Ana içeriğe atla

Makamsal Türk Müziğinde Aralıklar ve Koma Değerleri

Batı müziğinde iki sesin arası iki eşit parçaya bölünmektedir ve arada kalan ses diyez ya da bemol ifadeleriyle tanımlanır. Ancak Türk Müziğinde iki notanın arası her birine koma ismi verdiğimiz 9 eşit parçaya ayrılmaktadır. 1,4,5 ve 8 komanın özel isimleri ve harfleri(rumuz) vardır. Makamları ortaya çıkaracak olan dörtlü ve beşliler oluşturulurken bu isimler ve harflerden yararlanılır.

Me-ga-Lodram-atik / megaLoTraVma

...’ya

Sen bir bilgi aç’ısın. Ama açlığını doyurmanın sebebi ya da açlığını doyurma isteğin belirleyici değil burada...

Sen bir egoistsin. İnsanlardan bilgiyi, sevgiyi, anlayışı istiyor, talep ediyorsun. Ama bir çıkarın yoksa kimseye bunları göstermiyorsun.

Sen bir bilgi cahilisin. Bilmek her şey mi demektir? Öyleyse her şey nedir?
Peki biliyorsun diyelim ama bilmediğin bişey var o da bilginin insanların tekelinde olmadığı. Oluyor gibi gözükebilir ama zahiridir. “güneşin altında hiçbir şey gizli kalmaz”

İnsanları basamak olarak kullanıyorsun yükselmek için. Ancak bastığın yere dikkat et! Onlar insan böcek değil..

Kendime kızıyorum. Sana tüm içtenliğimle inandığım için – ki hala seni seviyor ve inadına samimiyetine inanıyorum. Sevmek ve inanmak tek taraflıdır biraz da. Ya da ben bir peygamberim . işte acayip bir şey bu durum. - Ama cahil olduğunu unutmuyorum.

Eleştiri yoksa dostlukta yok demektir. Benim için tehlikeli buluyorum seni. Zira beni eleştirmiyorsun. –yüzüme karşı-

Bütün derdin gücün “Farklı” olma kaygısı… ama neye göre… zaten herkes farklı değil mi? Senin farklı olma kaygın “üstün” –ne demekse- olmak gibime geliyor. “Farklı olmak” ayrı “farklı olmaya çalışmak” daha ayrı değil mi?...

Çok çabuk etkileniyorsun. Etkilenmek kötü yada iyinin dışında doğal, ama sen taklit ediyorsun. İyi ama sen hangisisin? Bu sen misin?
Taklitlerinden sakınıyorum!

Küstahlık yapıyorsun; dünyayı zamanı her şeyi kendinle başlatıp bitiriyorsun.

*bileşik kaplar yasası
kendiyle başlar tasası
mübarek
egoist olma masası

nerden başlıyorsun kendine
farklı olucam diyorsun amma
bu sensen sen hangisisin
E söyle bari
Kim farklı değil kimden

Orijinalim diye diye marjinal olmadın mı?
Senin gibi adam çok bunu hala ANLAMADIN MI?

*Biraz nazım biraz hikmet Lan bu ne iş bu ne cüret
Bağır belki duyan olur Sat kendini belki alan olur

*insanların arasına karış, aşkın ve güzelliğin dudaklarından öp

*hep kendini söylüyor sözlük yutmuş dilin...


+düşünce herkesin ortak malıdır. İnsanlar arasında ayrımları azaltmalı bunun içinde eşitsizlik, aldatmaca ve alçaklık üstüne kurulmuş bu düzene hizmet etmemeli.

Uploaded with Avramovic Web Solutions ImageShack Hotspot

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Türkiye'deki - Ülkemizdeki Başlıca Müzik Türleri

TÜRKİYE’DEKİ BAŞLICA MÜZİK TÜRLERİ  Halk müziği : Türkiye'nin çeşitli yörelerinde farklı ağızlar ve formlarda söylenen yöresel etnik müziklerin tümüdür. Yapısal olarak folklorun bir parçasıdır. Anadoluhalk müziği, sözlü halk müziği ve sözsüz halk müziği olmak üzere ikiye ayrılır. Sözlü halk müziğine genel olarak türkü adı verilir. Sözsüz halk müziği ise düzenli yöresel çalgı ezgileridir. Türk halk müziği formları : Halk türkülerinin ölçülü olanına kırık hava, ölçüsüz olanına uzun hava denir. Kırık Hava : Ritmik karakterleri ve ölçüleri belirgin olan ezgilerdir. Düzenli bir ritim özelliği göstermekle birlikte geleneksel söyleyiş kalıplarına bağlı olarak icra edilen bir formdur. Uzun Hava : Geleneksel Türk halk müziğinde genel olarak serbest ritmli (usulsüz) olarak söylenen ezgi türüdür.  Başlıca formları, bozlak , gurbet havası, hoyrat , divan, yol havası, Arguvan ağzı, Çamşıhı ağzı, maya , barak ağzı ve müstezattır. Başlıca çalgılar : Bağlama ( Saz ), Kaval , Kemençe ...

Masal ( DağLar Ardında bir Orman Varmış ) Nota EşLik Melodika&Blok Flüt

Dağlar ardında bir orman varmış ( 2 ) Orda bütün hayvanlar mutlu yaşarmış ( 2 ) Bir insan gelmiş çok da zalimmiş ( 2 ) Vurmuş bir bir onları kesmiş ormanı ( 2 ) Yağmur yağmamış güneş açmamış. ( 2 ) O zalimin sonunu gören olmamış ( 2 ) --------------------- Söz-Müzik: Salih AYDOĞAN EşLik: Y. BİŞGEN

Ortaokul Müzik Dersi Notları Hakkında / Kaç Not Vereceğiz?

EKLEME :  26 Temmuz 2014   Ölçme Değerlendirme Yönetmeliği ' nde yapılan değişikliğe göre en az ( ikisi   sınav  --e-okulda   sınav bölümüne yazılacak-- biri ders içi etkinlik ) 3 not girilecek . Performans görevi kaldırıldı ya hani... artık en az 4 not verme zorunluluğu yok anlayacağınız. a) Haftalık ders saati üç ve üçten az olan derslerde iki, üçten fazla olan derslerde ise üç sınav yapılır. Sınavların zamanı, en az bir hafta önceden öğrencilere duyurulur. Bir sınıfta/şubede bir günde yapılacak sınav sayısı 8 inci sınıfta üçü, diğer sınıflarda ikiyi geçemez. Sınavların süresi bir ders saatini aşamaz. Zümrelerde iki sınav bir ders ve etkinliklere katılım notu verilecektir diye karar almak gerekir (sınavlardan birisi yazılı yapılacaksa bu da belirtilmelidir) Hangi ölçeği kullanacağımıza da kendimiz karar verip zümreye yazıyoruz. Sınavlardan birisini isterseniz yazılı yapabilirsiniz ama ben ikisini de uygulama şeklinde yapıyorum ve değerlendirme ölçeği ha...