Ana içeriğe atla

Makamsal Türk Müziğinde Aralıklar ve Koma Değerleri

Batı müziğinde iki sesin arası iki eşit parçaya bölünmektedir ve arada kalan ses diyez ya da bemol ifadeleriyle tanımlanır. Ancak Türk Müziğinde iki notanın arası her birine koma ismi verdiğimiz 9 eşit parçaya ayrılmaktadır. 1,4,5 ve 8 komanın özel isimleri ve harfleri(rumuz) vardır. Makamları ortaya çıkaracak olan dörtlü ve beşliler oluşturulurken bu isimler ve harflerden yararlanılır.

Günlük Hayatta Sese Dikkat Etmek

Günlük Hayatta Sese Dikkat Etmek
Şarkı söylerken sesimizi korumak için gösterdiğimiz özeni konuşma sesimize de göstermezsek ve sesimizi zorlarsak konuşma sesinin olduğu kadar şarkı söyleme sesinin de etkilenmesine yol açarız.

Sigara kullanımının sese verdiği zarar tartışılmaz boyutlardadır. Bu duman ses kanalı boyunca iltihaplanmalara ve ödeme yol açar. Ayrıca gırtlak kanserinin başlıca nedenlerindendir. Sigara kullanmayanlar için ise sigara dumanı bulunan ortamlardan kaçınması gerekir.

Alkol kullanımı damarlarda ve mukozada olumsuz değişikliklere yol açar ve vücudun su seviyesini düşürür. Uzmanların çoğu az miktarda alkol alımına bile kesinlikle karşı çıkmaktadır. Alkol alarak daha iyi söylediğini savunan kişiler vardır. Fakat bu tamamen müzik kulağının duyarsızlaşması sonucu varılan bir kanaattir.

Uyuşturucu kullanımı burun ve boğaz mukozalarında tahribata yol açar, damarlarda genişlemelere ve daralmalara sebebiyet verir. Ayrıca duyarlılığı düşürür ve ses kontrolünü azaltarak ses kaybına yol açar.

Bazı ilaçların kullanımı da seste bozulmalara yol açabilmektedir. Genellikle antihistaminik, antibiyotik ilaçlar boğazda kazınma, mukozada kuruluk ve kuru öksürüğe neden olurlar. Aspirin alımından sonra etkisi geçene kadar şarkı söylemek ya da sesi yormak çok sakıncalıdır. Ses tellerinde kanamaya yol açabilir. Bu tip ses bozukluklarına karşı alınacak en iyi çözüm ilaç kullanımının süreci bitinceye kadar performanstan kaçınmak olacaktır.

Gece geç saatlerde yemek yeme alışkanlığı mideye olduğu kadar boğazda tahrişe sebep olarak sese de zarar verecektir.

Havanın nem oranının düşük ya da yüksek oluşu geçici olarak ses bozukluklarına sebebiyet verebilir. Eğer bu esnada sesimizi zorlamazsak ortamdan çıktıktan kısa bir süre sonra bu durum düzelecektir.

Mevsim hastalıkları, yorgunluk, uykusuzluk, hormonlar ve vücudun su ihtiyacının karşılanmaması gibi faktörlerde ses üzerinde etkiye sahiplerdir.

Sesin yaşlanması her zaman yaşla doğru orantılı değildir. Fakat çoğu yaşlı insanın vücudundaki değişikliklere bağlı olarak seslerinde olumsuz değişimlerin olduğu saptanmıştır. Bunlar;

- Akciğer kapasitelerinin düşmesi
- Hormonların azalması
- Su metabolizmasının azalması
- Vücuttaki kıkırdakların kemikleşmesi
- Yumuşak doku hacimlerinin daralması
- Boyun dış kaslarının sertleşmesi
- Genel sağlık sorunlarına dayalı olarak fiziksel güçsüzlük
- Damarlarda kireçlenme ve daralma gibi rahatsızlıklar sonucunda gırtlağın az beslenmesi
- C vitamini metabolizmasının azalması sebebiyle mevsim hastalıklarına karşı daha az korunmalı olmak olarak sıralanabilir.

Sahip olduğumuz ses hayatımızın her anında bize yardımcı olan bir olgudur. Ses bozuklukları ve hastalıklarının sebebi çok ama tedavisi azdır. Bu tip rahatsızlıklar psikolojik depresyonlara da sebep olmaktadır.

Sesinizi koruyun.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Türkiye'deki - Ülkemizdeki Başlıca Müzik Türleri

TÜRKİYE’DEKİ BAŞLICA MÜZİK TÜRLERİ  Halk müziği : Türkiye'nin çeşitli yörelerinde farklı ağızlar ve formlarda söylenen yöresel etnik müziklerin tümüdür. Yapısal olarak folklorun bir parçasıdır. Anadoluhalk müziği, sözlü halk müziği ve sözsüz halk müziği olmak üzere ikiye ayrılır. Sözlü halk müziğine genel olarak türkü adı verilir. Sözsüz halk müziği ise düzenli yöresel çalgı ezgileridir. Türk halk müziği formları : Halk türkülerinin ölçülü olanına kırık hava, ölçüsüz olanına uzun hava denir. Kırık Hava : Ritmik karakterleri ve ölçüleri belirgin olan ezgilerdir. Düzenli bir ritim özelliği göstermekle birlikte geleneksel söyleyiş kalıplarına bağlı olarak icra edilen bir formdur. Uzun Hava : Geleneksel Türk halk müziğinde genel olarak serbest ritmli (usulsüz) olarak söylenen ezgi türüdür.  Başlıca formları, bozlak , gurbet havası, hoyrat , divan, yol havası, Arguvan ağzı, Çamşıhı ağzı, maya , barak ağzı ve müstezattır. Başlıca çalgılar : Bağlama ( Saz ), Kaval , Kemençe ...

Masal ( DağLar Ardında bir Orman Varmış ) Nota EşLik Melodika&Blok Flüt

Dağlar ardında bir orman varmış ( 2 ) Orda bütün hayvanlar mutlu yaşarmış ( 2 ) Bir insan gelmiş çok da zalimmiş ( 2 ) Vurmuş bir bir onları kesmiş ormanı ( 2 ) Yağmur yağmamış güneş açmamış. ( 2 ) O zalimin sonunu gören olmamış ( 2 ) --------------------- Söz-Müzik: Salih AYDOĞAN EşLik: Y. BİŞGEN

Ortaokul Müzik Dersi Notları Hakkında / Kaç Not Vereceğiz?

EKLEME :  26 Temmuz 2014   Ölçme Değerlendirme Yönetmeliği ' nde yapılan değişikliğe göre en az ( ikisi   sınav  --e-okulda   sınav bölümüne yazılacak-- biri ders içi etkinlik ) 3 not girilecek . Performans görevi kaldırıldı ya hani... artık en az 4 not verme zorunluluğu yok anlayacağınız. a) Haftalık ders saati üç ve üçten az olan derslerde iki, üçten fazla olan derslerde ise üç sınav yapılır. Sınavların zamanı, en az bir hafta önceden öğrencilere duyurulur. Bir sınıfta/şubede bir günde yapılacak sınav sayısı 8 inci sınıfta üçü, diğer sınıflarda ikiyi geçemez. Sınavların süresi bir ders saatini aşamaz. Zümrelerde iki sınav bir ders ve etkinliklere katılım notu verilecektir diye karar almak gerekir (sınavlardan birisi yazılı yapılacaksa bu da belirtilmelidir) Hangi ölçeği kullanacağımıza da kendimiz karar verip zümreye yazıyoruz. Sınavlardan birisini isterseniz yazılı yapabilirsiniz ama ben ikisini de uygulama şeklinde yapıyorum ve değerlendirme ölçeği ha...