Şarkı söylerken sesimizi korumak için gösterdiğimiz özeni konuşma sesimize de göstermezsek ve sesimizi zorlarsak konuşma sesinin olduğu kadar şarkı söyleme sesinin de etkilenmesine yol açarız.
Sigara kullanımının sese verdiği zarar tartışılmaz boyutlardadır. Bu duman ses kanalı boyunca iltihaplanmalara ve ödeme yol açar. Ayrıca gırtlak kanserinin başlıca nedenlerindendir. Sigara kullanmayanlar için ise sigara dumanı bulunan ortamlardan kaçınması gerekir.
Alkol kullanımı damarlarda ve mukozada olumsuz değişikliklere yol açar ve vücudun su seviyesini düşürür. Uzmanların çoğu az miktarda alkol alımına bile kesinlikle karşı çıkmaktadır. Alkol alarak daha iyi söylediğini savunan kişiler vardır. Fakat bu tamamen müzik kulağının duyarsızlaşması sonucu varılan bir kanaattir.
Uyuşturucu kullanımı burun ve boğaz mukozalarında tahribata yol açar, damarlarda genişlemelere ve daralmalara sebebiyet verir. Ayrıca duyarlılığı düşürür ve ses kontrolünü azaltarak ses kaybına yol açar.
Bazı ilaçların kullanımı da seste bozulmalara yol açabilmektedir. Genellikle antihistaminik, antibiyotik ilaçlar boğazda kazınma, mukozada kuruluk ve kuru öksürüğe neden olurlar. Aspirin alımından sonra etkisi geçene kadar şarkı söylemek ya da sesi yormak çok sakıncalıdır. Ses tellerinde kanamaya yol açabilir. Bu tip ses bozukluklarına karşı alınacak en iyi çözüm ilaç kullanımının süreci bitinceye kadar performanstan kaçınmak olacaktır.
Gece geç saatlerde yemek yeme alışkanlığı mideye olduğu kadar boğazda tahrişe sebep olarak sese de zarar verecektir.
Havanın nem oranının düşük ya da yüksek oluşu geçici olarak ses bozukluklarına sebebiyet verebilir. Eğer bu esnada sesimizi zorlamazsak ortamdan çıktıktan kısa bir süre sonra bu durum düzelecektir.
Mevsim hastalıkları, yorgunluk, uykusuzluk, hormonlar ve vücudun su ihtiyacının karşılanmaması gibi faktörlerde ses üzerinde etkiye sahiplerdir.
Sesin yaşlanması her zaman yaşla doğru orantılı değildir. Fakat çoğu yaşlı insanın vücudundaki değişikliklere bağlı olarak seslerinde olumsuz değişimlerin olduğu saptanmıştır. Bunlar;
- Akciğer kapasitelerinin düşmesi
- Hormonların azalması
- Su metabolizmasının azalması
- Vücuttaki kıkırdakların kemikleşmesi
- Yumuşak doku hacimlerinin daralması
- Boyun dış kaslarının sertleşmesi
- Genel sağlık sorunlarına dayalı olarak fiziksel güçsüzlük
- Damarlarda kireçlenme ve daralma gibi rahatsızlıklar sonucunda gırtlağın az beslenmesi
- C vitamini metabolizmasının azalması sebebiyle mevsim hastalıklarına karşı daha az korunmalı olmak olarak sıralanabilir.
Sesinizi koruyun.
Yorumlar