Ana içeriğe atla

Makamsal Türk Müziğinde Aralıklar ve Koma Değerleri

Batı müziğinde iki sesin arası iki eşit parçaya bölünmektedir ve arada kalan ses diyez ya da bemol ifadeleriyle tanımlanır. Ancak Türk Müziğinde iki notanın arası her birine koma ismi verdiğimiz 9 eşit parçaya ayrılmaktadır. 1,4,5 ve 8 komanın özel isimleri ve harfleri(rumuz) vardır. Makamları ortaya çıkaracak olan dörtlü ve beşliler oluşturulurken bu isimler ve harflerden yararlanılır.

Müzik ÖğReTmenLeri için dökümanlar 2007-2008

HazırLadığım ya da hazırLanmış/paylaşıma açılmış çeşitli dökümanları buRada buLabiLeceksiniz.
Zaman zaman yeni ekLemeLer yapacağım için arada bakmanızda fayda var....

Bu yıl yıLLık pLanLarı ben hazıRLamadım.
Bir sürü karışıkLık ve öğRetmen kıLavuz kitapLarının eLime geç uLaşması vs. bir sürü sebep saymak mümkün.
DeğerLi, emektar ve çaLışkan birkaç öğRetmen arkadaş, saĞoLsunLar hazırLayıp payLaştıLar.

Ancak ;

1- Tamamen kişisel nedenlerle ( burada bir tartışma açmak istemiyorum, aman ha!) exceL varken neden WoRd'de hazırLayıp kendilerini yormuşlar anlayamadım.

2- Bazı detayLara dikkat ediLmemiş. SözGeLimi, AtatürkçüLük konuLarının bazı pLanlarda ya yıL sonuna yığıLdığını ya da es geçiLdiğini gördüm ( aman ha Laik - aNtiLaik tartışmasına da sebep vermeyeLim!) Oysa bu konuLar 29 Ekim - 10 Kasım - 23 Nisan ve 19 Mayıs gün ya da haftaLarına denk getiRiLmeLiydi..

3- Ufak tefek, gözden kaçmış ( mesela 10-16 Kasım arasındaki Atatürk'ü anma haftası yıLLık pLanda çizelgede 5 - 9 Kasım böLümündeydi ) şeyLere müdahale ettim.

4- GrafikseL ( Sola yasla, OrTaLa, hizaLa vb ) tarzda müdahaLeLerim oLdu..

Tüm bunLarın dışında pLanLara emek veren kurguLayan, üreten onLardır, ben sadece küçük biR restoRasyon yaptım.

Bu vesiLeyLe ; pLanların yapımında emek verenlere,
onlara bu payLaşımLarı sunma oLanağı sunan http://www.muzikdersi.net/ ' e
kendime,
bu güzeL teknolojiyi buLanLara,
fedakâr ( niyeyse hep biz öğRetmenLerden bekLeniLen şeyyy ) müzik öğRetmenLerine,
büyüklerin ellerinden, küçükLerin gözLerinden öpenLeRe,
fikirseL katkı ve dönüştürücü güçLeriyLe benim tanıdığım gizLi kahramanLara, :)
Beethoven'e,
Bach'a,
Bartok'a,
Mozart'a,
H.Acar ' Lara,
Dolçe doLçe güLenLere,
SihirLi eLLeRe,
EdiZ 'Lere,
DeLi ' Lere, doLu ' Lara,
Barış ' Lara,
Kurucu ' Lara,
senkop ' Lara,
Ya eLvi yine neRe kayboldun sen... eLvi 'Lere
KuzeY rüzGaR ' Larına..

Of ya!.. yaz yaz bitmiYor....
teşekkür ederim işte... var mı !!!!...

iyisi mi siz dökümanLara buRadan bakın

Yorumlar

Barış dedi ki…
Bildirgeç'teki "Trafiğe Bakmadan Sürüş" başlıklı bildiriye yazdığınız yorumu yanlış anlamadım, hatta size destek olarak yazdım yazdığımı :)
Blogunuz çok güzel, emek işi.
(realidad)
MybiSGen dedi ki…
o haLde yanLış anlamışım, özürLerimi kabuL etmeniz diLeğiyLe...

Bu blogdaki popüler yayınlar

Türkiye'deki - Ülkemizdeki Başlıca Müzik Türleri

TÜRKİYE’DEKİ BAŞLICA MÜZİK TÜRLERİ  Halk müziği : Türkiye'nin çeşitli yörelerinde farklı ağızlar ve formlarda söylenen yöresel etnik müziklerin tümüdür. Yapısal olarak folklorun bir parçasıdır. Anadoluhalk müziği, sözlü halk müziği ve sözsüz halk müziği olmak üzere ikiye ayrılır. Sözlü halk müziğine genel olarak türkü adı verilir. Sözsüz halk müziği ise düzenli yöresel çalgı ezgileridir. Türk halk müziği formları : Halk türkülerinin ölçülü olanına kırık hava, ölçüsüz olanına uzun hava denir. Kırık Hava : Ritmik karakterleri ve ölçüleri belirgin olan ezgilerdir. Düzenli bir ritim özelliği göstermekle birlikte geleneksel söyleyiş kalıplarına bağlı olarak icra edilen bir formdur. Uzun Hava : Geleneksel Türk halk müziğinde genel olarak serbest ritmli (usulsüz) olarak söylenen ezgi türüdür.  Başlıca formları, bozlak , gurbet havası, hoyrat , divan, yol havası, Arguvan ağzı, Çamşıhı ağzı, maya , barak ağzı ve müstezattır. Başlıca çalgılar : Bağlama ( Saz ), Kaval , Kemençe , Zur

Ortaokul Müzik Dersi Notları Hakkında / Kaç Not Vereceğiz?

EKLEME :  26 Temmuz 2014   Ölçme Değerlendirme Yönetmeliği ' nde yapılan değişikliğe göre en az ( ikisi   sınav  --e-okulda   sınav bölümüne yazılacak-- biri ders içi etkinlik ) 3 not girilecek . Performans görevi kaldırıldı ya hani... artık en az 4 not verme zorunluluğu yok anlayacağınız. a) Haftalık ders saati üç ve üçten az olan derslerde iki, üçten fazla olan derslerde ise üç sınav yapılır. Sınavların zamanı, en az bir hafta önceden öğrencilere duyurulur. Bir sınıfta/şubede bir günde yapılacak sınav sayısı 8 inci sınıfta üçü, diğer sınıflarda ikiyi geçemez. Sınavların süresi bir ders saatini aşamaz. Zümrelerde iki sınav bir ders ve etkinliklere katılım notu verilecektir diye karar almak gerekir (sınavlardan birisi yazılı yapılacaksa bu da belirtilmelidir) Hangi ölçeği kullanacağımıza da kendimiz karar verip zümreye yazıyoruz. Sınavlardan birisini isterseniz yazılı yapabilirsiniz ama ben ikisini de uygulama şeklinde yapıyorum ve değerlendirme ölçeği hazırlıyorum. Lisele

Biz Atatürk GençLeriyiz ( Söz + Nota + aLtyapı-eşLik )

Yıllar önce hazırladığım bu altyapı/eşliği nedense kendi bloğumda yayınlamamışım. Geç olsun güç olmasın. BİZ ATATÜRK GENÇLERİYİZ ( Muammer Sun ) Hoyra rira rira hey (2) Rira hoyrari (2) Rira hoyra hoyra hey Güneş bizimle doğar Yağmur bizimle yağar Bizimle coşar deniz Ateş bizimle yanar Biz Atatürk gençleriyiz Hoyra rira rira hey Sesimiz onun sesi Hoyra rira rira hey Bizimle yükselecek Hoyra rira rira hey Atatürk Türkiyesi Rira hoyra hoyra hey Sevgimizle bilgimizle Ulusumuzun hizmetindeyiz Aklımızla coşkumuzla Atamızın izindeyiz Hoyra rira rira hey (2) Rira hoyrari (2) Rira hoyra hoyra hey Fidan bizimle büyür Çiçek bizimle bizimle açar Bizimle sürer hayat Ulus bizimle yaşar Biz Atatürk gençleriyiz Hoyra rira rira hey Sesimiz onun sesi Hoyra rira rira hey Bizimle yükselecek Hoyra rira rira hey Atatürk Türkiyesi Rira hoyra hoyra hey Sevgimizle bilgimizle Ulusumuzun hizmetindeyiz A