Ana içeriğe atla

Makamsal Türk Müziğinde Aralıklar ve Koma Değerleri

Batı müziğinde iki sesin arası iki eşit parçaya bölünmektedir ve arada kalan ses diyez ya da bemol ifadeleriyle tanımlanır. Ancak Türk Müziğinde iki notanın arası her birine koma ismi verdiğimiz 9 eşit parçaya ayrılmaktadır. 1,4,5 ve 8 komanın özel isimleri ve harfleri(rumuz) vardır. Makamları ortaya çıkaracak olan dörtlü ve beşliler oluşturulurken bu isimler ve harflerden yararlanılır.

"İşitme Eşiği" meselesine dikkat

Değerli arkadaşlarım,
Çok iyi bilirsiniz ki, biz müzik öğretmenleri önce çocuğun sesini eğitmekle görevliyiz, birlikte ve solo güzel şarkı söylemenin eğitimini alırız ve bunu veririz.
İşitme eşiği yükseldiği zaman çocuk/insan kendi sesini ve koroda yanındaki arkadaşının sesini duymakta zorlanır, ki koro tınısı elde etmek bizde çok önemlidir, koro şenliklerinde buna puan verilir. Kendi sesini kontrollü kullanabilmek için sağlıklı işitmenin önemi burada başlar.  Yoksa, sadece iyi bir dinleyici olmak, başkalarının yaptığı müziğe dinleyici olmak (müzik tüketicisi olmak) bizlerin birinci meselesi değildir. Aslolan insana kendi sesiyle yücelme duygusunu yaşatmaktır.
Sorum yanlış anlaşıldı galiba. Sanırım doktor beyle farklı kavramlarla düşünüyoruz. Son zamanlarda müzik sanatını "İşitsel sanatlar" şeklinde tanımlayan yeni bir anlayış var,  doktor beyin müzik sanatına yaklaşımı bu anlayışla örtüşen örnek bir vaka görünümündedir. Bu anlayışın uzantısında ortaya çıkan durum ortadadır;  Koro eğitiminin içine her şeyi koyabiliyor, ama hiç konser vermiyor! İlginç bir vaka.
Farklı tanımlar bizi müziği yapan olmaktan çıkartıp müzik tüketicisi olmaya götürebilir. Müzik öğretmen olduğumuzu bize unutturamamalılar. Kitaplarımda KUTAY metodunu, diğer adı KORO METODU'dur öne çıkartmaktayım ki koro pedagojisi orada temeldir. Birlikte şarkı söylerken çocuğun sesi ve ruhu eğitilebilmektedir, birlikte şarkı söylemeyi bitirmek biz müzik öğretmenlerinin savunacağı şey olamaz.
Güzel sanatlar liberalleşirken ortaya atılan yeni tanımlar üzerine bir yazım vardı, orada İşitsel Sanatlar-Görsel Sanatlar tanımlarının piyasa ekonomisine uyarlanmış tanımlar olduğunu, dinleyenin beğenisini öne çıkardığını, sanatı fiilen yapan ustayı  dışarıda tuttuğunu, dinleyeni/göreni (tüketiciyi) öne çıkardığını anlatmıştım. Sanırım örnek vaka bunu açıklamaktadır.
Yine de verdiği tıbbi bilgiler için doktor beye teşekkür ederiz. Eğer bizim gözümüzle işitme kaybı meselesine bakabilirse kendisinden daha fazla yararlanabileceğimizi düşünüyorum.
Ve de kendisinin çalıştırdığı amatör koroyla (konser vermeyen topluluğa koro denirse) bir an önce konser vermesini diliyorum, bunu onların ve ailelerinin  heyecanla beklediğini kuvvetle hissediyorum.
İyilikle sevgiyle!
Mahiye Morgül

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Türkiye'deki - Ülkemizdeki Başlıca Müzik Türleri

TÜRKİYE’DEKİ BAŞLICA MÜZİK TÜRLERİ  Halk müziği : Türkiye'nin çeşitli yörelerinde farklı ağızlar ve formlarda söylenen yöresel etnik müziklerin tümüdür. Yapısal olarak folklorun bir parçasıdır. Anadoluhalk müziği, sözlü halk müziği ve sözsüz halk müziği olmak üzere ikiye ayrılır. Sözlü halk müziğine genel olarak türkü adı verilir. Sözsüz halk müziği ise düzenli yöresel çalgı ezgileridir. Türk halk müziği formları : Halk türkülerinin ölçülü olanına kırık hava, ölçüsüz olanına uzun hava denir. Kırık Hava : Ritmik karakterleri ve ölçüleri belirgin olan ezgilerdir. Düzenli bir ritim özelliği göstermekle birlikte geleneksel söyleyiş kalıplarına bağlı olarak icra edilen bir formdur. Uzun Hava : Geleneksel Türk halk müziğinde genel olarak serbest ritmli (usulsüz) olarak söylenen ezgi türüdür.  Başlıca formları, bozlak , gurbet havası, hoyrat , divan, yol havası, Arguvan ağzı, Çamşıhı ağzı, maya , barak ağzı ve müstezattır. Başlıca çalgılar : Bağlama ( Saz ), Kaval , Kemençe , Zur

Ortaokul Müzik Dersi Notları Hakkında / Kaç Not Vereceğiz?

EKLEME :  26 Temmuz 2014   Ölçme Değerlendirme Yönetmeliği ' nde yapılan değişikliğe göre en az ( ikisi   sınav  --e-okulda   sınav bölümüne yazılacak-- biri ders içi etkinlik ) 3 not girilecek . Performans görevi kaldırıldı ya hani... artık en az 4 not verme zorunluluğu yok anlayacağınız. a) Haftalık ders saati üç ve üçten az olan derslerde iki, üçten fazla olan derslerde ise üç sınav yapılır. Sınavların zamanı, en az bir hafta önceden öğrencilere duyurulur. Bir sınıfta/şubede bir günde yapılacak sınav sayısı 8 inci sınıfta üçü, diğer sınıflarda ikiyi geçemez. Sınavların süresi bir ders saatini aşamaz. Zümrelerde iki sınav bir ders ve etkinliklere katılım notu verilecektir diye karar almak gerekir (sınavlardan birisi yazılı yapılacaksa bu da belirtilmelidir) Hangi ölçeği kullanacağımıza da kendimiz karar verip zümreye yazıyoruz. Sınavlardan birisini isterseniz yazılı yapabilirsiniz ama ben ikisini de uygulama şeklinde yapıyorum ve değerlendirme ölçeği hazırlıyorum. Lisele

Biz Atatürk GençLeriyiz ( Söz + Nota + aLtyapı-eşLik )

Yıllar önce hazırladığım bu altyapı/eşliği nedense kendi bloğumda yayınlamamışım. Geç olsun güç olmasın. BİZ ATATÜRK GENÇLERİYİZ ( Muammer Sun ) Hoyra rira rira hey (2) Rira hoyrari (2) Rira hoyra hoyra hey Güneş bizimle doğar Yağmur bizimle yağar Bizimle coşar deniz Ateş bizimle yanar Biz Atatürk gençleriyiz Hoyra rira rira hey Sesimiz onun sesi Hoyra rira rira hey Bizimle yükselecek Hoyra rira rira hey Atatürk Türkiyesi Rira hoyra hoyra hey Sevgimizle bilgimizle Ulusumuzun hizmetindeyiz Aklımızla coşkumuzla Atamızın izindeyiz Hoyra rira rira hey (2) Rira hoyrari (2) Rira hoyra hoyra hey Fidan bizimle büyür Çiçek bizimle bizimle açar Bizimle sürer hayat Ulus bizimle yaşar Biz Atatürk gençleriyiz Hoyra rira rira hey Sesimiz onun sesi Hoyra rira rira hey Bizimle yükselecek Hoyra rira rira hey Atatürk Türkiyesi Rira hoyra hoyra hey Sevgimizle bilgimizle Ulusumuzun hizmetindeyiz A