Ana içeriğe atla

Makamsal Türk Müziğinde Aralıklar ve Koma Değerleri

Batı müziğinde iki sesin arası iki eşit parçaya bölünmektedir ve arada kalan ses diyez ya da bemol ifadeleriyle tanımlanır. Ancak Türk Müziğinde iki notanın arası her birine koma ismi verdiğimiz 9 eşit parçaya ayrılmaktadır. 1,4,5 ve 8 komanın özel isimleri ve harfleri(rumuz) vardır. Makamları ortaya çıkaracak olan dörtlü ve beşliler oluşturulurken bu isimler ve harflerden yararlanılır.

Erhan Birol


1973 yılında İstanbul'da doğan Erhan Birol ilk müzik ve gitar eğitimine, Mimar Sinan Güzel Sanatlar üniversitesinde öğretim görevlisi olan babası, Ertan Birol ile küçük yaşlarda başlamıstır.
Daha sonra lise ve üniversite döneminde gitar çalışmalarını Bülent Ergüden ile sürdüren Erhan Birol, 1993 yılında 2 yıl okuduğu Yıldız Teknik üniversitesi Makine Mühendisliği'ni bırakıp, İstanbul üniversitesi Devlet Konservatuarı'na yarı zamanlı olarak girmiştir. Burada da Bülent Ergüden ile çalışmalarına devam etmiştir.
1994 yılında Bilkent üniversitesi Müzik ve Sahne Sanatları'nın sınavını kazanarak gitar bölümüne kabul edilmiş, "Bilkent Gitar üçlüsü" üyesi ve Bilkent Müzik Fakültesinde öğretim görevlisi olan Kürşad Terci'nin ögrencisi olmuştur.
Bunun yanısıra Bilkent Gitar üçlüsü üyeleri, Kağan Korad ve Soner Egesel ile çalışma imkanı bulmuştur. Bunun dışında Thomas Muller, Hobstock, Diaz, Celin Romero gibi gitarcıların kurslarına katılmıştır.

Öğretmenlik Tecrübeleri
Bilkent "Erken Egitim" programında eğitmen olarak görev almıştır.
İstanbul'da, Bakırköy Musiki Vakfı Gitar eğitmenliği.
Işık üniversitesi'nde gitar eğitmenliğiyapmıştır.
Şu anda Mimar Sinan Güzel Sanatlar üniversitesi Gitar Bölümü'nde eğitmen olarak çalışmaktadır.
Konser ve Etkinlikler
öğrenciliği sırasında solo ve oda müziği konserleri
2001 yılında Kamuran İnce şefliğinde besteci Turgut Pöğün'ün "4:4 Versus?" adlı oda müziği eserini Modern Müzik orkestrasıyla seslendirmiştir.
2001 yılında Turgut Pöğün'ün Yıldız Teknik üniversitesi gitar bestesi yarışmasında ikincilik ödülü alan "Makine Bozuluyor mu?" adlı eserlerini seslendirmiştir.
2004 yılında besteci Eray Altınbüke' nin çello, kemençe ve gitar için yazılmış olan "Kumdaki Kan" adlı eserini seslendirmiştir.
2004 yılında Akbank Kültür Sanat Merkezi' nde fülütçü Elif Yurdakul ve Metin ülkü ile konser vermiştir.
2004 yılında Hakan Şensoy ile keman gitar resital vermiştir.
2005 yılında Bilgi üniversitesi'nde Şair Ahmet Altınel' i anma günü dolayısı ile düzenlenen konserde Mustafa Tınç'ın şan, piyano ve gitar için yazdığı "Bütün Olanları Bırakın" adlı eserini seslendirmiştir.
2005 yılında Ece İdil ile Nazım Hikmet Kültür Merkezi'nde Şangitar konseri vermiştir.
2005 Kasım Aralık aylarında, çankaya Belediye Başkanı Muzaffer Eryılmaz' ın isteği üzerine,Ankara' da 30' u aşkın okulda konserler dizisi yapmıştır.
2006 yılı Eylül ayında Galta Perform' un görünürlük Projesi içinde Mustafa Tınç'ın “Tiyatrolu Müzik, Sahnede söylenmeyenler” adlı eserini seslendirmiştir.
2006 yılı Ekim ayında Ece İdil ile Şan Gitar Tekne Konseri
2006 yılı Kasım ayında Galata Manzara kafe'de Ece İdil ile Şan Gitar dinletisi.
2006 yılı Aralık ayında Akdeniz çağdaş Müzik festivalinde besteci Özge Gülbey'in "Tres referencias al musica" adlı eserini Piyanist Metin Ülkü ile seslendirmiştir.
2007 yılı Ocak ayında Galata Perform sahnesinde Mustafa Tınç'ın "Tiyatrolu Müzik, Sahnede sÖylenmeyenler" adlı eserini seslendirmiştir.
2007 yılında Duoist'i Tolgahan Çoğulu ile birlikte kurmuştur ve
Duoist üyesi olarak konserlere devam etmektedir.


Kişisel kayıt:


Video:



Daha fazlası:



Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Türkiye'deki - Ülkemizdeki Başlıca Müzik Türleri

TÜRKİYE’DEKİ BAŞLICA MÜZİK TÜRLERİ  Halk müziği : Türkiye'nin çeşitli yörelerinde farklı ağızlar ve formlarda söylenen yöresel etnik müziklerin tümüdür. Yapısal olarak folklorun bir parçasıdır. Anadoluhalk müziği, sözlü halk müziği ve sözsüz halk müziği olmak üzere ikiye ayrılır. Sözlü halk müziğine genel olarak türkü adı verilir. Sözsüz halk müziği ise düzenli yöresel çalgı ezgileridir. Türk halk müziği formları : Halk türkülerinin ölçülü olanına kırık hava, ölçüsüz olanına uzun hava denir. Kırık Hava : Ritmik karakterleri ve ölçüleri belirgin olan ezgilerdir. Düzenli bir ritim özelliği göstermekle birlikte geleneksel söyleyiş kalıplarına bağlı olarak icra edilen bir formdur. Uzun Hava : Geleneksel Türk halk müziğinde genel olarak serbest ritmli (usulsüz) olarak söylenen ezgi türüdür.  Başlıca formları, bozlak , gurbet havası, hoyrat , divan, yol havası, Arguvan ağzı, Çamşıhı ağzı, maya , barak ağzı ve müstezattır. Başlıca çalgılar : Bağlama ( Saz ), Kaval , Kemençe ...

Masal ( DağLar Ardında bir Orman Varmış ) Nota EşLik Melodika&Blok Flüt

Dağlar ardında bir orman varmış ( 2 ) Orda bütün hayvanlar mutlu yaşarmış ( 2 ) Bir insan gelmiş çok da zalimmiş ( 2 ) Vurmuş bir bir onları kesmiş ormanı ( 2 ) Yağmur yağmamış güneş açmamış. ( 2 ) O zalimin sonunu gören olmamış ( 2 ) --------------------- Söz-Müzik: Salih AYDOĞAN EşLik: Y. BİŞGEN

Ortaokul Müzik Dersi Notları Hakkında / Kaç Not Vereceğiz?

EKLEME :  26 Temmuz 2014   Ölçme Değerlendirme Yönetmeliği ' nde yapılan değişikliğe göre en az ( ikisi   sınav  --e-okulda   sınav bölümüne yazılacak-- biri ders içi etkinlik ) 3 not girilecek . Performans görevi kaldırıldı ya hani... artık en az 4 not verme zorunluluğu yok anlayacağınız. a) Haftalık ders saati üç ve üçten az olan derslerde iki, üçten fazla olan derslerde ise üç sınav yapılır. Sınavların zamanı, en az bir hafta önceden öğrencilere duyurulur. Bir sınıfta/şubede bir günde yapılacak sınav sayısı 8 inci sınıfta üçü, diğer sınıflarda ikiyi geçemez. Sınavların süresi bir ders saatini aşamaz. Zümrelerde iki sınav bir ders ve etkinliklere katılım notu verilecektir diye karar almak gerekir (sınavlardan birisi yazılı yapılacaksa bu da belirtilmelidir) Hangi ölçeği kullanacağımıza da kendimiz karar verip zümreye yazıyoruz. Sınavlardan birisini isterseniz yazılı yapabilirsiniz ama ben ikisini de uygulama şeklinde yapıyorum ve değerlendirme ölçeği ha...