Ana içeriğe atla

Makamsal Türk Müziğinde Aralıklar ve Koma Değerleri

Batı müziğinde iki sesin arası iki eşit parçaya bölünmektedir ve arada kalan ses diyez ya da bemol ifadeleriyle tanımlanır. Ancak Türk Müziğinde iki notanın arası her birine koma ismi verdiğimiz 9 eşit parçaya ayrılmaktadır. 1,4,5 ve 8 komanın özel isimleri ve harfleri(rumuz) vardır. Makamları ortaya çıkaracak olan dörtlü ve beşliler oluşturulurken bu isimler ve harflerden yararlanılır.

Sevemez Kimse Seni / LejLa Jusic/ zeki müren paşa

Makam: Hicâz
Usûl : Semâi
Beste: Teoman Alpay
Güfte: Suat Sayın

Sevemez kimse seni

Sevemez kimse seni, benim sevdiğim kadar
Sevgilim sen olmasan bu dünya neye yarar?
Her ân seni düşünür, her ân seni yaşarım
Seni sevmekten değil, kaybetmekten korkarım

Birgün beni unutup başkalarına bakma
Birazcık sevgin varsa beni yalnız bırakma
Her ân seni düşünür, her ân seni yaşarım
Seni sevmekten değil, kaybetmekten korkarım

sevemezkimmse

 

Lejla Jusic’in 2007 de çıkan  “O ljubavi” aLbümündendir.

LeyLa yusiç. saraybosnaLı soprano. saraybosna müzik akademisi mezunudur. sayısız güzel operada solistlik yaptı. doçent oLup eserLeri birkaç dilde icra yapıyor. bosna'nın ninnilerini, türkülerini, ilahilerini eşsiz yorumuyla öyle söylüyor ki iç yakıyor. Bosna-hersek kültürüne katkılarından dolayı ödülleri var. ( kaynak )

LejLa Jusic ( sevemez kimse seni )

kimseye söyLemezseniz bir sır vereceğim size.

Henüz çocuk sayılabiLecek bir yaşta öyLe aşk/meşk nedir daha biLmezken, dünyanın neden böyLe reziL, insanların neden böyLe bedbaht oLduğuna kahırLanmayı biLmezken daha, bu şarkıyı  dinLeyip ( rahmetLi zeki müRen’in yorumuydu yanıLmıyorsam ) gizLice gözyaşı dökerdim. Çok şükür o zamanLar da “normaL” değiLmişim :)

Zeki müRen – Sevemez kimse seni

bu aRada zeki müren’ e neden paşa dendiğiyLe iLgiLi şu fıkra da iLginizi çeker mi acaba?

zekipasa

Lejla Jusic – hasret çektim

 

Şarkılarım, yaşananlara tepkimdir!

Bosna Hersek'te savaş sonrası sanat ve müzik hayatı ne durumda?
Savaştan sonra gelen barış sanat çevresini elbette hareketlendirdi. Fakat burada şunu söylemeliyim ki, biz savaş boyunca Saraybosna'da müzik yapmayı sürdürdük. Bu Bosnalı sanatçılar olarak, bize saldıranlara bir tepkimizdi bir anlamda. Onun için savaştan sonra yepyeni bir sayfa açılmadı. Ama yine de savaşın sona ermesi pek çok kolaylık getirdi bize.

lejlaa Bosna halkının sanata ve müziğe ilgisi ne düzeyde?
Gerek bizim yaptıklarımıza, gerekse yabancı sanatçıların ortaya koyduklarına Bosnalıların büyük ilgisi var. Bu her zaman böyleydi. Tevazuyu bir kenara bırakıp söylemeliyim ki, eski Yugoslavya'da en önemli şarkıcılar, gruplar Saraybosna'dan yetişiyordu. Halk da ortaya konulanlara karşı çok ilgili ve bilinçli.
Biz Bosna müziklerini Goran Bregoviç'le tanıyoruz. Kendisi hakkında ne düşünüyorsunuz?
Goran hakkında tabiî ki çok olumlu düşüncelerim var. Bizim oralardan çıkan ve dünya çapında tanınan belki de en önemli sanatçı o. Aynı zamanda onun müziği Boşnakların yerel motifleriyle besleniyor. Onun müziği tümüyle Balkanları anlatıyor.

leylayusic Bosna müziği nelerden ve hangi kültürlerden etkilenmiş? Osmanlı kültürünün müziğinize etkisi ne derece?
Sorunuzun ikinci kısmını yanıtlamak istiyorum. Osmanlı kültürünün Bosna müziğine etkisi çok büyük. Ve bu benim özel ilgi ve uzmanlık alanıma giriyor. Osmanlı kültüründen bizim oralara kalanlar benim araştırma alanımı oluşturuyor. Zaten ben 'kalanlar'ı müzikal renklerle anlatmaya çalışıyorum. Savaş sonrası Bosna'nın yerel müziklerini ortaya çıkarma üzerine yoğunlaştım. Halk şarkıları yanında klasik müzik ve ilahiler de ilgimi çekiyor. İstanbul konseri, tüm bunların sahnedeki buluşması olacak.

Bosna'da Türk müziği takip ediliyor mu?
Bosna da Türk müziği çok dinleniyor. Örneğin bir radyonun yaptığı ilk on listesinde mutlaka Türkçe parçalar vardır. Bosnalılar kardeş ülke Türkiye'deki sanatçıları çok yakından tanıyor.
Bosna'nın yerel tınıları Bosna Hersek'in en ünlü solistlerinden biri olan Leyla Yusiç, 1971 yılında Saraybosna'da dünyaya geldi. Saraybosna Müzik Akademisi'nde şan eğitimi alan Yusiç, öğrenciliği döneminde Yugoslavya'da kazandığı pekçok ödülün ardından profesyonel müzik yaşamında başarılarını sürdürdü. Ardında bıraktığı toplu mezarlardan bugün hâlen onlarca ceset çıkan kanlı Sırp saldırıları sonrasında, müziğini Bosna'nın yerel tınılarını ortaya çıkarma üzerine kuran Yusiç, çalışmalarını hâlen Saraybosna Üniversitesi'nde sürdürüyor.

alıntı

Yorumlar

Adsız dedi ki…
zeki müren'i seviyorum. Ona paşa diyen halkı da seviyorum.
MybiSGen dedi ki…
yahu insan şarkıyla ilgili de bir iki satır birşey çiziktirmez mi? konunun aslı bu, evren/mevren değil...

Bu blogdaki popüler yayınlar

Türkiye'deki - Ülkemizdeki Başlıca Müzik Türleri

TÜRKİYE’DEKİ BAŞLICA MÜZİK TÜRLERİ  Halk müziği : Türkiye'nin çeşitli yörelerinde farklı ağızlar ve formlarda söylenen yöresel etnik müziklerin tümüdür. Yapısal olarak folklorun bir parçasıdır. Anadoluhalk müziği, sözlü halk müziği ve sözsüz halk müziği olmak üzere ikiye ayrılır. Sözlü halk müziğine genel olarak türkü adı verilir. Sözsüz halk müziği ise düzenli yöresel çalgı ezgileridir. Türk halk müziği formları : Halk türkülerinin ölçülü olanına kırık hava, ölçüsüz olanına uzun hava denir. Kırık Hava : Ritmik karakterleri ve ölçüleri belirgin olan ezgilerdir. Düzenli bir ritim özelliği göstermekle birlikte geleneksel söyleyiş kalıplarına bağlı olarak icra edilen bir formdur. Uzun Hava : Geleneksel Türk halk müziğinde genel olarak serbest ritmli (usulsüz) olarak söylenen ezgi türüdür.  Başlıca formları, bozlak , gurbet havası, hoyrat , divan, yol havası, Arguvan ağzı, Çamşıhı ağzı, maya , barak ağzı ve müstezattır. Başlıca çalgılar : Bağlama ( Saz ), Kaval , Kemençe ...

Masal ( DağLar Ardında bir Orman Varmış ) Nota EşLik Melodika&Blok Flüt

Dağlar ardında bir orman varmış ( 2 ) Orda bütün hayvanlar mutlu yaşarmış ( 2 ) Bir insan gelmiş çok da zalimmiş ( 2 ) Vurmuş bir bir onları kesmiş ormanı ( 2 ) Yağmur yağmamış güneş açmamış. ( 2 ) O zalimin sonunu gören olmamış ( 2 ) --------------------- Söz-Müzik: Salih AYDOĞAN EşLik: Y. BİŞGEN

Ortaokul Müzik Dersi Notları Hakkında / Kaç Not Vereceğiz?

EKLEME :  26 Temmuz 2014   Ölçme Değerlendirme Yönetmeliği ' nde yapılan değişikliğe göre en az ( ikisi   sınav  --e-okulda   sınav bölümüne yazılacak-- biri ders içi etkinlik ) 3 not girilecek . Performans görevi kaldırıldı ya hani... artık en az 4 not verme zorunluluğu yok anlayacağınız. a) Haftalık ders saati üç ve üçten az olan derslerde iki, üçten fazla olan derslerde ise üç sınav yapılır. Sınavların zamanı, en az bir hafta önceden öğrencilere duyurulur. Bir sınıfta/şubede bir günde yapılacak sınav sayısı 8 inci sınıfta üçü, diğer sınıflarda ikiyi geçemez. Sınavların süresi bir ders saatini aşamaz. Zümrelerde iki sınav bir ders ve etkinliklere katılım notu verilecektir diye karar almak gerekir (sınavlardan birisi yazılı yapılacaksa bu da belirtilmelidir) Hangi ölçeği kullanacağımıza da kendimiz karar verip zümreye yazıyoruz. Sınavlardan birisini isterseniz yazılı yapabilirsiniz ama ben ikisini de uygulama şeklinde yapıyorum ve değerlendirme ölçeği ha...