Ana içeriğe atla

Makamsal Türk Müziğinde Aralıklar ve Koma Değerleri

Batı müziğinde iki sesin arası iki eşit parçaya bölünmektedir ve arada kalan ses diyez ya da bemol ifadeleriyle tanımlanır. Ancak Türk Müziğinde iki notanın arası her birine koma ismi verdiğimiz 9 eşit parçaya ayrılmaktadır. 1,4,5 ve 8 komanın özel isimleri ve harfleri(rumuz) vardır. Makamları ortaya çıkaracak olan dörtlü ve beşliler oluşturulurken bu isimler ve harflerden yararlanılır.

RenkLerLe nota / müzik öğretimi hakkında birkaç not ve tavsiye bir link: guitar-colour…

Müzik / Nota eğitiminde kuLLanıLan yöntemLerden biri de renkLemeli / renkLerLe öğretim. (1)

SesLer ve renkLer arasındaki fiziksel ve psikolojik ilişki hakkında bir fikir vermesi açısından aşağıda verdiğim linkLeri tıkLamanız gerekiyor. Daha önce yazıLmış çiziLmiş şeyLeri tekrar etmektense link vermek daha koLay geLdi bana. FaydaLı oLacağından kuşkum yok.

* AçeLya ÜLGENAY ( Müzik ve RenkLer )

* Sesler ve renkler arası ilişki ve müzik kulağının gelişimi

( 1 )RenkLemeLi Nota Öğretim Tekniği : Bu teknik seslerin renklerle ifade edilmesi anlayışına dayandığı için renklerle müzik öğretim tekniği diye adlandırılır. Bu teknikte diziyi oluşturan yedi ayrı nota yedi ayrı renkte gösterilir. Renkler sırayla; kırmızı-do, beyaz-re,sarı-mi, kahverengi-fa, mavi-sol, yeşil-la, mor-si’dir.Renklerle müzik öğretimi tekniği daha çok 7-9 yaş arası çocukların eğitiminde kullanılmakla birlikte,okul öncesinde de sıkça başvurulan bir tekniktir.
Sesleri renklerle tanıtma ve kavratma yolunu benimseyip bunu nota öğretim tekniği olarak uygulayan kişi Çek eğitimci Ptaçinski’dir.Bu teknikte önce kırmızı, sarı, mavi(do-mi-sol) renklere ait sesler üzerinde çalışma yapılır, sonra sırayla mor-si, beyaz-re, kahverengi-fa, yeşil-la renklerine ait sesler verilir.Renkler çocukların dünyasında büyük yer kapladığı için çok etkili bir tekniktir. (Yıldız, 2002: 57,58)

Bir Diğer Kaynak:

İlköğretimde Etkili Öğretme ve Öğrenme Öğretmen El Kitabı – İlköğretimde Müzik Öğretimi– ModüL 9 – Prof. Dr Ali UÇAN, Doç. Gökay YILDIZ, Doç Ertuğrul Bayraktar )

renklemeli1

renklemeli2

renklemeli3

Hazır yeri geLmişken şuradaki Linkten notaLarın renkLerLe öğretiminde kuLLanıLabiLecek bir kaynak dökümanı da payLaşayım sizLerLe… Dökümanı kimin hazırLadğını biLmiyorum ancak payLaştığı için teşekkürLer. NotaLarın renk seçimLerinde nedense yukarıdaki açıkLamaLarın dışında hareket ediLmiş.

mi

la 

Ve ayrıca şu linkten de Sol ve Fa Anahtarında Notaları (Flashcard) ( pdf uzantıLı ) indirebiLirsiniz.

notalar

İşin doğrusunu söyLemek gerekirse bunca açıkLamayı da şu siteyi (http://guitar-colour.com/en/ ) tanıtmak için yaptım. Sitede özeLLikLe renkLer çokça kuLLanıLmış.

buntenoten

Müzisyen ya da müzik eğitimcisi / öğretmeni iseniz işinize yarayacak epey bir döküman ( nota – program – gitar akor şema, mp3 vb ) var. AğırLıkLı oLarak gitar eğitimi üzerinde duruLmuş tamam ancak bazı dökümanLarı tüm müzik eğitimciLeri kuLLLanabiLir. SözgeLimi bu linke tıkLarsanız ne demek istediğimi daha iyi anLayacaksınız.

Bir iki örnek dökümanı aLtta payLaşayım iyisi mi…

http://bunte-noten.de/gitarrengriffe.php

dokuman1

http://bunte-noten.de/gitarrengriffe_poster.htm

chordposter

http://bunte-noten.de/main/unterricht/notenarchiv_gitarre_bunte_noten.php

sascha

lirum

http://bunte-noten.de/main/unterricht/uebung1.php

schne

Guitar chords online...

Music archive

Gitarre Solo

sağLıcakLa…

Yorumlar

ali zafer sapci dedi ki…
Bloğunuza her uğradığımda zenginleşmiş olarak dönüyorum. Buna toplumun da çok ihtiyacı var.Sanata ve bilimin ışığına...
Sevgiyle.
MybiSGen dedi ki…
SözLeriniz bana Sunay Akın'ın şu sözünü hatırLattı: "Bilim ve sanat, bir kuşun iki kanadı gibidir. Bu iki kanadı kullanabilen toplumlar uçar ve özgür olurlar. Uçamayanlar ise tavuk olur..."
KatkıLarınız için çok teşekkür ederim @aLi Zafer bey...

Bu blogdaki popüler yayınlar

Türkiye'deki - Ülkemizdeki Başlıca Müzik Türleri

TÜRKİYE’DEKİ BAŞLICA MÜZİK TÜRLERİ  Halk müziği : Türkiye'nin çeşitli yörelerinde farklı ağızlar ve formlarda söylenen yöresel etnik müziklerin tümüdür. Yapısal olarak folklorun bir parçasıdır. Anadoluhalk müziği, sözlü halk müziği ve sözsüz halk müziği olmak üzere ikiye ayrılır. Sözlü halk müziğine genel olarak türkü adı verilir. Sözsüz halk müziği ise düzenli yöresel çalgı ezgileridir. Türk halk müziği formları : Halk türkülerinin ölçülü olanına kırık hava, ölçüsüz olanına uzun hava denir. Kırık Hava : Ritmik karakterleri ve ölçüleri belirgin olan ezgilerdir. Düzenli bir ritim özelliği göstermekle birlikte geleneksel söyleyiş kalıplarına bağlı olarak icra edilen bir formdur. Uzun Hava : Geleneksel Türk halk müziğinde genel olarak serbest ritmli (usulsüz) olarak söylenen ezgi türüdür.  Başlıca formları, bozlak , gurbet havası, hoyrat , divan, yol havası, Arguvan ağzı, Çamşıhı ağzı, maya , barak ağzı ve müstezattır. Başlıca çalgılar : Bağlama ( Saz ), Kaval , Kemençe , Zur

Ortaokul Müzik Dersi Notları Hakkında / Kaç Not Vereceğiz?

EKLEME :  26 Temmuz 2014   Ölçme Değerlendirme Yönetmeliği ' nde yapılan değişikliğe göre en az ( ikisi   sınav  --e-okulda   sınav bölümüne yazılacak-- biri ders içi etkinlik ) 3 not girilecek . Performans görevi kaldırıldı ya hani... artık en az 4 not verme zorunluluğu yok anlayacağınız. a) Haftalık ders saati üç ve üçten az olan derslerde iki, üçten fazla olan derslerde ise üç sınav yapılır. Sınavların zamanı, en az bir hafta önceden öğrencilere duyurulur. Bir sınıfta/şubede bir günde yapılacak sınav sayısı 8 inci sınıfta üçü, diğer sınıflarda ikiyi geçemez. Sınavların süresi bir ders saatini aşamaz. Zümrelerde iki sınav bir ders ve etkinliklere katılım notu verilecektir diye karar almak gerekir (sınavlardan birisi yazılı yapılacaksa bu da belirtilmelidir) Hangi ölçeği kullanacağımıza da kendimiz karar verip zümreye yazıyoruz. Sınavlardan birisini isterseniz yazılı yapabilirsiniz ama ben ikisini de uygulama şeklinde yapıyorum ve değerlendirme ölçeği hazırlıyorum. Lisele

Masal ( DağLar Ardında bir Orman Varmış ) Nota EşLik Melodika&Blok Flüt

Dağlar ardında bir orman varmış ( 2 ) Orda bütün hayvanlar mutlu yaşarmış ( 2 ) Bir insan gelmiş çok da zalimmiş ( 2 ) Vurmuş bir bir onları kesmiş ormanı ( 2 ) Yağmur yağmamış güneş açmamış. ( 2 ) O zalimin sonunu gören olmamış ( 2 ) --------------------- Söz-Müzik: Salih AYDOĞAN EşLik: Y. BİŞGEN