Müzik / Nota eğitiminde kuLLanıLan yöntemLerden biri de renkLemeli / renkLerLe öğretim. (1)
SesLer ve renkLer arasındaki fiziksel ve psikolojik ilişki hakkında bir fikir vermesi açısından aşağıda verdiğim linkLeri tıkLamanız gerekiyor. Daha önce yazıLmış çiziLmiş şeyLeri tekrar etmektense link vermek daha koLay geLdi bana. FaydaLı oLacağından kuşkum yok.
* AçeLya ÜLGENAY ( Müzik ve RenkLer )
* Sesler ve renkler arası ilişki ve müzik kulağının gelişimi
( 1 ) – RenkLemeLi Nota Öğretim Tekniği : Bu teknik seslerin renklerle ifade edilmesi anlayışına dayandığı için renklerle müzik öğretim tekniği diye adlandırılır. Bu teknikte diziyi oluşturan yedi ayrı nota yedi ayrı renkte gösterilir. Renkler sırayla; kırmızı-do, beyaz-re,sarı-mi, kahverengi-fa, mavi-sol, yeşil-la, mor-si’dir.Renklerle müzik öğretimi tekniği daha çok 7-9 yaş arası çocukların eğitiminde kullanılmakla birlikte,okul öncesinde de sıkça başvurulan bir tekniktir.
Sesleri renklerle tanıtma ve kavratma yolunu benimseyip bunu nota öğretim tekniği olarak uygulayan kişi Çek eğitimci Ptaçinski’dir.Bu teknikte önce kırmızı, sarı, mavi(do-mi-sol) renklere ait sesler üzerinde çalışma yapılır, sonra sırayla mor-si, beyaz-re, kahverengi-fa, yeşil-la renklerine ait sesler verilir.Renkler çocukların dünyasında büyük yer kapladığı için çok etkili bir tekniktir. (Yıldız, 2002: 57,58)
Bir Diğer Kaynak:
İlköğretimde Etkili Öğretme ve Öğrenme Öğretmen El Kitabı – İlköğretimde Müzik Öğretimi– ModüL 9 – Prof. Dr Ali UÇAN, Doç. Gökay YILDIZ, Doç Ertuğrul Bayraktar )
Hazır yeri geLmişken şuradaki Linkten notaLarın renkLerLe öğretiminde kuLLanıLabiLecek bir kaynak dökümanı da payLaşayım sizLerLe… Dökümanı kimin hazırLadğını biLmiyorum ancak payLaştığı için teşekkürLer. NotaLarın renk seçimLerinde nedense yukarıdaki açıkLamaLarın dışında hareket ediLmiş.
Ve ayrıca şu linkten de Sol ve Fa Anahtarında Notaları (Flashcard) ( pdf uzantıLı ) indirebiLirsiniz.
İşin doğrusunu söyLemek gerekirse bunca açıkLamayı da şu siteyi (http://guitar-colour.com/en/ ) tanıtmak için yaptım. Sitede özeLLikLe renkLer çokça kuLLanıLmış.
Müzisyen ya da müzik eğitimcisi / öğretmeni iseniz işinize yarayacak epey bir döküman ( nota – program – gitar akor şema, mp3 vb ) var. AğırLıkLı oLarak gitar eğitimi üzerinde duruLmuş tamam ancak bazı dökümanLarı tüm müzik eğitimciLeri kuLLLanabiLir. SözgeLimi bu linke tıkLarsanız ne demek istediğimi daha iyi anLayacaksınız.
Bir iki örnek dökümanı aLtta payLaşayım iyisi mi…
http://bunte-noten.de/gitarrengriffe.php
http://bunte-noten.de/gitarrengriffe_poster.htm
http://bunte-noten.de/main/unterricht/notenarchiv_gitarre_bunte_noten.php
http://bunte-noten.de/main/unterricht/uebung1.php
sağLıcakLa…
Yorumlar
Sevgiyle.
KatkıLarınız için çok teşekkür ederim @aLi Zafer bey...