Ana içeriğe atla

Makamsal Türk Müziğinde Aralıklar ve Koma Değerleri

Batı müziğinde iki sesin arası iki eşit parçaya bölünmektedir ve arada kalan ses diyez ya da bemol ifadeleriyle tanımlanır. Ancak Türk Müziğinde iki notanın arası her birine koma ismi verdiğimiz 9 eşit parçaya ayrılmaktadır. 1,4,5 ve 8 komanın özel isimleri ve harfleri(rumuz) vardır. Makamları ortaya çıkaracak olan dörtlü ve beşliler oluşturulurken bu isimler ve harflerden yararlanılır.

Ayşegül Koca//İndim yarin bahçasına



Ayşegül Koca

Ayşegül Koca 12 Haziran 1989’da Ankara’da doğdu. Gitarla 8 yaşında tanıştı. 12 yaşında Bilkent Üniversitesi Müzik Hazırlık İlköğretim Okulu’na burslu olarak kabul edildi ve Dr. Kürşad Terci’nin öğrencisi oldu. Kısa zamanda tekniği ve yorumunda büyük ilerleme kaydederek pek çok konser verdi. Koca, öğrenimi süresince caz, barok ve 20. yüzyıl müziği üzerine çeşitli masterclasslara katılma firsatı buldu ve David Russell, Costas Cotsiolis, Aniello Desiderio, Marco Socias, Ede Roth, Liviu Georgescu, Bosko Radojkovic, Pavel Steidl, Tilman Hoppstock, Dale Kavanagh, Cem Duruöz ve Bülent Ergüden gibi usta gitaristlerden ders aldı. 2006′da Bilkent Üniversitesi Müzik Hazırlık Lisesi’nden Doç. Dr. Kağan Korad’ın öğrencisi olarak mezun olduktan sonra Hollanda’da Maastricht Konservatuarı’nın lisans eğitimine kabul edildi.

Genç gitarist bugüne kadar yurt içi ve dışındaki yarışmalarda büyük başarılar göstermiş, çalışıyla dünya çapında gitar otoritelerinin beğenisini ve takdirini kazanmıştır. Türkiye’nin en umut veren gitaristlerinden biri olan Ayşegül Koca, 2007 Mayıs ayında İspanya’nın Almería kentinde gerçekleştirilen 8. Uluslararası José Tomas Klasik Gitar Yarışması’nda birincilik aldı. Bu başarısıyla İspanyol basınında geniş bir yer kazanan Koca, 2005 yılında Romanya’da katıldığı 10. Uluslararası Eduard Pamfil Genç Gitaristler Yarışması’nda ise birincilik ve ayrıca özel ödüle layık görüldü. Nisan 2006’da İstanbul’da ilki düzenlenen Mavi Martı Gitar Festivali kapsamındaki yarışmada da birincilik ödülünün sahibi oldu.
Ayrıca birçok festivalde solist olarak yer aldı. Bunlar arasında 5. Uluslararası Antonio Lauro Gitar Bienali (2004, Ekim), 3. Uluslararası Ordu Gitar Festivali (2005, Temmuz), 13. Uluslararası Iserlohn Gitar Sempozyumu – Almanya (2005, Ağustos), 4. Güneydoğu Avrupa Gitaristleri Birliği Kongresi Kastoria – Yunanistan (2005, Eylül), 1.Türkiye Gitar Buluşması (2006, Şubat), 7. Uluslararası Yıldız Teknik Gitar Günleri (2006, Mayıs) ve 1. Uluslararası İTÜ Savaş Çekirge Klasik Gitar Günleri (2006, Ekim) yer almaktadır.
Bugüne kadar birçok radyo ve televizyon programlarına davet edilen Ayşegül Koca, halen çalışmalarını ünlü İtalyan gitarist Carlo Marchione ile Hollanda’da devam ettirmektedir.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Türkiye'deki - Ülkemizdeki Başlıca Müzik Türleri

TÜRKİYE’DEKİ BAŞLICA MÜZİK TÜRLERİ  Halk müziği : Türkiye'nin çeşitli yörelerinde farklı ağızlar ve formlarda söylenen yöresel etnik müziklerin tümüdür. Yapısal olarak folklorun bir parçasıdır. Anadoluhalk müziği, sözlü halk müziği ve sözsüz halk müziği olmak üzere ikiye ayrılır. Sözlü halk müziğine genel olarak türkü adı verilir. Sözsüz halk müziği ise düzenli yöresel çalgı ezgileridir. Türk halk müziği formları : Halk türkülerinin ölçülü olanına kırık hava, ölçüsüz olanına uzun hava denir. Kırık Hava : Ritmik karakterleri ve ölçüleri belirgin olan ezgilerdir. Düzenli bir ritim özelliği göstermekle birlikte geleneksel söyleyiş kalıplarına bağlı olarak icra edilen bir formdur. Uzun Hava : Geleneksel Türk halk müziğinde genel olarak serbest ritmli (usulsüz) olarak söylenen ezgi türüdür.  Başlıca formları, bozlak , gurbet havası, hoyrat , divan, yol havası, Arguvan ağzı, Çamşıhı ağzı, maya , barak ağzı ve müstezattır. Başlıca çalgılar : Bağlama ( Saz ), Kaval , Kemençe ...

Masal ( DağLar Ardında bir Orman Varmış ) Nota EşLik Melodika&Blok Flüt

Dağlar ardında bir orman varmış ( 2 ) Orda bütün hayvanlar mutlu yaşarmış ( 2 ) Bir insan gelmiş çok da zalimmiş ( 2 ) Vurmuş bir bir onları kesmiş ormanı ( 2 ) Yağmur yağmamış güneş açmamış. ( 2 ) O zalimin sonunu gören olmamış ( 2 ) --------------------- Söz-Müzik: Salih AYDOĞAN EşLik: Y. BİŞGEN

Ortaokul Müzik Dersi Notları Hakkında / Kaç Not Vereceğiz?

EKLEME :  26 Temmuz 2014   Ölçme Değerlendirme Yönetmeliği ' nde yapılan değişikliğe göre en az ( ikisi   sınav  --e-okulda   sınav bölümüne yazılacak-- biri ders içi etkinlik ) 3 not girilecek . Performans görevi kaldırıldı ya hani... artık en az 4 not verme zorunluluğu yok anlayacağınız. a) Haftalık ders saati üç ve üçten az olan derslerde iki, üçten fazla olan derslerde ise üç sınav yapılır. Sınavların zamanı, en az bir hafta önceden öğrencilere duyurulur. Bir sınıfta/şubede bir günde yapılacak sınav sayısı 8 inci sınıfta üçü, diğer sınıflarda ikiyi geçemez. Sınavların süresi bir ders saatini aşamaz. Zümrelerde iki sınav bir ders ve etkinliklere katılım notu verilecektir diye karar almak gerekir (sınavlardan birisi yazılı yapılacaksa bu da belirtilmelidir) Hangi ölçeği kullanacağımıza da kendimiz karar verip zümreye yazıyoruz. Sınavlardan birisini isterseniz yazılı yapabilirsiniz ama ben ikisini de uygulama şeklinde yapıyorum ve değerlendirme ölçeği ha...