Batı müziğinde iki sesin arası iki eşit parçaya bölünmektedir ve arada kalan ses diyez ya da bemol ifadeleriyle tanımlanır. Ancak Türk Müziğinde iki notanın arası her birine koma ismi verdiğimiz 9 eşit parçaya ayrılmaktadır. 1,4,5 ve 8 komanın özel isimleri ve harfleri(rumuz) vardır. Makamları ortaya çıkaracak olan dörtlü ve beşliler oluşturulurken bu isimler ve harflerden yararlanılır.
GEZSEN ANADOLU’YU
Sen ne güzel bulursun
Gezsen Anadolu’yu
Dertlerden kurtulursun
Gezsen Anadolu’yu
Billur ırmakları var
Buzdan kaynakları var
Ne hoş toprakları var
Gezsen Anadolu’yu
Orda bahar başkadır
Yazlar kışlar başkadır
Ah!... Bu diyar başkadır
Gezsen Anadolu’yu
GEZSEN ANADOLU’YU ENSTRUMANTAL ( re kaRaRLı )
eşLiği buRadan indirebiLirsiniz.
Mi karar aKorLar… yukarıdaki eşLik Mİ değiL RE karardır. artık kendiniz transpoze etmeyi öğrenmişsinizdir umuyorum.
meseLa D yazan yeri C, G yazan yeri F, Em yazan yeri de Dm çalacaksınız.
Çocuk şarkısı demişken içimden geLdi biraz da modern foLk üçLüsü dinLemek ister miydiniz?
SevgiyLe, saygıyLa, özLemLe…
Türkiye’nini en iyi tınLayan grupLarından, Modern Folk Üçlüsü 1969 Temmuz ayında Ahmet Kurtaran, Selami Karaibrahimgil ve Doğan Canku tarafından kurulmuştur. Geleneksel Halk ezgilerini çok seslendirerek önce ‘Ali Paşa Ağıtı’ ve daha sonra “Leblebi” isimli parçalarıyla dinleyicilerin gönlünde taht kuran modern folk üçlüsü müzik listelerinde kısa zamanda 1 Numaraya yükselmiş ve neredeyse bütün basının favori grubu olarak yılın topluluğu seçilmiş, uzun süre bu ünvanı korumuşlardır. Daha sonraki yıllar da, Modern Folk Üçlüsü Klasik Türk Müziğinden çok sesli olarak yapmış olduğu düzenlemeleri 40 yıl sonra isimli albümde toplamış, özgün Türk Çocuk Şarkılarını ise “Çocuklarımız için” isimli albümde yayınlamıştır.
Yaptıkları bu titiz çalışmalar sonucu Türkiye’de uzun yıllar “Yılın Topluluğu” olarak seçilen Modern Folk Üçlüsü Dışişleri, Kültür ve Turizm Bakanlıklarınca Ülkemizi yurt dışında temsil etmek üzere yurt dışında sayısız görevlere gönderilmiş, bu kapsamda Dünyanın 35 ülkesinde 400’ün üzerinde; konser, TV-Radyo Programı yapmış, Türkiye’yi “Kültür Elçisi” olarak temsil etmişlerdir. 1978 de Nükhet Duru ile birlikte katıldıkları Seoul Şarkı yarışmasında “En iyi Performans” ödülü ile birincilik kazanmış, 1981’de Dublin’de düzenlenen Eurovision Şarkı Yarışmasına ise Türkiye’yi temsilen Ayşegül Aldinç ile birlikte katılmışlardır. Topluluğun; 5 LP’si, 14 adet 45’liği ve 6 CD’si bulunmaktadır. MFÜ ayrıca TRT Televizyonunda; “Bu Akşam Yine Sizleyiz”, “Ankara Hatırası” ve “Hafta Sonu” isimli prodüksiyon ve sunumunu kendilerinin yaptıkları 3 ayrı TV Dizisi gerçekleştirmiştir. Hazır Modern foLk üçLüsü demişken aşağıdaki şarkıyı da izLeyin…
Modern FoLk ÜçLüsü – KırLara Doğru
Modern folk uclusu-Kus sesleri
Kuş sesLeri eşLik/ aLyapı ( tıkLa indir)
kuş sesleri ovalara yayılır
insan buna hayran olur bayılır
bal yapanlar çiceklere konarlar
kuzucuklar taze çimen ararlar
yeşillenmiş ağaçlarda yapraklar
amber gibi mis kokuyor topraklar
Yorumlar