Ana içeriğe atla

Makamsal Türk Müziğinde Aralıklar ve Koma Değerleri

Batı müziğinde iki sesin arası iki eşit parçaya bölünmektedir ve arada kalan ses diyez ya da bemol ifadeleriyle tanımlanır. Ancak Türk Müziğinde iki notanın arası her birine koma ismi verdiğimiz 9 eşit parçaya ayrılmaktadır. 1,4,5 ve 8 komanın özel isimleri ve harfleri(rumuz) vardır. Makamları ortaya çıkaracak olan dörtlü ve beşliler oluşturulurken bu isimler ve harflerden yararlanılır.

Kişiliğiniz yoksa diğerleri hiçtir.

emine öğretmenin bLoğunda gördüğüm bu aLttaki yazıyı bu ara önüme geLene anLatıyorum. Bari bLoğa da ekLeyeyim dedim.

zeroo

1982 yılında Gazi Üniversitesi Basın Yayın Yüksek Okulu'nda okuyan 2.sınıf öğrencileri Türkiye Ekonomisi dersinin hocasının gelmesini bekliyor. Sınıf,öğrencilerin gürültü patırtısıyla sallanırken sert görünüşlü hoca kapıda beliriyor. İçeriye kızgın bir bakış atıp kürsüye geçiyor. 

Tebeşirle tahtaya kocaman bir "1" rakamı çiziyor. "Bakın" diyor. Bu kişiliktir. Hayatta sahip olabileceğiniz en değerli şey... Sonra "1" in yanına bir "0" çiziyor: Bu başarıdır. Başarılı bir kişilik "1" i (10) yapar.  Bir "0" daha.." Bu tecrübedir."10" iken "100" olursunuz. 

Sıfırlar böyle uzayıp gidiyor: Yetenek,sevgi,disiplin...

Eklenen her yeni "0" ın kişiliği 10 kat zenginleştirdiğini anlatıyor hoca.  Sonra eline silgiyi alıp baştaki "1" i siliyor. Geriye bir sürü "0" kalıyor. Ve hoca yorumu patlatıyor:"Kişiliğiniz yoksa diğerleri hiçtir."
Sınıf mesajı alıp sessizliğe gömülüyor.
"Dinlemek ve düşünmek insana kendini ölçme ve değerlendirme olanağı sağlar. Bu sayede kişi aşmakta zorlandığı birçok problemin üstesinden gelebilir."

Yazıyı okuyunca üniversite’de öğrenciLiğim sırasında yaşadığım bir oLay geLdi akLıma… FarkLı görüşten bir grup arkadaşLa yaptığımız “seviyesiz” bir tartışmada öğrendiğim bir şey bu… Kendimce edindiğim bir yargı ve bu tabii ki beni bağLar.

sıfır

O tartış(ama)mada anLadım ki bazı insanLar Sıfır ( 0 ) ‘dır. Yutan eLemandır.

Siz ne kadar iyi niyetLi, ne kadar özgürLükçü, demokrat vb oLsanız da, tüm yargıLarınızdan ( ön, yan, üst, aLt, sağ ya da soL ) sıyrıLsanız da, keLimenin tam anLamıyLa o’nu “anLamak” isteseniz de o’nun sizi “anLamak” gibi bir derdi yoktur. Çünkü o yutan eLemandır. Siz onunLa çarpı(X)ştıkça, tartıştıkça sizi yutmaktadır.

Yine o tartış(ama)mada anLadım ki bazı insanLar Sıfır ( 0 ) ‘dır. Etkisiz eLemandır. ( bu bölümün açıkLamasını size bırakıyorum ! )

boşuna dememişLer : "Doğruyu bulmak, zekâ ve bilgi meselesinden çok, kişilik ve ahlâk sorunudur." diye…

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Türkiye'deki - Ülkemizdeki Başlıca Müzik Türleri

TÜRKİYE’DEKİ BAŞLICA MÜZİK TÜRLERİ  Halk müziği : Türkiye'nin çeşitli yörelerinde farklı ağızlar ve formlarda söylenen yöresel etnik müziklerin tümüdür. Yapısal olarak folklorun bir parçasıdır. Anadoluhalk müziği, sözlü halk müziği ve sözsüz halk müziği olmak üzere ikiye ayrılır. Sözlü halk müziğine genel olarak türkü adı verilir. Sözsüz halk müziği ise düzenli yöresel çalgı ezgileridir. Türk halk müziği formları : Halk türkülerinin ölçülü olanına kırık hava, ölçüsüz olanına uzun hava denir. Kırık Hava : Ritmik karakterleri ve ölçüleri belirgin olan ezgilerdir. Düzenli bir ritim özelliği göstermekle birlikte geleneksel söyleyiş kalıplarına bağlı olarak icra edilen bir formdur. Uzun Hava : Geleneksel Türk halk müziğinde genel olarak serbest ritmli (usulsüz) olarak söylenen ezgi türüdür.  Başlıca formları, bozlak , gurbet havası, hoyrat , divan, yol havası, Arguvan ağzı, Çamşıhı ağzı, maya , barak ağzı ve müstezattır. Başlıca çalgılar : Bağlama ( Saz ), Kaval , Kemençe , Zur

Ortaokul Müzik Dersi Notları Hakkında / Kaç Not Vereceğiz?

EKLEME :  26 Temmuz 2014   Ölçme Değerlendirme Yönetmeliği ' nde yapılan değişikliğe göre en az ( ikisi   sınav  --e-okulda   sınav bölümüne yazılacak-- biri ders içi etkinlik ) 3 not girilecek . Performans görevi kaldırıldı ya hani... artık en az 4 not verme zorunluluğu yok anlayacağınız. a) Haftalık ders saati üç ve üçten az olan derslerde iki, üçten fazla olan derslerde ise üç sınav yapılır. Sınavların zamanı, en az bir hafta önceden öğrencilere duyurulur. Bir sınıfta/şubede bir günde yapılacak sınav sayısı 8 inci sınıfta üçü, diğer sınıflarda ikiyi geçemez. Sınavların süresi bir ders saatini aşamaz. Zümrelerde iki sınav bir ders ve etkinliklere katılım notu verilecektir diye karar almak gerekir (sınavlardan birisi yazılı yapılacaksa bu da belirtilmelidir) Hangi ölçeği kullanacağımıza da kendimiz karar verip zümreye yazıyoruz. Sınavlardan birisini isterseniz yazılı yapabilirsiniz ama ben ikisini de uygulama şeklinde yapıyorum ve değerlendirme ölçeği hazırlıyorum. Lisele

Masal ( DağLar Ardında bir Orman Varmış ) Nota EşLik Melodika&Blok Flüt

Dağlar ardında bir orman varmış ( 2 ) Orda bütün hayvanlar mutlu yaşarmış ( 2 ) Bir insan gelmiş çok da zalimmiş ( 2 ) Vurmuş bir bir onları kesmiş ormanı ( 2 ) Yağmur yağmamış güneş açmamış. ( 2 ) O zalimin sonunu gören olmamış ( 2 ) --------------------- Söz-Müzik: Salih AYDOĞAN EşLik: Y. BİŞGEN