Batı müziğinde iki sesin arası iki eşit parçaya bölünmektedir ve arada kalan ses diyez ya da bemol ifadeleriyle tanımlanır. Ancak Türk Müziğinde iki notanın arası her birine koma ismi verdiğimiz 9 eşit parçaya ayrılmaktadır. 1,4,5 ve 8 komanın özel isimleri ve harfleri(rumuz) vardır. Makamları ortaya çıkaracak olan dörtlü ve beşliler oluşturulurken bu isimler ve harflerden yararlanılır.
PasLanmaz çelikten yapılma ve uçan daireye benzeyen bu çalgı 2000 yılından itibaren İsviçre’de Felix Rohner ve Sabina Schärer tarafından uzun araştırmalar sonucu geliştirilmiştir. 2001 Frankfurt Müzik Fuarı’nda tanıtılan bu müzik aleti kişiye özel olarak imal ediliyormuş ve ekşi sözlükte yazana göre fiyatı 1500$ civarındaymış. Gerçi şuRada ( açılan sayfada alttaki linklere bakmayı unutmayın)“denildiğine göre seri üretimi durmuş ve şu sıralar ebay'da 4000 $ gibi bir fiyata alıcı bulmaktaymış.” diye not düşülmüş ama…
bu üstteki paragraf buradan ve şuradan aLınmıştır…
daha önce bildirgeç’te “müzik terapisi ve delilik üzerine...” başlığıyla bir yazı yazmıştım. Meğer bu çalgının böylesi bir özelliği de varmış. bir termal tedavi aracıymış.
Hang dRum vikipedi english
Hang dRum vikipedi türkçe açıkLama
şu sayfada çalgının makamsal özellikleri resimlerle ve ses dosyalarıyla da destekli olarak anlatılmış. Aşağıdaki resimlere bakınca ne demek istediğimi anlayacaksınız.
Bayati
http://www.hang-music.com/ ( Bu sayfada “Play the HangBox” yazan linklere tıklayıp dinLeyebiLirsiniz )
örneğin : PantanjaLi
ve diğer linkLer:
http://www.hangfan.co.uk/index.php
http://www.laurainserra.com/en/Hang_video.html
http://magnatune.com/artists/albums/inserra-hang/
Hang Demo
Hang drum, Davide Swarup Goksel Baktagir
Yorumlar