Ana içeriğe atla

Makamsal Türk Müziğinde Aralıklar ve Koma Değerleri

Batı müziğinde iki sesin arası iki eşit parçaya bölünmektedir ve arada kalan ses diyez ya da bemol ifadeleriyle tanımlanır. Ancak Türk Müziğinde iki notanın arası her birine koma ismi verdiğimiz 9 eşit parçaya ayrılmaktadır. 1,4,5 ve 8 komanın özel isimleri ve harfleri(rumuz) vardır. Makamları ortaya çıkaracak olan dörtlü ve beşliler oluşturulurken bu isimler ve harflerden yararlanılır.

tanju duRu'yu kaybettik !

hatıRLadınız mı bilmiyorum tanju duRu’nun "Duru ZamanLar” albümünden bahsetmiştim 12 Mart 2008 tarihinde. Sonra o yazıdan sonra Tanju duRu iLe tanışmamız, yazışmaLarımız oLdu.

TanJu duRu: merhaba, hazırladığınız sayfayı gördüm, elinize sağlık, teşekkürler..

mybiSGen: bir nebze katkım olabildiyse ne mutlu...
bu arada müzik öğretmeniyim. bıktım artık sanatçı diye sallapati / zihinsanatengelli insanların saltanatından. öğrencilerimin adam gibi adamları bilmelerini istediğim için yazdım sizi bloğa. öğrencilerim de takip ediyor bloğumu. lütfen iltifat falan olarak da almayın. sadece hakkınızı teslim etmek istiyorum. kendinizin farkına varın diye yazıyorum bunları. siz bir kişi olabilirsiniz ancak -bilmem farkında mısınız?- sizin arkanızda sizi takip eden bir sürü yüz var / yürek var.. var allah var işte...
yok efendim ismail yk ymış, bülent ersoy’muş... öğrencilerim bana sanatçı diye bunları söylüyor. kahroluyorum. 35 yaş bunalımına mı girdim acep?
neyse kafanızı daha fazla şişirmeyeyim. koLay geLe…

TanJu duRu: benim gibi 40 ları geçince bunları çok fazla kafaya takmazsınız diyeyim bari:) size de kolay gelsin bu çorak topraklarda...

mybiSGen: çaLışmaLarınızda başaRıLar diLiyorum tekrar... keşke yüzyüze tanışabiLsek, geLsem izLesem stüdyoda sizLeri :)

TanJu duRu: bir gün beklerim, neden olmasın :)

………….

……….

………

…..

..

.

sonRa bugün biraz önce üye oLduğum gruptan bir e-posta geLdi! inanmak istemedim/ istemiyorum!

(…)

İsmiyle müsemmaydı, bildiğim en duru insanlardan biriydi. Kazım Nami

Duru'nun torunuymuş meğer… Babası da tarih ve müzik öğretmeni.

Kadıköy AnadoLu, sonra ITU sonra Boğaziçi Tarih ve Felsefe, sonra

müzik.

Aslında hep müzik: 19 yaşında, Ezginin Günlüğü ezginin günlüğü

iken gruba katılmış, grubun ilk beş albümünde yer almıştı.

Kendi adıyla ilk albümünü;”DURU ZAMANLAR” geçen sene yayınladı.

ROLL yılın en iyi 3. albümü seçti.

"Halfeti Zamanı", 6-7 eylül için yaptığı "7 Eylül", Hrant'a ithaf ettiği "Hüzn", kendisi gibi dağda uçup giden İskender Iğdır ve Uğur Uluocak için bestelediği "Ağrı Dağı", Hakan Yılmaz’ın sözleriyle "Aklım Hep Sende", "Raylar Boyunca". çok güzeldi...

Dün, Aladağlar'da, sonsuzluğa uçmuş. Ruhu şad olsun…

(…)

ParçaLarını web’de paylaşıma açmıştı; dinLemek isterseniz:

http://www.tanjuduru.net/duru/page0.html

http://www.tanjuduru.net/duru/page2.html

http://www.myspace.com/tanjuduru

SÖYLEŞİLER

http://www.tanjuduru.net/duru/page4.html

ve bir gazete küpürü:

Tanju Duru Demirkazık'ta uçurumdan düşerek öldü

Niğde'nin Çamardı ilçesinde bulunan Demirkazık Dağı'na 4 gün önce tırmanan Duygu Başoğlu, Deniz Çakır, Duygu Dilaver, Volkan Çakmak, Cevher Bilger, Ebru Uçuruk ve Tanju Duru dün tekrar dönüşe geçtiler. 3180 metreden dönen dağcılardan  ezginin günlügü kadrosunda gitarist ve besteci olarak yer alan müzisyen Tanju Duru, Yıldız Başı Akçay geçidinde ayağının kayması sonucu 200 metre olduğu tahmin edilen uçuruma yuvarlandı.
Arkadaşlarının yarım saatlik arama çalışmaları sonucu sesli irtibat kurulan dağcı Duru'nun yaralı olduğu öğrenildi. Kurtarma için yeterli imkana sahip olmayan dağcılar, Demirkazık dağ evine dönerek jandarmadan yardım istedi.

İlk başta helikopterle kurtarma operasyonu düzenlenmesi beklenirken, helikopterin gelemeyeceği bildirildi. Bunun üzerinde Akut Niğde ve Kayseri ekibi, Demirkazık dağ evine gelerek kurtarma operasyonu için katırlarla dağa hareket etti.

Arkadaşının 200 metrelik bir uçuruma yuvarlandığını belirten dağcılardan Volkan Çakmak, "4 gün önce tırmanışa geçtik dönüyorduk. Akçay geçidinden dipsize inerken Tanju ayağı kayarak düştü. Yaklaşık yarım saatlik paralel tırmanıştan sonra Tanju ile sesli irtibat kurduk. Yaralı olduğunu biliyoruz, bizim ekipmanımız yeterli değildi yardım istedik. Her geçen dakika arkadaşımızın hayatı tehlikesi artıyor. Helikopter bekliyorduk, ama gelmedi. Kurtarma için helikopter operasyonu gerekiyor maalesef
helikopterimiz yok" şeklinde konuştu.

Helikopter olmadığı için 4 katır ve 6 kişilik ekiple yola çıkan Akut Ekibi'nin yaklaşık 24 saatte kurtarma operasyonunu tamamlayacağı öğrenildi. AKUT Niğde Temsilcisi Nedim Urcan, "Operasyonda yaralıyı uygun bir yere çıkartacağız. Katırlarla getirilecek malzemelerle yaralı dağcıyı dağ evine taşımayı planlıyoruz. Helikopter olmadan kurtarma operasyonu 24 saat sürer. Kurtarma bölgesine götüreceğimiz malzemeler çok ağır" dedi.
Dağcının yaralandığını haber almalarının ardından tüm imkanlarını seferber ettiklerini dile getiren Çamardı ilçesi Kaymakamı Memiş İnan ise yaralının kurtarılması için akut ve sivil savunma ekiplerinin hareket ettiğini söyledi.

Son alınan bilgiye göre Duru'yu kurtarma çalışması başarısızlıkla sonuçlandı. Tanju Duru hayatını kaybetti.

Çalışmalarda bugün sabah saatlerinde Duru'ya ulaşan ekipler, dağcının hayatını kaybettiğini gördü. Devam eden çalışmalarda Jandarma Genel Komutanlığı'na bağlı helikopter Jandarma Arama Kurtarma (JAK) ekibini dağcının düştüğü yere bıraktı. Daha sonra tekrar Demirkazık Dağı Dipsizgöl Mevkii'ne giden helikopter burada kurtarma çalışmalarına katılan AKUT üyelerinin bir kısmı, dağcının arkadaşları ve JAK görevlilerini alarak Demirkazık Dağ Evi'ne getirdi.

Demikazık Dağ Evi'ne gelen Kayseri Jandarma Bölge Komutanı Tuğgeneral Ali Aydın ve Niğde Jandarma Alay Komutanı Jandarma Albay Osman Nuri Erkan'ın da bindiği helikopter tekrar olay yerine giderek ekipler tarafından indirilen Tanju Duru'nun cenazesini aldı ve dağ evine getirdi. Cenaze burada helikopterden ambulansa taşınarak Çamardı Devlet Hastanesi morguna kaldırıldı. Dağcının arkadaşları da ambulansla birlikte dağ evinden ayrılarak hastaneye gitti.  

AKUT Niğde Basın Sözcüsü Arif Öztürk yaptığı açıklamada, "Saat 06.30'da Arpalık Mevkii'nden hareket eden kazazede arkadaşların yakınları olay yerine vardılar. Biz de katırlarla beraber Arpalık Mevkii'nden saat 07.30'da kaza bölgesindeydik. Sistemlerimizi kurarak kazazedenin yanına ulaştığımızda maalesef kaybetmiş olduğumuzu gördük. Saat 10.30 itibariylede JAK ekipleri geldi. Biz sistemleri kurmuştuk, arkadaşlarımız JAK'la birlikte indirme işlemine başladı. Demikazık Dağ Evi'ne getirerek burada ambulansla teslim ettik" dedi. 

Tanju Duru kimdir?

Üniversite yıllarında ‘Ezginin Günlüğü’ne dahil olarak, grubun 1984-1990 yılları arasında çıkarttığı 5 albümde yer alan Tanju Duru, evinde kurduğu donanımla çeşitli belgeseller ve filmlere müzikler hazırladı, albümler kaydetti. Ardından 1999’da Durukayıt Stüdyosu’nu kurdu. Burada Türkiye’nin popüler müzisyenlerinin albümlerini kaydeden Duru, Yazı Tura Filmi’nin müziklerini bir albümde topladı. Duru, Mehmet Güreli’den Pinhani’ye, Bülent Ortaçgil’den Ayşe Tütüncü’ye kadar çok sayıda müzisyene albümler kaydetti. Duru, bu birikimini 2007’de 3 şarkının yanı sıra çeşitli belgeseller için yazılmış tema müziklerinin yer aldığı ‘Duru Zamanlar’ albümünde topladı. Doğasever ve özgürlüğe düşkün kişiliğiyle tanınan Duru, Karadeniz ve İran’da çok sayıda tura katıldı. ‘Barışa Pedal’ hareketinde aktif rol alıp yurt turuna çıkan Duru, mütevazi kişiliğiyle tanınıyordu.

BAYRAMIM ZEHR’OLDU :((



http://bisgen.blogspot.com/2008/10/tanju_02.html

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Türkiye'deki - Ülkemizdeki Başlıca Müzik Türleri

TÜRKİYE’DEKİ BAŞLICA MÜZİK TÜRLERİ  Halk müziği : Türkiye'nin çeşitli yörelerinde farklı ağızlar ve formlarda söylenen yöresel etnik müziklerin tümüdür. Yapısal olarak folklorun bir parçasıdır. Anadoluhalk müziği, sözlü halk müziği ve sözsüz halk müziği olmak üzere ikiye ayrılır. Sözlü halk müziğine genel olarak türkü adı verilir. Sözsüz halk müziği ise düzenli yöresel çalgı ezgileridir. Türk halk müziği formları : Halk türkülerinin ölçülü olanına kırık hava, ölçüsüz olanına uzun hava denir. Kırık Hava : Ritmik karakterleri ve ölçüleri belirgin olan ezgilerdir. Düzenli bir ritim özelliği göstermekle birlikte geleneksel söyleyiş kalıplarına bağlı olarak icra edilen bir formdur. Uzun Hava : Geleneksel Türk halk müziğinde genel olarak serbest ritmli (usulsüz) olarak söylenen ezgi türüdür.  Başlıca formları, bozlak , gurbet havası, hoyrat , divan, yol havası, Arguvan ağzı, Çamşıhı ağzı, maya , barak ağzı ve müstezattır. Başlıca çalgılar : Bağlama ( Saz ), Kaval , Kemençe ...

Masal ( DağLar Ardında bir Orman Varmış ) Nota EşLik Melodika&Blok Flüt

Dağlar ardında bir orman varmış ( 2 ) Orda bütün hayvanlar mutlu yaşarmış ( 2 ) Bir insan gelmiş çok da zalimmiş ( 2 ) Vurmuş bir bir onları kesmiş ormanı ( 2 ) Yağmur yağmamış güneş açmamış. ( 2 ) O zalimin sonunu gören olmamış ( 2 ) --------------------- Söz-Müzik: Salih AYDOĞAN EşLik: Y. BİŞGEN

Ortaokul Müzik Dersi Notları Hakkında / Kaç Not Vereceğiz?

EKLEME :  26 Temmuz 2014   Ölçme Değerlendirme Yönetmeliği ' nde yapılan değişikliğe göre en az ( ikisi   sınav  --e-okulda   sınav bölümüne yazılacak-- biri ders içi etkinlik ) 3 not girilecek . Performans görevi kaldırıldı ya hani... artık en az 4 not verme zorunluluğu yok anlayacağınız. a) Haftalık ders saati üç ve üçten az olan derslerde iki, üçten fazla olan derslerde ise üç sınav yapılır. Sınavların zamanı, en az bir hafta önceden öğrencilere duyurulur. Bir sınıfta/şubede bir günde yapılacak sınav sayısı 8 inci sınıfta üçü, diğer sınıflarda ikiyi geçemez. Sınavların süresi bir ders saatini aşamaz. Zümrelerde iki sınav bir ders ve etkinliklere katılım notu verilecektir diye karar almak gerekir (sınavlardan birisi yazılı yapılacaksa bu da belirtilmelidir) Hangi ölçeği kullanacağımıza da kendimiz karar verip zümreye yazıyoruz. Sınavlardan birisini isterseniz yazılı yapabilirsiniz ama ben ikisini de uygulama şeklinde yapıyorum ve değerlendirme ölçeği ha...