Ana içeriğe atla

Makamsal Türk Müziğinde Aralıklar ve Koma Değerleri

Batı müziğinde iki sesin arası iki eşit parçaya bölünmektedir ve arada kalan ses diyez ya da bemol ifadeleriyle tanımlanır. Ancak Türk Müziğinde iki notanın arası her birine koma ismi verdiğimiz 9 eşit parçaya ayrılmaktadır. 1,4,5 ve 8 komanın özel isimleri ve harfleri(rumuz) vardır. Makamları ortaya çıkaracak olan dörtlü ve beşliler oluşturulurken bu isimler ve harflerden yararlanılır.

Bir Öğretmene Reva GörüLen SözLeşme !

üye oLduğum bir gruptan biraz önce gelen bir e-postayı yayınLıyorum:

Bu sözleşme bugün kardeşime Adana'da bir özel anaokulu tarafından sunulmuştur.Bakalım sevgili grubumun görüşü ne olacak.Sadece şartları yazıyorum(olduğu gibi).

ÖZEL KOŞULLAR
a) İşçi, yukarıda belirtilen adreste mukim Özel........ Anaokulunda
haftanın,Pazartesi,Salı,Çarşamba,Perşembe ve Cuma günleri çalışacaktır.
b) Çalışma Süresi: İşçi günlük 4 saat çalışacaktır.
c) Hafta Tatili Ücreti :İşçi,hafta tatilinde çalışmayacak ve hafta tatili ücreti ödenmeyecektir.
ç) Yıllık ücretli izin: İşçiye yıllık ücretli izin kullandırılmayacak, gerektiği hallerde işçinin talep etmesi halinde yılda en fazla 10(on) gün ücretsiz izin
verilecektir.

MESAİ SAATLERİ
a) İşçi,işverenin belirlediği saatlere uyacak ve değişik saat uygulamalarını peşinen kabul etmiş sayılacak.
b) Bir ayda 3 den fazla geç kalırsa ihtar sayılacak.

ÜCRET
a) İşçinin saat ücreti 3,00 YTL.dir.
b) İşçi,ücretini çalışma saatine göre aylık olarak alacaktır.

GENEL KOŞULLAR
a)Bu sözleşmede yer almayan hususlarda,4857 sayılı iş yasası ve diğer yasa hükümleri geçerlidir.


SÖZLEŞMENİN SÜRESİ VE FESHİ
a) Bu sözleşme 5 yıl süreli bir sözleşemedir.İşçiye en az 3 kere yazılı ihbarda bulunulmuşsa eğer,işveren isterse bu sözleşmeyi fesh edebilecektir.
b) Her eğitim yılı sonunda okulların kapanması sebebiyle işçi iki yada üç ay ücretsiz izinli sayılacaktır.
c) İşçinin tek taraflı işi bırakması durumunda işverene 5.000 YTL maddi tazminat ödemek zorundadır.Bu sebeple işçiden anılan miktar kadar senet alınacak ve sözleşmenin karşılıklı olarak fesh edilmesi durumunda,senet işçiye geri iade edilecektir.

Şimdi sözleşmede geçmeyen diğer koşulları söyleyeyim; Bahsi geçen çalışma süresi aslında sabah 7.00 ,yazın ise sabah 8.00 ama bitiş belirsiz.Ki genelde saat malumunuzdur.
Ayrıca bahsi geçen işçi(!) bir üniversite mezunu öğretmen,ama aylık 500 YTL alacaktır.Tazminat ödeme konusu ise bu sadece sözleşmede geçmiyor işçiye(!) bir de senet imzalatılıyor.Dikkatinizi çektiyse sözleşmede maaş artış miktarından da bahsedilmiyor.
İşveren gel dediği zamanlarda işçi(!) gelmezse bu onun aleyhine kullanılıyor.Yani işçinin(!) böyle bir hakkı yok.

BÖYLE BİR SÖZLEŞME SİZE SUNULSA NE DÜŞÜNÜRDÜNÜZ?

Yorumlar

Adsız dedi ki…
Maaşı çalışma saatine göre yapıldığından aylık 500 YTL değil 240 YTL olur...

Günde 4 saat dediğine göre 4*3 1 günde 12 YTL, haftada 5 gün ise bir haftada 12*5 60 YTL aylık olarakta 60*4 240 YTL alır. Üniversite mezunu bir öğretmenin alacağı bu ücrete ne diyeceğimi bilemiyorum...

Birde işi beğenmeyip bırakırsa diye 5000 YTL lik tazminatta var...

Bu işvereni aslında afişe etmek lazım, daha doğrusu bu özel anaokulunu. Öğretmenleri inek gibi sağan ticaret yuvasından sağlıklı bir eğitim verileceğini düşünmüyorum açıkçası.



Buna benzer bir işsözleşmesi benimde başıma geldi. Edirne ilinin keşan ilçesinde KİPA Alışveriş merkezine yazlık işçi olarak girdim. İnsan kaynakları maaşımın saat olarak değil asgari ücret olarak verileceğini ve 500 YTL alacağımı söyleyip, istifa etme durumunda hiçbir tazminat ödemeyeceğimi söylemişti. ( Eh akılsız başım benim, 10-15 sayfalık iş sözleşme metnini okumadım ne yazık ki :(((( )

1-2 hafta geçti, maaşımı almaya gittiğimde kandırıldığımı anladım! Maaşım asgari ücret olarak 500 YTL değil Saat ücretinden 300 YTL idi ve eğer sözleşme bitene kadar (Kasım ayına kadar) istifa edersem tazminatını ödemek zorundaymışım!!! Adi insanlar...

Bu kan emici işverenler heryerde... Tüm arkadaşlara tavsiyem bir işe girerken sözleşme metni ne kadar olursa olsun didik didik inceleyin. Benim gibi sadece söze güvenirseniz sizi çok yolarlar.

Bu blogdaki popüler yayınlar

Türkiye'deki - Ülkemizdeki Başlıca Müzik Türleri

TÜRKİYE’DEKİ BAŞLICA MÜZİK TÜRLERİ  Halk müziği : Türkiye'nin çeşitli yörelerinde farklı ağızlar ve formlarda söylenen yöresel etnik müziklerin tümüdür. Yapısal olarak folklorun bir parçasıdır. Anadoluhalk müziği, sözlü halk müziği ve sözsüz halk müziği olmak üzere ikiye ayrılır. Sözlü halk müziğine genel olarak türkü adı verilir. Sözsüz halk müziği ise düzenli yöresel çalgı ezgileridir. Türk halk müziği formları : Halk türkülerinin ölçülü olanına kırık hava, ölçüsüz olanına uzun hava denir. Kırık Hava : Ritmik karakterleri ve ölçüleri belirgin olan ezgilerdir. Düzenli bir ritim özelliği göstermekle birlikte geleneksel söyleyiş kalıplarına bağlı olarak icra edilen bir formdur. Uzun Hava : Geleneksel Türk halk müziğinde genel olarak serbest ritmli (usulsüz) olarak söylenen ezgi türüdür.  Başlıca formları, bozlak , gurbet havası, hoyrat , divan, yol havası, Arguvan ağzı, Çamşıhı ağzı, maya , barak ağzı ve müstezattır. Başlıca çalgılar : Bağlama ( Saz ), Kaval , Kemençe , Zur

Ortaokul Müzik Dersi Notları Hakkında / Kaç Not Vereceğiz?

EKLEME :  26 Temmuz 2014   Ölçme Değerlendirme Yönetmeliği ' nde yapılan değişikliğe göre en az ( ikisi   sınav  --e-okulda   sınav bölümüne yazılacak-- biri ders içi etkinlik ) 3 not girilecek . Performans görevi kaldırıldı ya hani... artık en az 4 not verme zorunluluğu yok anlayacağınız. a) Haftalık ders saati üç ve üçten az olan derslerde iki, üçten fazla olan derslerde ise üç sınav yapılır. Sınavların zamanı, en az bir hafta önceden öğrencilere duyurulur. Bir sınıfta/şubede bir günde yapılacak sınav sayısı 8 inci sınıfta üçü, diğer sınıflarda ikiyi geçemez. Sınavların süresi bir ders saatini aşamaz. Zümrelerde iki sınav bir ders ve etkinliklere katılım notu verilecektir diye karar almak gerekir (sınavlardan birisi yazılı yapılacaksa bu da belirtilmelidir) Hangi ölçeği kullanacağımıza da kendimiz karar verip zümreye yazıyoruz. Sınavlardan birisini isterseniz yazılı yapabilirsiniz ama ben ikisini de uygulama şeklinde yapıyorum ve değerlendirme ölçeği hazırlıyorum. Lisele

Masal ( DağLar Ardında bir Orman Varmış ) Nota EşLik Melodika&Blok Flüt

Dağlar ardında bir orman varmış ( 2 ) Orda bütün hayvanlar mutlu yaşarmış ( 2 ) Bir insan gelmiş çok da zalimmiş ( 2 ) Vurmuş bir bir onları kesmiş ormanı ( 2 ) Yağmur yağmamış güneş açmamış. ( 2 ) O zalimin sonunu gören olmamış ( 2 ) --------------------- Söz-Müzik: Salih AYDOĞAN EşLik: Y. BİŞGEN