Ana içeriğe atla

Makamsal Türk Müziğinde Aralıklar ve Koma Değerleri

Batı müziğinde iki sesin arası iki eşit parçaya bölünmektedir ve arada kalan ses diyez ya da bemol ifadeleriyle tanımlanır. Ancak Türk Müziğinde iki notanın arası her birine koma ismi verdiğimiz 9 eşit parçaya ayrılmaktadır. 1,4,5 ve 8 komanın özel isimleri ve harfleri(rumuz) vardır. Makamları ortaya çıkaracak olan dörtlü ve beşliler oluşturulurken bu isimler ve harflerden yararlanılır.

Mozart Hakkında Tesadüf Olmayan Gerçekler



W.A.Mozart ile ilgili bilinmesi hayatımızın akışını değiştirmeyecek, ancak hiçbir şeyin tesadüf olmadığını ortaya koyan ve belki de aynı yıllarda Türkiye dahil dünyanın her yerinde birçok Mozart'ların olma ihtimaline kesin gözle bakmamıza neden olacak, gereksizmiş gibi görünen fakat daha çok küçük yaşlarda çocuklarımızda gördüğümüz farklılıklar karşısında ne yapacağımız durumunda hayatlarını tesadüflere bırakmamızı kanıtlayan kısa birkaç bilgi...

Öncelikle çok önemi olmayan, fakat ilgi çekici, farklı, özellikle bazı ortamlarda kişiyi dikkat çekici ve karizmatik (davranış tarzına göre ise itici) kılabilecek az bilinen, tehlikeli, ne zaman ve nasıl kullanılmasına çok dikkat edilmesi gereken bilgi...

Mozart'ın ister göbek adı, ister vaftiz adı deyin kullanılmayan ama dini ve yüksek müzik eğitiminde iddialı, her soruyu cevapsız bırakmamak isteyenler için, besteciye verilen isimlerinin sırasıyla tamamı şöyle. Başka işiniz yoksa ezberleyebilirsiniz.  
Bunu başarırsanız bir daha da unutamazsınız. 
JOHANNES CHRYSOSTOMUS WOLFGANGUS SIGIMINTUS THEOPOLIS AMADEUS MOZART. 

Aşağıdaki diğer bilgiler çocuğunuzu nasıl yönlendirmenize yardımcı olabilir. ....
Mozart'ın ön adı Wolfgang, Salzburg'da Sosyal Yardım işleri Komiseri , Vaftiz babası Theophilus Pergmayr tarafından konmuştur.
Ama Mozart, ileride bu adı Amade ve Amadeo olarak değiştirmiş, hayatı boyunca da asla kullanmamıştır.( kesin nedeni bilinmiyor,en azından ben bilmiyorum fakat ismi koyan ilgilinin titrine bakarsak bilinçlenen Mozar'ın bu kişinin bazı etik dışı eylemlerine, yolsuzluklarına şahit olduğu vs siyasal nedenler etki etmiş olma ihtimali güçlüdür ).



Mozart'ın babası Leopold Salzburg'da felsefe okumuş, başarı belgesini aldıktan sonra müziğe yönelmiş, Salzburg Saray Orkestrasi Yönetmen Yardımcısı olmuştur. 
Bu, Saray ortamında müzikle ilgili her konuda danışmanlık dahil, kelle koltukta sahip olmayı gerektiren bir mevkiidir.
Annesi Anna Mari Pertl gerçek bir burjuva ailesindendir.
Son derece iyi yetiştirilmiş kültürlü bir kadındı.
Bu nedenler sonucu Mozart ve ablasının dahi çocuklar olduğunu küçük yaşta keşfetmişlerdir.
Ve onlara erken yaşta piyano ve keman çalmayı, müzik kuramı, Latince ve gereken genel kültür, insan olma sanatını öğretmişlerdir. 
Son derece ciddi ve tarafsız olan baba Mozart asla taviz vermemiş kendi çocuklarına ayrıcalıklı bir gözle bakmamıştır.
Günümüzde çoğunlukla velilerin tarafsız olamadıkları bir gerçektir ve aynı zamanda önüne geçilmez bir içgüdüsel dürtüdür.
Daha doğrusu buna şahit olmaktayız.
Sadece bu nedenle bile çocuklarınızı, tarafsız, nitelikli, tecrübeli, yetkili, seçkin eğitmenlere teslim etmek en doğrusu olacaktır.

Lemi Uğuz

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Türkiye'deki - Ülkemizdeki Başlıca Müzik Türleri

TÜRKİYE’DEKİ BAŞLICA MÜZİK TÜRLERİ  Halk müziği : Türkiye'nin çeşitli yörelerinde farklı ağızlar ve formlarda söylenen yöresel etnik müziklerin tümüdür. Yapısal olarak folklorun bir parçasıdır. Anadoluhalk müziği, sözlü halk müziği ve sözsüz halk müziği olmak üzere ikiye ayrılır. Sözlü halk müziğine genel olarak türkü adı verilir. Sözsüz halk müziği ise düzenli yöresel çalgı ezgileridir. Türk halk müziği formları : Halk türkülerinin ölçülü olanına kırık hava, ölçüsüz olanına uzun hava denir. Kırık Hava : Ritmik karakterleri ve ölçüleri belirgin olan ezgilerdir. Düzenli bir ritim özelliği göstermekle birlikte geleneksel söyleyiş kalıplarına bağlı olarak icra edilen bir formdur. Uzun Hava : Geleneksel Türk halk müziğinde genel olarak serbest ritmli (usulsüz) olarak söylenen ezgi türüdür.  Başlıca formları, bozlak , gurbet havası, hoyrat , divan, yol havası, Arguvan ağzı, Çamşıhı ağzı, maya , barak ağzı ve müstezattır. Başlıca çalgılar : Bağlama ( Saz ), Kaval , Kemençe , Zur

Ortaokul Müzik Dersi Notları Hakkında / Kaç Not Vereceğiz?

EKLEME :  26 Temmuz 2014   Ölçme Değerlendirme Yönetmeliği ' nde yapılan değişikliğe göre en az ( ikisi   sınav  --e-okulda   sınav bölümüne yazılacak-- biri ders içi etkinlik ) 3 not girilecek . Performans görevi kaldırıldı ya hani... artık en az 4 not verme zorunluluğu yok anlayacağınız. a) Haftalık ders saati üç ve üçten az olan derslerde iki, üçten fazla olan derslerde ise üç sınav yapılır. Sınavların zamanı, en az bir hafta önceden öğrencilere duyurulur. Bir sınıfta/şubede bir günde yapılacak sınav sayısı 8 inci sınıfta üçü, diğer sınıflarda ikiyi geçemez. Sınavların süresi bir ders saatini aşamaz. Zümrelerde iki sınav bir ders ve etkinliklere katılım notu verilecektir diye karar almak gerekir (sınavlardan birisi yazılı yapılacaksa bu da belirtilmelidir) Hangi ölçeği kullanacağımıza da kendimiz karar verip zümreye yazıyoruz. Sınavlardan birisini isterseniz yazılı yapabilirsiniz ama ben ikisini de uygulama şeklinde yapıyorum ve değerlendirme ölçeği hazırlıyorum. Lisele

Masal ( DağLar Ardında bir Orman Varmış ) Nota EşLik Melodika&Blok Flüt

Dağlar ardında bir orman varmış ( 2 ) Orda bütün hayvanlar mutlu yaşarmış ( 2 ) Bir insan gelmiş çok da zalimmiş ( 2 ) Vurmuş bir bir onları kesmiş ormanı ( 2 ) Yağmur yağmamış güneş açmamış. ( 2 ) O zalimin sonunu gören olmamış ( 2 ) --------------------- Söz-Müzik: Salih AYDOĞAN EşLik: Y. BİŞGEN