Ana içeriğe atla

Makamsal Türk Müziğinde Aralıklar ve Koma Değerleri

Batı müziğinde iki sesin arası iki eşit parçaya bölünmektedir ve arada kalan ses diyez ya da bemol ifadeleriyle tanımlanır. Ancak Türk Müziğinde iki notanın arası her birine koma ismi verdiğimiz 9 eşit parçaya ayrılmaktadır. 1,4,5 ve 8 komanın özel isimleri ve harfleri(rumuz) vardır. Makamları ortaya çıkaracak olan dörtlü ve beşliler oluşturulurken bu isimler ve harflerden yararlanılır.

Chopin Prelude in E minor Op. 28 No.4 Hakkında




Frederic Chopin Prelude in E minor Op. 28 No.4



Bu eser Chopin’in sağlığının hiç de iyi olmadığı zamanlarda ve buna rağmen (ya da bunun etkisiyle) en güzel eserlerini yazdığı döneme rastlar. 
''Nefesin kesilmesi'' adını vermiş ve cenazesinde bu eserinin çalınmasını vasiyet etmiştir.
Özellikle Chopin ve Liszt gibi romantik çağın, kompleksli bir yarış içinde, son derece, hatta kendilerinden başka kimsenin çalamayacağı eserler besteleme çabası içinde oldukları düşünülür.
Bunun tam anlamıyla böyle olduğunu söylemek çok da doğru olmaz.
O güne kadar bestelenmemiş teknik zorluklar içeren eserleri elbette çok sayıdadır.
Hatta bunları seslendirebilmek için yeni teknikler bulmuş, Liszt'de görüldüğü gibi, bu da yetmeyince parmak aralarını kesmek gibi akıl dışı bir hırsa kapılmış olabilirler.
Fakat aşağıdaki eserde görüldüğü gibi Chopin’in en önemli bulduğu ve güzel olarak (vasiyeti olarak çalınmasını arzu edecek kadar) kabul ettiği bu eser, ‘’teknik olarak’’, birkaç yıl piyano dersi alan bir öğrencinin dahi çalabileceği kadar kolaydır.
Ancak yorumu, ölmek üzere olan bir insanın verdiği son nefesinin huzurlu ifadesinin güçlüğünü taşır.
Bu da onun piyano ile ilgili yapılabilecek her şeyi bitirip, tekrar en başa dönerek, gerçek güçlüğün ışık hızıyla hareket eden parmaklarda değil, erişimi çok daha zor bir, alçakgönüllüğün, kalbin derinliklerinde olduğunun bilinçli etkisinin sihri içindeki ruh halini ortaya koymuştur.


Performed by Francois-Rene Duchable

Sol elde, kendini tekrarlayan bir ritim içindeki beklenmedik akorların, sanki bir çocuk şarkısı kadar basit, tek sesli sağ el melodisinin, kolay uyumunun gerçek derinliklerine ulaşmak, son nefesin, bir daha anlatılamayacak finalinin sırrını taşır.
Daima teknoloji çok hızlı ilerliyor diyoruz. 
Biraz daha erken kendini gösterseydi de, Chopin’in, bizzat kendisinin de yorumunu dinleyebilseydik ne iyi olurdu! ;(

Lemi Uğuz

Performed by Erkan Oğur









Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Türkiye'deki - Ülkemizdeki Başlıca Müzik Türleri

TÜRKİYE’DEKİ BAŞLICA MÜZİK TÜRLERİ  Halk müziği : Türkiye'nin çeşitli yörelerinde farklı ağızlar ve formlarda söylenen yöresel etnik müziklerin tümüdür. Yapısal olarak folklorun bir parçasıdır. Anadoluhalk müziği, sözlü halk müziği ve sözsüz halk müziği olmak üzere ikiye ayrılır. Sözlü halk müziğine genel olarak türkü adı verilir. Sözsüz halk müziği ise düzenli yöresel çalgı ezgileridir. Türk halk müziği formları : Halk türkülerinin ölçülü olanına kırık hava, ölçüsüz olanına uzun hava denir. Kırık Hava : Ritmik karakterleri ve ölçüleri belirgin olan ezgilerdir. Düzenli bir ritim özelliği göstermekle birlikte geleneksel söyleyiş kalıplarına bağlı olarak icra edilen bir formdur. Uzun Hava : Geleneksel Türk halk müziğinde genel olarak serbest ritmli (usulsüz) olarak söylenen ezgi türüdür.  Başlıca formları, bozlak , gurbet havası, hoyrat , divan, yol havası, Arguvan ağzı, Çamşıhı ağzı, maya , barak ağzı ve müstezattır. Başlıca çalgılar : Bağlama ( Saz ), Kaval , Kemençe ...

Masal ( DağLar Ardında bir Orman Varmış ) Nota EşLik Melodika&Blok Flüt

Dağlar ardında bir orman varmış ( 2 ) Orda bütün hayvanlar mutlu yaşarmış ( 2 ) Bir insan gelmiş çok da zalimmiş ( 2 ) Vurmuş bir bir onları kesmiş ormanı ( 2 ) Yağmur yağmamış güneş açmamış. ( 2 ) O zalimin sonunu gören olmamış ( 2 ) --------------------- Söz-Müzik: Salih AYDOĞAN EşLik: Y. BİŞGEN

Ortaokul Müzik Dersi Notları Hakkında / Kaç Not Vereceğiz?

EKLEME :  26 Temmuz 2014   Ölçme Değerlendirme Yönetmeliği ' nde yapılan değişikliğe göre en az ( ikisi   sınav  --e-okulda   sınav bölümüne yazılacak-- biri ders içi etkinlik ) 3 not girilecek . Performans görevi kaldırıldı ya hani... artık en az 4 not verme zorunluluğu yok anlayacağınız. a) Haftalık ders saati üç ve üçten az olan derslerde iki, üçten fazla olan derslerde ise üç sınav yapılır. Sınavların zamanı, en az bir hafta önceden öğrencilere duyurulur. Bir sınıfta/şubede bir günde yapılacak sınav sayısı 8 inci sınıfta üçü, diğer sınıflarda ikiyi geçemez. Sınavların süresi bir ders saatini aşamaz. Zümrelerde iki sınav bir ders ve etkinliklere katılım notu verilecektir diye karar almak gerekir (sınavlardan birisi yazılı yapılacaksa bu da belirtilmelidir) Hangi ölçeği kullanacağımıza da kendimiz karar verip zümreye yazıyoruz. Sınavlardan birisini isterseniz yazılı yapabilirsiniz ama ben ikisini de uygulama şeklinde yapıyorum ve değerlendirme ölçeği ha...