Ana içeriğe atla

Makamsal Türk Müziğinde Aralıklar ve Koma Değerleri

Batı müziğinde iki sesin arası iki eşit parçaya bölünmektedir ve arada kalan ses diyez ya da bemol ifadeleriyle tanımlanır. Ancak Türk Müziğinde iki notanın arası her birine koma ismi verdiğimiz 9 eşit parçaya ayrılmaktadır. 1,4,5 ve 8 komanın özel isimleri ve harfleri(rumuz) vardır. Makamları ortaya çıkaracak olan dörtlü ve beşliler oluşturulurken bu isimler ve harflerden yararlanılır.

YaLancı Çoban / aLtyapı-eşLik / nota / hikâye

yalanci1 YALANCI ÇOBAN
Küçük çoban koyun sürüsünü güdüyordu. Bir kurt görmüş gibi bağırmaya başladı:
- Yetişin! Yetişin! Kurt var!
Köylüler hemen koşup geldiler. Ama küçük çobanın yalan söylediğini anladılar.  Küçük çoban, aynı şeyi birkaç defa daha yaptı. "Kurt geldi!" diye bağırıp herkesi başına topladı. Derken, günün birinde kurt gerçekten geldi. Çoban yine:
- Yetişin! Yetişin! Kurt var! diye bağırdı.
Ne yazık ki köylüler, onun yine yalancıktan bağırdığını sanıp yanına gitmediler. Kurt ise sürüdeki koyunlardan birkaçını parçaladı, yedi.
Fuat Baymur - Kemal Demiray
(Çocuk Edebiyatı Antolojisi, 1961)
MasaLın bir diğer ( uzunca olanı ) versiyonu
Bir varmış,bir yokmuş.Ülkenin birinde bir şehir,şehrin içinde bir köy,köyün içinde de köylüler varmış.Bu köylülerin ekip biçtiği topraklar,topraklarında sere serpe dolaşsın, yesin,içsin, semirsin diye besledikleri kuzuları,koyunları varmış,varmış ta köy öyle zengin ya da ağası bol,fakiri çok değil, her köylünün evinde üç beş koyunu,keçisi varmış... Toprağı işlemekten vakit buldukça çok sevdiği kuzuları ile ilgilenirlermiş...
yalanci2 Masal bu ya,bir gün köy kahvesinde otururken köy ahalisi gençten bir adam çıkmış ortaya demiş ki'bütün koyunlara,keçilere ben bakarım,siz gider toprağınızı eker,biçersiniz, oğlunuzu, kızınızı evlendirirsiniz,oturu kahvede oyun oynar,arkadaşlarınızla sohbet edersiniz,baan da beş on kuruş verir,ben fakirin karnını doyurup sevap işlersiniz.Ben de sizin iyiliklerinizden dolayı duacı olurum,cennete girersiniz.'Köylüler birbirlerine bakmışlar,elindeki tavla zarlarına,okey taşlarına bakmışlar.Nargilesi olanlar,nargilelerini daha bir dertli dertli çekip,dumanını savurmuşlar.Biz bir düşünelim,sana cevap verelim demiş köyün en yaşlısı olan.Sonra muhtara gidip,çobanının söylediklerini ona da anlatmışlar.Muhtar mantıklı karşılamış,köylüler dünden razı,yaşlı adam 'durun arkadaşlar 'demiş.Biz gidelim bir köyün öğretmenine danışalım,yararını, zararını ona soralım,bize çobana ne vereceğimizi,çobanı ne kadar çalıştıracağımızı,koyunlar kaybolursa ya da ölürse çobana ne ceza vereceğimizi yazsın,çizsin,biz de ona göre davranalım.Kimse kimsenin hakkını yemesin,adaletli bir iş olsun demiş.hemen köyün kabadayısı girmiş söze.Ne diyosun sen emmi demiş,ben varken köyde haksızlık yapan,izinsiz kuş uçurmaya cesaret eden olur mu?Sen bana güvenmiyorsun da köyün cılız öğretmeninin yazacağı kağıda mı güveniyorsun yani?Bütün köylüler kabadayıyı alkışlamışlar.Kabadayı dediğimize bakmayın,mert,babacan,dediği dedik,akıllı,dev gibi bir adam,belki onun kadar büyük bir cüsseye kimse sahip değil.İyilerin güvendiği,kötülerin korktuğu bir kabadayı... ( yazının devamı ve kaynak )
yalannci
YALANCI ÇOBAN ( alt yapı ) mp3
Evvel zaman içinde kalbur saman içinde
Bir küçük çoban varmış yalancılık yaparmış
KORO:
Yalancı yalancı sana kimse inanmaz
Yalancı yalancı sözüne kimse kanmaz
Sürüsünü alarak, kavalını çalarak
Çıkmış bir gün kırlara çiçekli bayırlara
KORO:
Yalancı yalancı sana kimse inanmaz
Yalancı yalancı sözüne kimse kanmaz
“Kurt var!” diye bağırmış köy halkını çağırmış
Sopayı alan koşmuş, fakat kurt falan yokmuş
KORO:
Yalancı yalancı sana kimse inanmaz
Yalancı yalancı sözüne kimse kanmaz
Herkes kızmış söylenmiş, çoban gülmüş eğlenmiş
Hepinizi aldattım, kurt falan yoktur demiş
KORO:
Yalancı yalancı sana kimse inanmaz
Yalancı yalancı sözüne kimse kanmaz
Günler geçmiş aradan kurt anlar mı şakadan
Bir kocaman kurt dalmış, çobanı korku almış
KORO:
Yalancı yalancı sana kimse inanmaz
Yalancı yalancı sözüne kimse kanmaz
“Kurt var!” diye bağırmış, köy halkını çağırmış
Fakat kimse gelmemiş, yalancıyı kurt yemiş
KORO:
Yalancı yalancı sana kimse inanmaz
Yalancı yalancı sözüne kimse kanmaz
(Dramatize yapılabilir)
FARKLI BİR VERSİYON
Evvel zaman içinde
Kalbur saman içinde
Bir küçük çoban varmış
Yalancılık yaparmış
Yalancı yalancı sana kimse inanmaz
Yalancı, yalancı, sözüne kimse kanmaz
Birgün çıkmış kırlara
Çiçekli bayırlara
Yalancıktan bağırmış
Köy halkını çağırmış
Yalancı yalancı sana kimse inanmaz
Yalancı, yalancı, sözüne kimse kanmaz
Sopayı alan koşmuş
Fakat kurt filan yokmuş
Herkes kızmış, söylenmiş
Çoban gülmüş, eğlenmiş
Yalancı yalancı sana kimse inanmaz
Yalancı, yalancı, sözüne kimse kanmaz
Günler geçmiş aradan
Göstermesin Yaradan
Kocaman bir kurt gelmiş
Çobanı korku almış
Yalancı yalancı sana kimse inanmaz
Yalancı, yalancı, sözüne kimse kanmaz
Çoban gene bağırmış
Köy halkını çağırmış
Fakat kimse gitmemiş
Çobanı kurtlar yemiş
Yalancı yalancı sana kimse inanmaz
Yalancı, yalancı, sözüne kimse kanmaz
sözler için kaynak
cocuk
Yukarıdaki notaları hazırlayan ve paylaşan  hüLya öğretmenime teşekkür ederim.

yalancicoban1
yalancicoban2









Nota ve akorları buradan indirebilirsiniz
Yalancı Çoban – altyapı-eşlik indir:


not: Bu şarkı niye bana bir devlet büyüğü(!)nü hatırlatıyor acaba?

Yorumlar

Adsız dedi ki…
AYSEL : Merhabalar müzik öğrt.3 sınıf öğrencisiyim. Sizden fikir almak istiyorum. Bu konuda bilgilerinizi ve deneyimlerinizi paylaşırsanız çok sevinirim..

Çocuklar için notaları,portreyi,vuruşlarını çocuklara kolay,eğlenceli,akılda kalıcı bir şekilde anlatmam ve bir materyal hazırlamam gerekiyor.

Ben şöyle bir şey düşündüm;Portreyi yol şeridi şeklinde çizerek,notaları yerleştirerek ,küçük bir arabayı üzerinde sürerek notalardan geçince araba bastığı notanın adını söylesin sesleri ile birlikte(bütün düzenek bir halı üzerinde olacak)Bu fikir doğru bir yol mu sizce.

Şimdiden teşekkürler
MybiSGen dedi ki…
Harika oLmuş. TebrikLer !

Bu blogdaki popüler yayınlar

Türkiye'deki - Ülkemizdeki Başlıca Müzik Türleri

TÜRKİYE’DEKİ BAŞLICA MÜZİK TÜRLERİ  Halk müziği : Türkiye'nin çeşitli yörelerinde farklı ağızlar ve formlarda söylenen yöresel etnik müziklerin tümüdür. Yapısal olarak folklorun bir parçasıdır. Anadoluhalk müziği, sözlü halk müziği ve sözsüz halk müziği olmak üzere ikiye ayrılır. Sözlü halk müziğine genel olarak türkü adı verilir. Sözsüz halk müziği ise düzenli yöresel çalgı ezgileridir. Türk halk müziği formları : Halk türkülerinin ölçülü olanına kırık hava, ölçüsüz olanına uzun hava denir. Kırık Hava : Ritmik karakterleri ve ölçüleri belirgin olan ezgilerdir. Düzenli bir ritim özelliği göstermekle birlikte geleneksel söyleyiş kalıplarına bağlı olarak icra edilen bir formdur. Uzun Hava : Geleneksel Türk halk müziğinde genel olarak serbest ritmli (usulsüz) olarak söylenen ezgi türüdür.  Başlıca formları, bozlak , gurbet havası, hoyrat , divan, yol havası, Arguvan ağzı, Çamşıhı ağzı, maya , barak ağzı ve müstezattır. Başlıca çalgılar : Bağlama ( Saz ), Kaval , Kemençe ...

Masal ( DağLar Ardında bir Orman Varmış ) Nota EşLik Melodika&Blok Flüt

Dağlar ardında bir orman varmış ( 2 ) Orda bütün hayvanlar mutlu yaşarmış ( 2 ) Bir insan gelmiş çok da zalimmiş ( 2 ) Vurmuş bir bir onları kesmiş ormanı ( 2 ) Yağmur yağmamış güneş açmamış. ( 2 ) O zalimin sonunu gören olmamış ( 2 ) --------------------- Söz-Müzik: Salih AYDOĞAN EşLik: Y. BİŞGEN

Ortaokul Müzik Dersi Notları Hakkında / Kaç Not Vereceğiz?

EKLEME :  26 Temmuz 2014   Ölçme Değerlendirme Yönetmeliği ' nde yapılan değişikliğe göre en az ( ikisi   sınav  --e-okulda   sınav bölümüne yazılacak-- biri ders içi etkinlik ) 3 not girilecek . Performans görevi kaldırıldı ya hani... artık en az 4 not verme zorunluluğu yok anlayacağınız. a) Haftalık ders saati üç ve üçten az olan derslerde iki, üçten fazla olan derslerde ise üç sınav yapılır. Sınavların zamanı, en az bir hafta önceden öğrencilere duyurulur. Bir sınıfta/şubede bir günde yapılacak sınav sayısı 8 inci sınıfta üçü, diğer sınıflarda ikiyi geçemez. Sınavların süresi bir ders saatini aşamaz. Zümrelerde iki sınav bir ders ve etkinliklere katılım notu verilecektir diye karar almak gerekir (sınavlardan birisi yazılı yapılacaksa bu da belirtilmelidir) Hangi ölçeği kullanacağımıza da kendimiz karar verip zümreye yazıyoruz. Sınavlardan birisini isterseniz yazılı yapabilirsiniz ama ben ikisini de uygulama şeklinde yapıyorum ve değerlendirme ölçeği ha...