Ana içeriğe atla

Makamsal Türk Müziğinde Aralıklar ve Koma Değerleri

Batı müziğinde iki sesin arası iki eşit parçaya bölünmektedir ve arada kalan ses diyez ya da bemol ifadeleriyle tanımlanır. Ancak Türk Müziğinde iki notanın arası her birine koma ismi verdiğimiz 9 eşit parçaya ayrılmaktadır. 1,4,5 ve 8 komanın özel isimleri ve harfleri(rumuz) vardır. Makamları ortaya çıkaracak olan dörtlü ve beşliler oluşturulurken bu isimler ve harflerden yararlanılır.

Klasik Müzik Bestecileri


Antonio Vivaldi : (1678 - 1741)
Beş yüzden fazla konçerto bestelemiştir ve konçertonun babası olarak anılır.
Vivaldi hayalinde canlandırdığı resimleri müzik haline getirmiştir. Eserlerinde, hayallerine verdiği başrolü açıklayıcı sonelerle destekler. En ünlü eseri sayılan Op.8 içerisindeki "Dört Mevsim" konçertosunda mevsimler kendi özellikleri ile anlatılmıştır. Vivaldi'nin bu eseri uzun yıllar sonra Beethoven'a da ilham kaynağı olmuş ve "Pastoral Senfoni" bu şekilde ortaya çıkmıştır.
Bazı Eserleri:
Dört Mevsim Konçertosu




Georg Friedrich Händel : (1685 - 1759)

Handel yedi yaşında gizlice org çalmayı öğrendi. 11 yaşına geldiğinde org, keman, piyano ve obua gibi çalgıları çaldı ve oda müziği eserleri de besteledi.
İtalya'da opera eğitimi aldıktan sonra İngiltere'ye yerleşip İngiliz vatandaşı olmuştur. önce İtalyanca operaları ile ün yapmış olmasına rağmen İngilizce eserlerin rağbet görmeye başlaması ile popülaritesi azalmış, bunun üzerine İngilizce oratoryolar yazmaya başlamıştır. Ünlü sanatçı 20 Nisan 1759 tarihinde hayatını kaybetti.3 bin kişinin katıldığı törenle Westminster Abbey’de Şairler Köşesine gömüldü.
Bazı Eserleri :
Messiah, music for royal fireworks, water music




Johann Sebastian Bach : (1685 - 1750)
Eisenach'da müzisyen bir ailenin çocuğu olarak doğdu. Eserleri kendinden sonra gelen bütün klasik müzik bestecilerini derinden etkiledi. Çoğunlukla kilise için müzik yazdı. Kantat, oratoryo, dini müzik olarak, keman, çello, flüt, org ve klavsen için 300 civarında eser yazdı. Orkestra için yazdığı 6 Brandenburg konçertosu ve orkestra süitleri meşhurdur. Hiç opera yazmamıştır.
Yeni müzikal formlar yaratmamış olmakla birlikte, klasik Alman tarzına, özellikle İtalyan ve Fransız melodileri katarak barok tarzın en tipik örneklerini vermiş ve barok akımı en olgun seviyesine getirmiştir.
İki defa evlenen Bach'ın toplam 20 çocuğu oldu. Çocuklarının bazıları da müzisyen oldu. Leipzig'de öldü.
Bazı Eserleri :
Air, Brandenburg Konçertoları, Toccata and Fugue in D minor, Goldberg varyasyonları




Johann Pachelbel : (1653 –1706)
Babası şarap tüccarı olan Pachelbel, Altdorf ve Ratisbonne'da üniversite düzeyinde müzik eğitimi almıştır. Ayrıca ünlü besteci Johann Kaspar Kerll'den müzik eğitimi almıştır.
Pachelbel, zamanının ünlü Alman bestecilerinden biriydi. O zamanlarda İtalyan sanatının etkisine rastlamak mümkün; Frescobaldi, Carissimi, Kerll (öğretmeni), Gabrieli birçok müzisyene ilham vermiştir. Ayrıca ünlü besteci Johann Sebastian Bach'ın müzik stiline de birçok etkide bulunmuştur.
Bazı Eserleri :
Pachelbel, barok çağın önemli eserlerinden olan "Canon" ile tanınmıştır.





Ludwig van Beethoven : (1770 - 1827)
1770 yılında Bonn’da 8 oğlu olan, fakat bunların hepsinin de özürlü olduğu bir ailenin çocuğudur. İlk müzik öğretmeni babasıdır. Mutsuz bir çocukluk geçiren Beethoven, küçük yaşlarda ailesinin geçimine katkıda bulunmak için kilisede piyano çalarak çalışmaya başlamıştır.
Beethoven, başlarda piyanist olarak adını duyursa da daha sonra yaptığı bestelerle klasik müziğin 19. yüzyılın sonuna kadar yaşayan tüm müzisyenlerini etkiledi.
Beethoven’ın dokuz senfonisi, beş piyano konçertosu, bir keman konçertosu, bir piyano, keman ve çello için üçlü konçerto, otuz iki piyano sonatı ve birçok oda müziği eseri bulunmaktadır. Sadece bir opera (Fidelio) bestelemiştir.  9. senfonisi en çok bilinen ve bugün Avrupa Birliği marşı da olan en çarpıcı senfonisidir.
Özellikle Op. 109 piyano sonatıyla Klasik müziğin Romantik Dönemini başlatmıştır.
1801’de duyma problemleri yaşamaya başlayan Beethoven 1817’de tamamen sağır olmuştur. Bu dönemden sonra sağırlığı müzik yaşamını hiçbir şekilde etkilememiştir. Hatta hepimizin çok iyi bildiği 9. senfoniyi sağırlık döneminde bestelemiştir.
1827 yılında 56 yaşındayken dünyaca tanınan bir besteci olarak ölmüştür ve cenazesine otuz bine yakın insan katılmıştır.
Bazı Eserleri:
5. Senfoni, 7. Senfoni, 9. Senfoni, Für Elise, Ay ışığı Sonatı, Pastoral Senfoni



Wolfgang Amadeus Mozart : (1756 - 1791)
Klasik Batı Müziği'nin, en üretken ve en etkili bestekârlarından biridir. 36 yıllık ömrüne 626 eser sığdırmıştır. Mozart Avrupalı bestekârların en popülerlerindendir ve birçok eseri standart konser repertuarlarında kullanılır. Günümüzde müzik tarihinin en büyük dehalarından biri olarak kabul görmüştür.
Dört yaşındayken klavsen çalıyor, altısında yaptığı besteler, babasını, onun müzik eğitimini bizzat ele almaya yöneltiyordu. Birkaç yıl içinde tam bir virtüöz oldu; klavsen, keman ve org çalarken doğaçtan besteler yapabiliyor, hattâ orkestra bile yönetebiliyordu.
Bunlara dayanarak babası, oğlu için Avrupa'da bir dizi konser düzenlemeğe karar verdi. Ve genç Mozart Fransa, Belçika, İngiltere, İtalya ve Orta Avrupa'yı dolaştı. Her yerde büyük bir ilgiyle karşılandı, el üstünde tutuldu. Ama halkın en çok hayranlık duyduğu şeyin ne olduğunu kestirmek güçtü. On altı yaşındayken Salzburg koro şefliğine atandı.  1780'de Viyana'ya yerleşti.
İki yıl sonra Constance Weber ile evlendi ve art arda, gözden düşmeyi de, sefaleti de tattı.
Viyana'ya dönmek zorunda kaldı ve burada saray bestecisi oldu. Mozart'ın son yılları sefalet ve hastalık ile kararmıştır. Son başeserleri olan, 39, 40 ve 41 numaralı üç senfoniyi, Sihirli Flüt operasını ve Requiem'i çok zor koşullar altında besteledi. 35 yaşında öldü.
Bazı eserleri:
40. Senfoni, Türk Marşı ( Alla Turca ), Küçük Bir Gece Müziği, Sihirli Flüt, Requiem


Piyotr Çaykovski : (1840-1893)
Ailesinin hukukçu yapmak istediği Çaykovski, yirmi üç yaşma gelince kendini müziğe adadı, önce Petersburg (Leningrad) Konservatuarı'na girdi, iki yıl sonra, Moskova Konservatuarı'na öğretmen olarak alındı. İlk senfonik eserlerini, ilk operalarını ve ünlü Piyano Konçertosu'nu (1875) işte bu dönemde verdi.
1891'de, Amerika Birleşik Devletleri'ne yaptığı çok başarılı bir turneden sonra, baş eseri sayılan, Patetik Senfoni'yi yazdı. Bu umutsuz bestecinin en ünlü eserlerinin göz kamaştırıcı bir tazelik ve sevinçle dolu olması, gerçekten ilgi çekici bir özelliktir.
Bazı Eserleri:
Baleler: Fındıkkıran, Kuğu Gölü.
Operalar: Maça Kızı, Yevgenly Onyegin



Frederic Francois Chopin : (1810 - 1849)
Romantik dönemin önde gelen Polonyalı piyanist ve bestecisi.
Chopin müzik tarihinin gelmiş geçmiş en iyi piyano müziği bestecisi olarak kabul edilir. Tek bir enstrümanı kullanarak, Mozart, Beethoven, Bach gibi en büyükler arasında yerini almıştır. Piyano konçertolarının dışında, alışılagelmiş formları pek kullanmayan Chopin, 39 yıllık kısa yaşamına 55 Mazurka, 24 prelüd, 27 etüd, 19 noktürn, 13 polonez, 4 balad ve 4 scherzo sığdırmıştır.
Mazurka ve Polonezleri folklör statüsünden çıkarıp sanat seviyesine yükselten odur.
Bazı Eserleri:
Etude Revolutionaire (Devrimci Etüd), Fantasie İmpromptus, Nocturne No.20 ve Cenaze Marşı (2. Piyano Sonatı)




Joaquín Rodrigo:  (1901 —1999)
,
Valencia, Sagunto’da doğdu. Difteriye yakalandıktan sonra yaklaşık üç yaşında görme yetisini kaybetti. Sekiz yaşında solfej, piyano ve keman eğitimine başladı. On altı yaşında armoni ve kompozisyon dersleri aldı.
Erken bir yaşta kör olmasına rağmen, büyük başarılar kazandı. Rodrigo’nun Gitar Konçertosu olarak da bilinen Concierto de Aranjuez, isimli repertuarı İspanyol müzik ve gitar konçerto arasında önemli sayılır.
19 Ocak 1933'te, Valencia'da, Türk piyanist Victoria Kamhi ile evlendi. Rodrigo, 1999'da 97 yaşında, Madrid'de öldü. Kendisinin ve eşinin mezarları Aranjuez mezarlığındadır.




Not: Tüm bilgileri netten derledim. Ticari hiçbir kaygım yoktur. Müzik eğitimine katkı amacıyLa payLaşıyorum. Ancak yine de bu yazıda, farkında oLmadan teLif hakkı oLan bir böLüm varsa ve hak sahipLeri bu yayını kaLdırmamı isterLerse, hak sahipLerinin istekLerini yerine getireceğim. SaygıLarımLa...

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Türkiye'deki - Ülkemizdeki Başlıca Müzik Türleri

TÜRKİYE’DEKİ BAŞLICA MÜZİK TÜRLERİ  Halk müziği : Türkiye'nin çeşitli yörelerinde farklı ağızlar ve formlarda söylenen yöresel etnik müziklerin tümüdür. Yapısal olarak folklorun bir parçasıdır. Anadoluhalk müziği, sözlü halk müziği ve sözsüz halk müziği olmak üzere ikiye ayrılır. Sözlü halk müziğine genel olarak türkü adı verilir. Sözsüz halk müziği ise düzenli yöresel çalgı ezgileridir. Türk halk müziği formları : Halk türkülerinin ölçülü olanına kırık hava, ölçüsüz olanına uzun hava denir. Kırık Hava : Ritmik karakterleri ve ölçüleri belirgin olan ezgilerdir. Düzenli bir ritim özelliği göstermekle birlikte geleneksel söyleyiş kalıplarına bağlı olarak icra edilen bir formdur. Uzun Hava : Geleneksel Türk halk müziğinde genel olarak serbest ritmli (usulsüz) olarak söylenen ezgi türüdür.  Başlıca formları, bozlak , gurbet havası, hoyrat , divan, yol havası, Arguvan ağzı, Çamşıhı ağzı, maya , barak ağzı ve müstezattır. Başlıca çalgılar : Bağlama ( Saz ), Kaval , Kemençe ...

Masal ( DağLar Ardında bir Orman Varmış ) Nota EşLik Melodika&Blok Flüt

Dağlar ardında bir orman varmış ( 2 ) Orda bütün hayvanlar mutlu yaşarmış ( 2 ) Bir insan gelmiş çok da zalimmiş ( 2 ) Vurmuş bir bir onları kesmiş ormanı ( 2 ) Yağmur yağmamış güneş açmamış. ( 2 ) O zalimin sonunu gören olmamış ( 2 ) --------------------- Söz-Müzik: Salih AYDOĞAN EşLik: Y. BİŞGEN

Ortaokul Müzik Dersi Notları Hakkında / Kaç Not Vereceğiz?

EKLEME :  26 Temmuz 2014   Ölçme Değerlendirme Yönetmeliği ' nde yapılan değişikliğe göre en az ( ikisi   sınav  --e-okulda   sınav bölümüne yazılacak-- biri ders içi etkinlik ) 3 not girilecek . Performans görevi kaldırıldı ya hani... artık en az 4 not verme zorunluluğu yok anlayacağınız. a) Haftalık ders saati üç ve üçten az olan derslerde iki, üçten fazla olan derslerde ise üç sınav yapılır. Sınavların zamanı, en az bir hafta önceden öğrencilere duyurulur. Bir sınıfta/şubede bir günde yapılacak sınav sayısı 8 inci sınıfta üçü, diğer sınıflarda ikiyi geçemez. Sınavların süresi bir ders saatini aşamaz. Zümrelerde iki sınav bir ders ve etkinliklere katılım notu verilecektir diye karar almak gerekir (sınavlardan birisi yazılı yapılacaksa bu da belirtilmelidir) Hangi ölçeği kullanacağımıza da kendimiz karar verip zümreye yazıyoruz. Sınavlardan birisini isterseniz yazılı yapabilirsiniz ama ben ikisini de uygulama şeklinde yapıyorum ve değerlendirme ölçeği ha...