Ana içeriğe atla

Makamsal Türk Müziğinde Aralıklar ve Koma Değerleri

Batı müziğinde iki sesin arası iki eşit parçaya bölünmektedir ve arada kalan ses diyez ya da bemol ifadeleriyle tanımlanır. Ancak Türk Müziğinde iki notanın arası her birine koma ismi verdiğimiz 9 eşit parçaya ayrılmaktadır. 1,4,5 ve 8 komanın özel isimleri ve harfleri(rumuz) vardır. Makamları ortaya çıkaracak olan dörtlü ve beşliler oluşturulurken bu isimler ve harflerden yararlanılır.

bir zamanLar TRT'nin denetimine takıLan şarkıLar / türküLer

leman_sam
leman
DinLe
baris_manco
vayesek
DinLe
SENAY-HAYAT-BAYRAM-OLSA
senay
DinLe
adnan_senses
adnan
DinLe
Adnan Menderes
ada
DinLe
ormanciLar
ormanci
DinLe
ve diğerLeri….
*Musa Eroğlu’nun “Yolun Sonu Görünüyor” türküsü “intiharı özendirdiği” gerekçesiyle yasaklanmış
*“Lambaya Püf De”de ise “erotik öğeler” bulmuş.
*“Ölüm Allah’ın Emri”nin yasaklanma gerekçesi, girişinde zurna çalması... “Bir halk müziği enstrümanı, pop şarkısında ne arıyor” gerekçesi ile denetime takılmış.
*Sezen Aksu’nun “Gel Gel Sarışınım Gel” şarkısının Aysel Gürel imzalı sözleri “ahlâka aykırı bulunduğu için”, TRT'den onay alamadı.
*Cem Karaca’nın “Emrah”ı, şarkı sözlerinde geçen “ak memeler“ yüzünden reddedildi.
*Özdemir Erdoğan’ın “İkinci Bahar”ı, “ahlâka aykırı sözler barındırdığı için” TRT tarafından yasaklanan şarkılar arasına girdi.
*Bulutsuzluk Özlemi’nin, “Güneye Giderken“i; ‘’solda güneş yükseliyordu’’ cümlesinde solculuk iması sezildiği için onay görmedi.
*Bergen’in “Acıların Kadını“ şarkısı “insanların ruh halini kötü yönde etkilediği için” TRT denetimine takıldı
*İbrahim Tatlıses’in, “Güneş Doğmayacak Üstüme” şarkısı “intiharı özendirdiği gerekçesiyle” TRT tarafından reddedildi.
*Ayla Algan’ın Fikret Şeneş imzalı “Bak Şu Adama Âşık Oldu” şarkısı “evli bir erkeğe âşık genç bir kadının hikâyesini anlattığı” için, TRT'den onay görmedi.
*En son da Aylin Aslım’ın “Güldünya” şarkısı “halkı küçük düşürdüğü” gerekçesiyle yasaklanmış….
kaynak
……………………….
üstüne bir de tatLı niyetine video…

Yorumlar

ali zafer sapci dedi ki…
Özgürlükler sansüre karşın genişliyor ama ya kalite!
Şarkı adlarına göre 3-4 ayda bir liste hazırlıyorum. Nasıl yönetildiğimizi ve ne durumda olduğumuzu görebilmek için. Bakar mısınız:
1. Kenan Doğulu - Bir Kereden Bir Şey Olmaz
2. Nil Karaibrahimgil - Duma Duma Dum
3. Demet Akalın - Anan Güzel mi?
4. İsmail Yk - Cicilerini
5. Ankaralı Turgut - Nah Alırsın
6. Mustafa Sandal - Aramızda Bir Top Var
7. Nihat Doğan - Ben Varoşların Prensiyim
8. Mercan - Hepsi Gay
9. Hande Yener - Elin Diline Sakız Ederim
10. Petek Dinçöz - Cızz
11. Mustafa Topaloğlu - Abu Cici

Önceki liste
*Oynama Şıkıdım Şıkıdım-Tarkan
*Bandıra Bandıra Ye Beni-Yonca Evcimik
*Bas Gaza-İsmail YK
*Doksan Altmış Doksan-İsmail YK
*Salla-Sıla
*Hadi Hadi-Fatih Ürek
*Kondom-Tuğba Ekinci
*Çeksene Elini Kıracan mı Belimi-Ayşe Hatun Önal
*Kop Gel Günahlarından-İbrahim Tatlıses
MybiSGen dedi ki…
KesinLikLe....
ben de diyorum ki; böyLesi durumLara "aLışmak sevmekten daha zor geLiyor !!!"...
Vay gidi POPüLer kör-tür ikonLarı vay !

Bu blogdaki popüler yayınlar

Türkiye'deki - Ülkemizdeki Başlıca Müzik Türleri

TÜRKİYE’DEKİ BAŞLICA MÜZİK TÜRLERİ  Halk müziği : Türkiye'nin çeşitli yörelerinde farklı ağızlar ve formlarda söylenen yöresel etnik müziklerin tümüdür. Yapısal olarak folklorun bir parçasıdır. Anadoluhalk müziği, sözlü halk müziği ve sözsüz halk müziği olmak üzere ikiye ayrılır. Sözlü halk müziğine genel olarak türkü adı verilir. Sözsüz halk müziği ise düzenli yöresel çalgı ezgileridir. Türk halk müziği formları : Halk türkülerinin ölçülü olanına kırık hava, ölçüsüz olanına uzun hava denir. Kırık Hava : Ritmik karakterleri ve ölçüleri belirgin olan ezgilerdir. Düzenli bir ritim özelliği göstermekle birlikte geleneksel söyleyiş kalıplarına bağlı olarak icra edilen bir formdur. Uzun Hava : Geleneksel Türk halk müziğinde genel olarak serbest ritmli (usulsüz) olarak söylenen ezgi türüdür.  Başlıca formları, bozlak , gurbet havası, hoyrat , divan, yol havası, Arguvan ağzı, Çamşıhı ağzı, maya , barak ağzı ve müstezattır. Başlıca çalgılar : Bağlama ( Saz ), Kaval , Kemençe ...

Masal ( DağLar Ardında bir Orman Varmış ) Nota EşLik Melodika&Blok Flüt

Dağlar ardında bir orman varmış ( 2 ) Orda bütün hayvanlar mutlu yaşarmış ( 2 ) Bir insan gelmiş çok da zalimmiş ( 2 ) Vurmuş bir bir onları kesmiş ormanı ( 2 ) Yağmur yağmamış güneş açmamış. ( 2 ) O zalimin sonunu gören olmamış ( 2 ) --------------------- Söz-Müzik: Salih AYDOĞAN EşLik: Y. BİŞGEN

Ortaokul Müzik Dersi Notları Hakkında / Kaç Not Vereceğiz?

EKLEME :  26 Temmuz 2014   Ölçme Değerlendirme Yönetmeliği ' nde yapılan değişikliğe göre en az ( ikisi   sınav  --e-okulda   sınav bölümüne yazılacak-- biri ders içi etkinlik ) 3 not girilecek . Performans görevi kaldırıldı ya hani... artık en az 4 not verme zorunluluğu yok anlayacağınız. a) Haftalık ders saati üç ve üçten az olan derslerde iki, üçten fazla olan derslerde ise üç sınav yapılır. Sınavların zamanı, en az bir hafta önceden öğrencilere duyurulur. Bir sınıfta/şubede bir günde yapılacak sınav sayısı 8 inci sınıfta üçü, diğer sınıflarda ikiyi geçemez. Sınavların süresi bir ders saatini aşamaz. Zümrelerde iki sınav bir ders ve etkinliklere katılım notu verilecektir diye karar almak gerekir (sınavlardan birisi yazılı yapılacaksa bu da belirtilmelidir) Hangi ölçeği kullanacağımıza da kendimiz karar verip zümreye yazıyoruz. Sınavlardan birisini isterseniz yazılı yapabilirsiniz ama ben ikisini de uygulama şeklinde yapıyorum ve değerlendirme ölçeği ha...