Ana içeriğe atla

Makamsal Türk Müziğinde Aralıklar ve Koma Değerleri

Batı müziğinde iki sesin arası iki eşit parçaya bölünmektedir ve arada kalan ses diyez ya da bemol ifadeleriyle tanımlanır. Ancak Türk Müziğinde iki notanın arası her birine koma ismi verdiğimiz 9 eşit parçaya ayrılmaktadır. 1,4,5 ve 8 komanın özel isimleri ve harfleri(rumuz) vardır. Makamları ortaya çıkaracak olan dörtlü ve beşliler oluşturulurken bu isimler ve harflerden yararlanılır.

Ağaçkakan enstrüman atöLyesi- seyRani cihan

sey4 sey3 sey1
agac2
Bugün bir dostumdan ve yaptığı işten bahsetmek istiyorum.
http://www.seyranicihan.com/
Hafif “deli” ama, çokça da “doLu” bir adam seyRani ( cihan )…
Komik bir adam ve tatlı bir ukalâlığı var. ( oysa bana derler ukalâ diye… ben Seyrani’nin yanında onun ancak çömezi olurum olsam olsam :)
1990’ların sonlarında kurduğumuz bir müzik topluluğunda ( Mavi ISLIK ) tanıştık kendisiyle… her ne kadar grup çoktan dağılmış olsa da biz görüşüyoruz ve bir daha da kopamadık, kopmayız da…  yukarıda verdiğim linkteki bilgiler güncel değil, evet … kardeşimLe birlikte yaptığımız o sitenin malesef şifresini vs unuttuk gitti.
seyRani cihan
seyRani, i.T.Ü Devlet konservatuarı mezunu ve enstrüman yapımcısı. Hatta bir ara sağ olsun bana da bir iki kaval yaptı, hediye etti.
Seyrani kurdukları AĞAÇKAKAN ENSTRÜMAN ATÖLYESİ’nde keman, viyola, viyolonsel, üç telli ve dört telli klasik kemençe, kemane, rebap, dilsiz kaval ve bağlama yapıyor / onarıyor.
İ.T.Ü. Devlet Konservatuarı Çalgı Yapım Bölümü’nü bitirdi. ( 1999 )
İ.T.Ü. Devlet Konservatuarı bölümünden iki arkadaşı ( NurgüL ÇOMAK, Soner ERGİN ) ile birlikte 2006 da Taksim Tünel’de, Ağaçkakan ismiyle enstrüman yapım ve restorasyon atölyesini kurdular. Bildiğim kadarıyla bugün tek başına devam ediyor.
İyi bağlama çalan seyrani duydum ki bir iki yıldır da bas gitarla yatıp kalkıyormuş.

E-mail: seyranicihan@gmail.com / seyranicihan@hotmail.com 
Gsm:  05332516233

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Türkiye'deki - Ülkemizdeki Başlıca Müzik Türleri

TÜRKİYE’DEKİ BAŞLICA MÜZİK TÜRLERİ  Halk müziği : Türkiye'nin çeşitli yörelerinde farklı ağızlar ve formlarda söylenen yöresel etnik müziklerin tümüdür. Yapısal olarak folklorun bir parçasıdır. Anadoluhalk müziği, sözlü halk müziği ve sözsüz halk müziği olmak üzere ikiye ayrılır. Sözlü halk müziğine genel olarak türkü adı verilir. Sözsüz halk müziği ise düzenli yöresel çalgı ezgileridir. Türk halk müziği formları : Halk türkülerinin ölçülü olanına kırık hava, ölçüsüz olanına uzun hava denir. Kırık Hava : Ritmik karakterleri ve ölçüleri belirgin olan ezgilerdir. Düzenli bir ritim özelliği göstermekle birlikte geleneksel söyleyiş kalıplarına bağlı olarak icra edilen bir formdur. Uzun Hava : Geleneksel Türk halk müziğinde genel olarak serbest ritmli (usulsüz) olarak söylenen ezgi türüdür.  Başlıca formları, bozlak , gurbet havası, hoyrat , divan, yol havası, Arguvan ağzı, Çamşıhı ağzı, maya , barak ağzı ve müstezattır. Başlıca çalgılar : Bağlama ( Saz ), Kaval , Kemençe ...

Masal ( DağLar Ardında bir Orman Varmış ) Nota EşLik Melodika&Blok Flüt

Dağlar ardında bir orman varmış ( 2 ) Orda bütün hayvanlar mutlu yaşarmış ( 2 ) Bir insan gelmiş çok da zalimmiş ( 2 ) Vurmuş bir bir onları kesmiş ormanı ( 2 ) Yağmur yağmamış güneş açmamış. ( 2 ) O zalimin sonunu gören olmamış ( 2 ) --------------------- Söz-Müzik: Salih AYDOĞAN EşLik: Y. BİŞGEN

Ortaokul Müzik Dersi Notları Hakkında / Kaç Not Vereceğiz?

EKLEME :  26 Temmuz 2014   Ölçme Değerlendirme Yönetmeliği ' nde yapılan değişikliğe göre en az ( ikisi   sınav  --e-okulda   sınav bölümüne yazılacak-- biri ders içi etkinlik ) 3 not girilecek . Performans görevi kaldırıldı ya hani... artık en az 4 not verme zorunluluğu yok anlayacağınız. a) Haftalık ders saati üç ve üçten az olan derslerde iki, üçten fazla olan derslerde ise üç sınav yapılır. Sınavların zamanı, en az bir hafta önceden öğrencilere duyurulur. Bir sınıfta/şubede bir günde yapılacak sınav sayısı 8 inci sınıfta üçü, diğer sınıflarda ikiyi geçemez. Sınavların süresi bir ders saatini aşamaz. Zümrelerde iki sınav bir ders ve etkinliklere katılım notu verilecektir diye karar almak gerekir (sınavlardan birisi yazılı yapılacaksa bu da belirtilmelidir) Hangi ölçeği kullanacağımıza da kendimiz karar verip zümreye yazıyoruz. Sınavlardan birisini isterseniz yazılı yapabilirsiniz ama ben ikisini de uygulama şeklinde yapıyorum ve değerlendirme ölçeği ha...