Batı müziğinde iki sesin arası iki eşit parçaya bölünmektedir ve arada kalan ses diyez ya da bemol ifadeleriyle tanımlanır. Ancak Türk Müziğinde iki notanın arası her birine koma ismi verdiğimiz 9 eşit parçaya ayrılmaktadır. 1,4,5 ve 8 komanın özel isimleri ve harfleri(rumuz) vardır. Makamları ortaya çıkaracak olan dörtlü ve beşliler oluşturulurken bu isimler ve harflerden yararlanılır.
Tüm çalışmalar eğitsel-kültürel-sanatsal kaygılarla hazırlanmıştır. Faydalı olması dileğiyle...
All the works are prepared with educational-cultural-artistic concerns. As helpful as it may be ...
---------------------------
C Instruments ( La )
Türkünün Hikâyesi :
Bundan 100-120 yıl önce Kütahya'da bir ailenin genç,yakışıklı,sözü dinlenir,temiz kalpli bir oğulları varmış.Orta halli bir ailenin de güzel, boylu poslu, uzun saçlı bir kızları varmış.Kız biraz hoppa olduğu ve ele avuca sığmadığı için ona "deli düve" ismini vermişler. (Düve: buzağı doğurma zamanı gelmiş yeni ineklere verilen ad.)
İşte genç, yakışıklı delikanlı deli düveye aşık olmuş. O zamanlar deli düve adı dillere destanmış.Genç, deli düveyi ailesinden ister; fakat kızı ona vermezler. Kızla genç gizli gizli buluşurlar. Bunu duyan kızın ailesi evlenmelerine razı olur ve gençle kızı evlendirirler. Fakat gençlerin saadeti uzun sürmez. Bu kızın güzelliğini duyan, gören zamanın delikanlıları, kendilerini reddeden kızın kocasını hem kıskanır hem de ona kin bağlarlar.
Aradan hayli zaman geçer. Bu genç ve güzel gelin bazı delikanlılar tarafından tehdit edilir. Delikanlılar: "Kocandan ayrılacaksın yoksa seni dağa kaldırırız, kocanın da gözlerini kör ederiz." diye kıza haber salarlar.Genç kadın önceleri aldırmaz ve olanları kocasından saklar.Onu sevdiği için kötülük etmelerine razı olamaz ve delikanlılara şöyle haber yollar :"Ne olur kocamı rahat bırakın. Ona dokunmayın, ne isterseniz yaparım der.
Haberi alan gençler kadını kaçırmaya karar verirler. Aracı kadına: "Biz isteğimizi çeşme başında söyleyeceğiz. Oraya kadar gelsin" derler. Bunu duyan gelin çeşme başına gider. Çeşme başında bekleyen delikanlılar tuzak kurarak kadını kaçırırlar. Kadın bu sırada çığlık atar. Kadını sesini duyan kocası Asalıoğlu koşarak yanlarına gelir. Asalı oğlu ile diğer gençler arasında kanlı bir kavga olur ve Asalıoğlu ölür.Gençler kızı dağa kaldırmıştır. Öte yandan oğullarını kanlar içinde gören Asalıoğlu'nun ana ve babası saçlarını yolarlar. Kaynak: Hisarlı Ahmet Türkünün sözleri:
Kütahya’nın pınarları akışır
Zaptiyeler kol kol olmuş bakışır
Asalı’ya çuha şalvar yakışır
Aman , aman Vehbi öylede böyle olur mu
Ah sen ölürsen Dünya bana kalır mı
Salım geldi musallaya dayandı
Mor cepkenim al kanlara boyandı
Seni vuran zalim nasıl dayandı
Aman , aman Vehbi öylede böyle olur mu
Ah sen ölürsen Dünya bana kalır mı
TÜRKİYE’DEKİ BAŞLICA MÜZİK TÜRLERİ Halk müziği : Türkiye'nin çeşitli yörelerinde farklı ağızlar ve formlarda söylenen yöresel etnik müziklerin tümüdür. Yapısal olarak folklorun bir parçasıdır. Anadoluhalk müziği, sözlü halk müziği ve sözsüz halk müziği olmak üzere ikiye ayrılır. Sözlü halk müziğine genel olarak türkü adı verilir. Sözsüz halk müziği ise düzenli yöresel çalgı ezgileridir. Türk halk müziği formları : Halk türkülerinin ölçülü olanına kırık hava, ölçüsüz olanına uzun hava denir. Kırık Hava : Ritmik karakterleri ve ölçüleri belirgin olan ezgilerdir. Düzenli bir ritim özelliği göstermekle birlikte geleneksel söyleyiş kalıplarına bağlı olarak icra edilen bir formdur. Uzun Hava : Geleneksel Türk halk müziğinde genel olarak serbest ritmli (usulsüz) olarak söylenen ezgi türüdür. Başlıca formları, bozlak , gurbet havası, hoyrat , divan, yol havası, Arguvan ağzı, Çamşıhı ağzı, maya , barak ağzı ve müstezattır. Başlıca çalgılar : Bağlama ( Saz ), Kaval , Kemençe ...
Dağlar ardında bir orman varmış ( 2 ) Orda bütün hayvanlar mutlu yaşarmış ( 2 ) Bir insan gelmiş çok da zalimmiş ( 2 ) Vurmuş bir bir onları kesmiş ormanı ( 2 ) Yağmur yağmamış güneş açmamış. ( 2 ) O zalimin sonunu gören olmamış ( 2 ) --------------------- Söz-Müzik: Salih AYDOĞAN EşLik: Y. BİŞGEN
EKLEME : 26 Temmuz 2014 Ölçme Değerlendirme Yönetmeliği ' nde yapılan değişikliğe göre en az ( ikisi sınav --e-okulda sınav bölümüne yazılacak-- biri ders içi etkinlik ) 3 not girilecek . Performans görevi kaldırıldı ya hani... artık en az 4 not verme zorunluluğu yok anlayacağınız. a) Haftalık ders saati üç ve üçten az olan derslerde iki, üçten fazla olan derslerde ise üç sınav yapılır. Sınavların zamanı, en az bir hafta önceden öğrencilere duyurulur. Bir sınıfta/şubede bir günde yapılacak sınav sayısı 8 inci sınıfta üçü, diğer sınıflarda ikiyi geçemez. Sınavların süresi bir ders saatini aşamaz. Zümrelerde iki sınav bir ders ve etkinliklere katılım notu verilecektir diye karar almak gerekir (sınavlardan birisi yazılı yapılacaksa bu da belirtilmelidir) Hangi ölçeği kullanacağımıza da kendimiz karar verip zümreye yazıyoruz. Sınavlardan birisini isterseniz yazılı yapabilirsiniz ama ben ikisini de uygulama şeklinde yapıyorum ve değerlendirme ölçeği ha...
Yorumlar