Batı müziğinde iki sesin arası iki eşit parçaya bölünmektedir ve arada kalan ses diyez ya da bemol ifadeleriyle tanımlanır. Ancak Türk Müziğinde iki notanın arası her birine koma ismi verdiğimiz 9 eşit parçaya ayrılmaktadır. 1,4,5 ve 8 komanın özel isimleri ve harfleri(rumuz) vardır. Makamları ortaya çıkaracak olan dörtlü ve beşliler oluşturulurken bu isimler ve harflerden yararlanılır.
Tek Kapıdan Geçtim Yüzüm Peçeli
Amasya-Yöre Ekibi-TRT Ankara
Nota Akor Eşlik Video : Yusuf Bişgen
Tek Kapıdan Çıktım Yüzüm Peçeli
Ahbaplar Oturmuş İki Geçeli (Vay Vay).
Hulisi'm de Alnı Sıra Perçemli.
Neyleyim Dünyada Dünya Malini,
Gönül Arzediyor Eski Halini.
Dağdan Yuvarlandı Kayalarımız,
Gam İle Yoğruldu Mayalarımız (Vay Vay).
N' Ola Taş Doğuraydı Analarınız.
Neyleyim Dünyada Dünya Malini,
Gönül Arz ediyor Eski Halini.
Mezarımı Helvacıya Essinler,
Al Yeşili Üzerime Örtsünler (Vay Vay).
Gelen Geçen Yazık Olmuş Desinler.
Neyleyim Dünyada Dünya Malini,
Gönül Arz ediyor Eski Halini.
-----------------------
Türkünün Hikâyesi: "Aşk kahramanı Hulûsi Mehmed, Amasya'nın meşhur hatiplerinden Hâfız Ahmed Efendi'nin oğludur. Hâfız Ahmed Efendi oldukça zengindi. Hulûsi Mehmed, İçerişehir'de Ahî Saadeddin Mahallesi'nde 1872'de doğdu. Rüştiye Mektebi'nde yüksek tahsîl etti. Müderris Mecdizâde Hâfız Abdurrahman Kamil (Yetkin) Efendi'den dersler aldı. Bu esnada Sahaf Gürcü Mehmed Emin Efendi'nin kızına âşık oldu. Kız da Hulûsi Mehmed Efendi'ye aşık olduğundan aralarında hararetli buluşmalar hasıl oldu. Hattı zatında Hulusi Mehmed Efendi yakışıklı olduğundan kendisine âşık olan diğer bir kız daha vardı.
Hulusi'nin Annesinin inâdı ve babasının büyüklenmesi yüzünden kızın babası Hâcı Mehmed Emin Efendi'nin razılığına rağmen aralarında söz kesmek nasip olmadı Onca ısrara rağmen Hâfız Ahmed Efendi ile eşi bir türlü bu evliliğe razı olmadılar. Araya giren aile dostlarının iknaya. çalışmaları da fayda etmedi Sevgililer kavuşmalarından ümidi kesip her ikisi de üzüntüye kapılarak hastalandılar. 1896'da sevgilisi üzüntünün verdiği sıkıntılarla hastalandı ve kısa zamanda da vefat etti. Küpceğiz Mahallesi üstünde Kaşukpınarı denilen gezi yerinde toprağa verildi. Sevgilisinin vefâtından dolayı Hulusi'nin üzüntüleri daha da arttı ve yataktan kalkamadı. Kırk gün sonra kendisi de acıklı bir hüzn-ü matem içinde hayata veda etti. Sevgilisinin yanına defnedildi. Bu iki gencin aşk hikâyeleri Amasya'da pek uzun zaman dilden dile anlatıldı.
Hâfız Ahmed Efendi, oğlunun ölümüne kendisinin sebep olduğunu için ıstırabı daha arttı. Hulusi Mehmed'in ölümü üzerine şiirler yazdı. Bu şiirleri okuyup ağladığı mahalle sakinleri tarafından sıkça görülmüştür."Hüseyin Hüsameddin Efendi'nin kaleme aldığı bu hüzünlü aşk hikâyesi, Amasyalılar tarafından yakından takip edilmiş, iki aşık için şairler şiirler yazmış, ağıtlar yakmışlardır. Günümüzde de hâlâ dillerden düşmeyen halk müziğimizde Amasya örnekleri denince en önce seslendirilen türkü olmuştur.
( Araştırmacı yazar Hüseyin Menç )
Yorumlar