Batı müziğinde iki sesin arası iki eşit parçaya bölünmektedir ve arada kalan ses diyez ya da bemol ifadeleriyle tanımlanır. Ancak Türk Müziğinde iki notanın arası her birine koma ismi verdiğimiz 9 eşit parçaya ayrılmaktadır. 1,4,5 ve 8 komanın özel isimleri ve harfleri(rumuz) vardır. Makamları ortaya çıkaracak olan dörtlü ve beşliler oluşturulurken bu isimler ve harflerden yararlanılır.
Bu yıl ( 2016 - 2017 ) müzik dersi yıllık planlarını yapanlar Dersimiz Müzik Org ekibi ve bunların dışında Harun Barış oldu. Başka yapan var mı bilemiyorum, ama en azından benim elime ulaşanlar bunlar. Sağ olsunlar hem hazırladılar hem de paylaştılar.
Ben de bu iki farklı yıllık planda küçük-tefek değişiklikler yaparak seçmeli müzik dersi planları hazırladım. Tabii ki kendilerinden bunun için izin de aldım.
Nasıl ve neye dayanarak hazırladığıma ilişkin gerekçelendirmeyi geçen yıl açıklamıştım hatırlarsanız. Merak edenler buradan okuyabilir.
Dersimiz Müzik Org ekibi tarafından hazırlanan Müzik Dersi Yıllık Planlarını ( Ortaokul 5., 6., 7. ve 8. Sınıflar ) buradan indirebilirsiniz.
Dersimiz Müzik Org ekibi tarafından hazırlanan ve benim uyarladığım Seçmeli Müzik Dersi Yıllık Planlarını ( Ortaokul 5., 6., 7. ve 8. Sınıflar ) buradan indirebilirsiniz.
----------------
Harun Barış tarafından hazırlanan Müzik Dersi Yıllık Planlarını ( Ortaokul 5., 6., 7. ve 8. Sınıflar ) buradan indirebilirsiniz.
Harun Barış tarafından hazırlanan ve benim uyarladığım Seçmeli Müzik Dersi Yıllık Planlarını ( Ortaokul 5., 6., 7. ve 8. Sınıflar ) buradan indirebilirsiniz.
--------------
Harun Barış tarafından hazırlanan Müzik Dersi Yıllık Planlarını ( Lise 9., 10., 11. ve 12. Sınıflar ) buradan indirebilirsiniz.
Not: Planlar örnektir. Kendi okulunuza ve şartlarınıza göre düzenleyiniz!
Yorumlar