🎓 GENEL HEDEF Amaç: Aralıkların isimlendirme sistemini anlamak Yarım ve tam seslerle ilişkisini kavramak Nota ismine göre aralık hesaplamayı öğrenmek Piyano/gitar üzerinde teorik örneklerle pekiştirmek 🟢 AŞAMA 1: BASİT (Giriş Seviyesi) 🎯 Öğretim Hedefleri: Aralık nedir? Tam ses, yarım ses nedir? 2’li, 3’lü gibi aralık isimlerini tanıma 🔍 Konular: Aralık Tanımı Aralık: İki nota arasındaki yükseklik farkı Aralıklar nicelik (2’li, 3’lü) ve nitelik (majör, minör vs.) içerir Tam Ses – Yarım Ses Piyano klavyesiyle göster: C – D = tam ses, E – F = yarım ses Gitarla: Aynı telde ardışık perde = yarım ses Tam (Perfect) Aralıklar P1 (Birlik), P4, P5, P8 (Oktav) Tanımları ve örnekleri (C – G = P5) Aralık Nasıl Sayılır? Harf sayma: C → G = C(1) D(2) E(3) F(4) G(5) = 5’li 📚 Egzersiz Önerileri: “C ile E arası kaçlıdır?” “C’den 5’li olan nota nedir?” Piyano/Gitar şemalarıyla gösterimler 🟡 AŞAMA 2: ORTA...
BWV, barok dönem bestecisi Johann Sebastian Bach’ın bestelerini / eserLerini tanımlayan numaralandırma sistemi oLup açıLımı da Bach-Werke-Verzeichnis’tir. Bir nevi kataLog / tasnif diyebiLiriz. İlk kez 1950 yıLında yapıLmıştır.
Örneğin;
KV ya da K ise yine aynı mantıkLa besteci / müzisyen Wolfgang Amadeus Mozart’ın eserLerinin kronoLojik biçimde sıraLanmış haLidir. Mozart’a ait her bir esere KV ile başLayan bir numara veriLmiştir. 1862 yıLında Ludwig von Köchel tarafından geLiştiriLen bu dizine KöcheL Dizini denir.
Örneğin ;
Verdiğim linkLerde konuyLa iLgiLi daha fazLa detay buLabiLirsiniz.
Yorumlar