Ana içeriğe atla

Makamsal Türk Müziğinde Aralıklar ve Koma Değerleri

Batı müziğinde iki sesin arası iki eşit parçaya bölünmektedir ve arada kalan ses diyez ya da bemol ifadeleriyle tanımlanır. Ancak Türk Müziğinde iki notanın arası her birine koma ismi verdiğimiz 9 eşit parçaya ayrılmaktadır. 1,4,5 ve 8 komanın özel isimleri ve harfleri(rumuz) vardır. Makamları ortaya çıkaracak olan dörtlü ve beşliler oluşturulurken bu isimler ve harflerden yararlanılır.

Sanatçıyı, müzisyeni fark etmek …!

calgici

( Resim : Gülseren Kayalı )

CarlRogersCaRL Rogers demiş ki: ‘Psikoterapist yetiştirmekLe vaktinizi boşa harcamayın, asıL meseLe psikoterapist oLabiLecek adamı seçmektir ! ’

Sanat’a, müziğe de uyarLamak gerek bu sözü… asıL iş sanatçı, müzisyen, ressam, heykeLtraş oLabiLecek adamı seçmek şekLinde…

Eylül Esme Bölücek gibi meseLa…

Eylül Esme Bölücek
eylul esme bolucek2,5 yaşında oyuncak orgla melodiler çıkarmaya başlayan Eylül üç yaşında kendi başına okumayı öğrenmiş. 3-4 yaşları arasında gittiği kreşte öğrendiği çocuk şarkılarını çalmaya başlamış 5 yaşında sağ elle çaldığı melodilere kendi başına sol el eşlik eklemiştir. Aynı dönemde şaşırtıcı yetkinlikte parçalar besteleyen Eylül’ün matematik ve sözel alanda gösterdiği dikkatten kaçmayacak seviyedeki üstün yeteneği eğitimcilerin ve ailenin müzikten daha çok bu alanlara odaklanmasına neden olmuştur.
Milli Eğitim Bakanlığı’nın bir müzik kuruluşu ile birlikte Ankara okullarında 2006 yılında yapmış olduğu “Müzik ve Güzel Sanatlar Yetenek Taraması” projesi çerçevesinde ilgili kuruma gönderilmiştir.
Burada yapılan testler sonucunda düzenlenen raporla Eylül’ün “ mutlak işitme anlamına gelen absolut kulağa ve en üst seviyedeki işitme yeteneğine doğuştan sahip olduğu” ayrıca “…dünyada harika çocuk olarak tanımlanan üstün yetenekli çocuklar arasında bile görülemeyecek türden sıra dışı bir dehaya sahip olduğu ve birbiri ardına çalınan ilk kez duyduğu klasik batı müziği eserlerini eksiksiz olarak ve anında sağ ve sol el birlikte piyanoya aktarabildiği…” tespitine yer verilmiştir.
Bu kurum tarafından aileye çeşitli önerilerde bulunulmuş Eylül’ün acilen müzik eğitimine başlaması gerektiği konusunda Aile uyarılmıştır.
Eylül bu tarihten 3 ay kadar sonra bir müzik kursundan haftalık bir saatlik ders almaya başlamış ve 2.5 ay sonra ilk konserini vermiştir.
TED Ankara Koleji’nde eğitim görürken Okul İdaresi ve Kolejin Müzik Öğretmeni Eylül’le ilgili aileye bilgi verdikten sonra Ahmet Say’la irtibata geçmiştir.
Ünlü müzikolog Eylül’ün evini ziyaret ederek saatlerce gözlem yapmış vardığı kanaat sonucunda Ankara Devlet Konservatuarı Piyano sanat dalı başkanı ünlü piyano eğitimcisi Oya Ünler’e bizzat götürmüştür.
Oya Ünler, Eylül’ün Türkiye’de benzeri olmayan bir müzikal yetenek olduğunu Ahmet Say’a ifade etmiş ve mutlak suretle ve acilen konservatuar eğitimi alması gerektiğini belirtmiştir.
Bunun üzerine Aile Bilkent Üniversitesi Konservatuarı Müzik Hazırlık İlköğretim okulunun sınavına müraacat etmiştir.
Sınavda büyük başarı gösteren Eylül 2008 – 2009 öğretim yılında ilköğretim 3. Sınıftan Konservatuara başlamıştır.
Eylül Esme, Fakülte ve Okul yönetiminin aldığı kararla 2010 - 2011 eğitim yılında ilköğretim 6. sınıfa atlatılmıştır.
TRT Ankara Radyosu Şubat 2011 tarihinde Eylül Esme için bir CD kaydı gerçekleştirmiştir.
Dünyaca ünlü piyanist İdil Biret Eylül Esme’yi 2011 Eylül Ayında Uluslararası Ayvalık Müzik Akademisi bünyesinde düzenleyeceği "İdil Biret'le Franz Liszt Yorumlamak" temalı ustalık sınıfına bir haftalık süreyle davet etmiştir.
Eylül, Kasım 2011 tarihinde gerçekleşecek olan 12. Uluslararası Antalya Piyano Festivali bünyesinde festival tarihinin en küçük solisti unvanıyla bir konser verecektir.
Eylül’e piyano eğitimini aynı zamanda Hacettepe Üniversitesi Ankara Devlet Konservatuarı Öğretim Üyesi olan Oya Ünler vermektedir.

http://www.facebook.com/eylulesmebolucek?sk=info

http://www.solakkedi.com/muzik%20dunyasi/eylul%20bolucek.html

Ne dersiniz ?

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Türkiye'deki - Ülkemizdeki Başlıca Müzik Türleri

TÜRKİYE’DEKİ BAŞLICA MÜZİK TÜRLERİ  Halk müziği : Türkiye'nin çeşitli yörelerinde farklı ağızlar ve formlarda söylenen yöresel etnik müziklerin tümüdür. Yapısal olarak folklorun bir parçasıdır. Anadoluhalk müziği, sözlü halk müziği ve sözsüz halk müziği olmak üzere ikiye ayrılır. Sözlü halk müziğine genel olarak türkü adı verilir. Sözsüz halk müziği ise düzenli yöresel çalgı ezgileridir. Türk halk müziği formları : Halk türkülerinin ölçülü olanına kırık hava, ölçüsüz olanına uzun hava denir. Kırık Hava : Ritmik karakterleri ve ölçüleri belirgin olan ezgilerdir. Düzenli bir ritim özelliği göstermekle birlikte geleneksel söyleyiş kalıplarına bağlı olarak icra edilen bir formdur. Uzun Hava : Geleneksel Türk halk müziğinde genel olarak serbest ritmli (usulsüz) olarak söylenen ezgi türüdür.  Başlıca formları, bozlak , gurbet havası, hoyrat , divan, yol havası, Arguvan ağzı, Çamşıhı ağzı, maya , barak ağzı ve müstezattır. Başlıca çalgılar : Bağlama ( Saz ), Kaval , Kemençe , Zur

Ortaokul Müzik Dersi Notları Hakkında / Kaç Not Vereceğiz?

EKLEME :  26 Temmuz 2014   Ölçme Değerlendirme Yönetmeliği ' nde yapılan değişikliğe göre en az ( ikisi   sınav  --e-okulda   sınav bölümüne yazılacak-- biri ders içi etkinlik ) 3 not girilecek . Performans görevi kaldırıldı ya hani... artık en az 4 not verme zorunluluğu yok anlayacağınız. a) Haftalık ders saati üç ve üçten az olan derslerde iki, üçten fazla olan derslerde ise üç sınav yapılır. Sınavların zamanı, en az bir hafta önceden öğrencilere duyurulur. Bir sınıfta/şubede bir günde yapılacak sınav sayısı 8 inci sınıfta üçü, diğer sınıflarda ikiyi geçemez. Sınavların süresi bir ders saatini aşamaz. Zümrelerde iki sınav bir ders ve etkinliklere katılım notu verilecektir diye karar almak gerekir (sınavlardan birisi yazılı yapılacaksa bu da belirtilmelidir) Hangi ölçeği kullanacağımıza da kendimiz karar verip zümreye yazıyoruz. Sınavlardan birisini isterseniz yazılı yapabilirsiniz ama ben ikisini de uygulama şeklinde yapıyorum ve değerlendirme ölçeği hazırlıyorum. Lisele

Biz Atatürk GençLeriyiz ( Söz + Nota + aLtyapı-eşLik )

Yıllar önce hazırladığım bu altyapı/eşliği nedense kendi bloğumda yayınlamamışım. Geç olsun güç olmasın. BİZ ATATÜRK GENÇLERİYİZ ( Muammer Sun ) Hoyra rira rira hey (2) Rira hoyrari (2) Rira hoyra hoyra hey Güneş bizimle doğar Yağmur bizimle yağar Bizimle coşar deniz Ateş bizimle yanar Biz Atatürk gençleriyiz Hoyra rira rira hey Sesimiz onun sesi Hoyra rira rira hey Bizimle yükselecek Hoyra rira rira hey Atatürk Türkiyesi Rira hoyra hoyra hey Sevgimizle bilgimizle Ulusumuzun hizmetindeyiz Aklımızla coşkumuzla Atamızın izindeyiz Hoyra rira rira hey (2) Rira hoyrari (2) Rira hoyra hoyra hey Fidan bizimle büyür Çiçek bizimle bizimle açar Bizimle sürer hayat Ulus bizimle yaşar Biz Atatürk gençleriyiz Hoyra rira rira hey Sesimiz onun sesi Hoyra rira rira hey Bizimle yükselecek Hoyra rira rira hey Atatürk Türkiyesi Rira hoyra hoyra hey Sevgimizle bilgimizle Ulusumuzun hizmetindeyiz A