Ana içeriğe atla

Makamsal Türk Müziğinde Aralıklar ve Koma Değerleri

Batı müziğinde iki sesin arası iki eşit parçaya bölünmektedir ve arada kalan ses diyez ya da bemol ifadeleriyle tanımlanır. Ancak Türk Müziğinde iki notanın arası her birine koma ismi verdiğimiz 9 eşit parçaya ayrılmaktadır. 1,4,5 ve 8 komanın özel isimleri ve harfleri(rumuz) vardır. Makamları ortaya çıkaracak olan dörtlü ve beşliler oluşturulurken bu isimler ve harflerden yararlanılır.

Here's that Rainy Day ( Sound + nota/score )

heresthat1
heresthat2


Here's that Rainy Day

Here's that Rainy Day - eşLik

Yorumlar

corcianaz dedi ki…
Merhaba:)

Öncelikle gerçekten faydalı çalışmalarınız için sizi tebrik ederim.Bende keman çalıyorum ve bir süredir armoni konusunda araştırma yapıp anlamaya çalışıyorum. Eğer layıkıyla anlamaya başlarsam çaldığımız eserler için eşlikler hazırlamak istiyorum (İşin aslı buna yeteneğim varmı bilmiyorum ama matematik ve armoniye ilgim var :)En azından denemek istiyorum. Bu konuda bana tavsiye edebileceğiniz döküman, kitap vs. veya nerden başlamam gerektiği konusunda öneride bulunursanız çok memnun olurum.

çalışmalarınızda başarılar dilerim.
biSGenbLogSpot dedi ki…
önceLikLe bLog hakkındaki güzeL yorumLarınız için teşekkür ederim.
EşLik hazırLamak için ;
(AçıkLaması zor bir konu, düşünsenize bunun için yıLLarca eğitim aLınıyor müzik eğitimi veren kurumLardan. Armoni benim uzmanLık eğitimi aLdığım bir branş/daL/aLan değiL. yani bu işin üstadı değiLim. TavsiyeLerim naçizane, kişiseLdir. Üniversite öğrenciLiğim sırasında armoni eğitimi aLdım evet ancak şu da bir gerçek ki, orada eğitim aLan herkes eşLik yapabiLir / hazırLayabiLir demek maLesef ( ki bu üzerinde ciddi ciddi düşünüLmesi gereken bir konudur ) pek gerçekçi bir yakLaşım sayıLmaz. Sizin çaLışmanız, yoruLmanız, emek vermeniz gerekiyor. burada mümkün oLduğunca kısa ve öz yazmaya çaLışacağım bu yüzden madde madde yazacağım )
1- kLasik batı müziği armonisi hakkında beLLi bir birikime sahip oLmak gerekiyor.
2- MakamsaL müzik biLmek gerekiyor. Bizdeki makamLar/ayakLar sözgeLimi...
3- Asgari düzeyde de oLsa - ki iyi derecede çaLıyor oLmanız en iyisi - poLifonik ( çok sesLi ) bir çalgı çaLmak ( gitar-piyano vb ) büyük avantaj.
4- siLgiyLe aranızın iyi oLması gerekiyor. Yani boL boL deneyin.
5- Eser anaLizi yapabiLmeniz gerekiyor.
6- Eğer internette payLaşacaksanız, biLgisayara beLLi konuLarda hakim oLmanız gerekiyor. Yetti mi ? Hayır. Müzik programLarı kuLLanımı hakkında beLLi bir birikime sahip oLmanız gerekiyor.
7- Nereden başLayayım demişsiniz. en basitinden çocuk şarkıLarıyLa başLayabiLirsiniz. onLarın eşLikLerini anaLiz edin. onLar için kendiniz eşLikLer hazırLayın.
asLında yazacak çok şey var ancak şimdiLik bunLarLa idare ediverin derim.
sayGıLarımLa...
corcianaz dedi ki…
Merhaba:)

Öncelikle boyumu aşan bir mevzuya bulaştığımın farkındayım.Yaparmıyım yapamazmıyım bilmiyorum ama inadım ve azmim doğrultusunda tavsiyelerinizi de dikkate alarak elimden geleni yapmaya çalışıcam.Yazdığınız maddeleri not alıp eksiklerimi tespit etmekle işe başladım bile.

İlginiz için teşekkürler, çalışmalarnızda başarılar dilerim.

Bu blogdaki popüler yayınlar

Türkiye'deki - Ülkemizdeki Başlıca Müzik Türleri

TÜRKİYE’DEKİ BAŞLICA MÜZİK TÜRLERİ  Halk müziği : Türkiye'nin çeşitli yörelerinde farklı ağızlar ve formlarda söylenen yöresel etnik müziklerin tümüdür. Yapısal olarak folklorun bir parçasıdır. Anadoluhalk müziği, sözlü halk müziği ve sözsüz halk müziği olmak üzere ikiye ayrılır. Sözlü halk müziğine genel olarak türkü adı verilir. Sözsüz halk müziği ise düzenli yöresel çalgı ezgileridir. Türk halk müziği formları : Halk türkülerinin ölçülü olanına kırık hava, ölçüsüz olanına uzun hava denir. Kırık Hava : Ritmik karakterleri ve ölçüleri belirgin olan ezgilerdir. Düzenli bir ritim özelliği göstermekle birlikte geleneksel söyleyiş kalıplarına bağlı olarak icra edilen bir formdur. Uzun Hava : Geleneksel Türk halk müziğinde genel olarak serbest ritmli (usulsüz) olarak söylenen ezgi türüdür.  Başlıca formları, bozlak , gurbet havası, hoyrat , divan, yol havası, Arguvan ağzı, Çamşıhı ağzı, maya , barak ağzı ve müstezattır. Başlıca çalgılar : Bağlama ( Saz ), Kaval , Kemençe , Zur

Ortaokul Müzik Dersi Notları Hakkında / Kaç Not Vereceğiz?

EKLEME :  26 Temmuz 2014   Ölçme Değerlendirme Yönetmeliği ' nde yapılan değişikliğe göre en az ( ikisi   sınav  --e-okulda   sınav bölümüne yazılacak-- biri ders içi etkinlik ) 3 not girilecek . Performans görevi kaldırıldı ya hani... artık en az 4 not verme zorunluluğu yok anlayacağınız. a) Haftalık ders saati üç ve üçten az olan derslerde iki, üçten fazla olan derslerde ise üç sınav yapılır. Sınavların zamanı, en az bir hafta önceden öğrencilere duyurulur. Bir sınıfta/şubede bir günde yapılacak sınav sayısı 8 inci sınıfta üçü, diğer sınıflarda ikiyi geçemez. Sınavların süresi bir ders saatini aşamaz. Zümrelerde iki sınav bir ders ve etkinliklere katılım notu verilecektir diye karar almak gerekir (sınavlardan birisi yazılı yapılacaksa bu da belirtilmelidir) Hangi ölçeği kullanacağımıza da kendimiz karar verip zümreye yazıyoruz. Sınavlardan birisini isterseniz yazılı yapabilirsiniz ama ben ikisini de uygulama şeklinde yapıyorum ve değerlendirme ölçeği hazırlıyorum. Lisele

Biz Atatürk GençLeriyiz ( Söz + Nota + aLtyapı-eşLik )

Yıllar önce hazırladığım bu altyapı/eşliği nedense kendi bloğumda yayınlamamışım. Geç olsun güç olmasın. BİZ ATATÜRK GENÇLERİYİZ ( Muammer Sun ) Hoyra rira rira hey (2) Rira hoyrari (2) Rira hoyra hoyra hey Güneş bizimle doğar Yağmur bizimle yağar Bizimle coşar deniz Ateş bizimle yanar Biz Atatürk gençleriyiz Hoyra rira rira hey Sesimiz onun sesi Hoyra rira rira hey Bizimle yükselecek Hoyra rira rira hey Atatürk Türkiyesi Rira hoyra hoyra hey Sevgimizle bilgimizle Ulusumuzun hizmetindeyiz Aklımızla coşkumuzla Atamızın izindeyiz Hoyra rira rira hey (2) Rira hoyrari (2) Rira hoyra hoyra hey Fidan bizimle büyür Çiçek bizimle bizimle açar Bizimle sürer hayat Ulus bizimle yaşar Biz Atatürk gençleriyiz Hoyra rira rira hey Sesimiz onun sesi Hoyra rira rira hey Bizimle yükselecek Hoyra rira rira hey Atatürk Türkiyesi Rira hoyra hoyra hey Sevgimizle bilgimizle Ulusumuzun hizmetindeyiz A