Ana içeriğe atla

Makamsal Türk Müziğinde Aralıklar ve Koma Değerleri

Batı müziğinde iki sesin arası iki eşit parçaya bölünmektedir ve arada kalan ses diyez ya da bemol ifadeleriyle tanımlanır. Ancak Türk Müziğinde iki notanın arası her birine koma ismi verdiğimiz 9 eşit parçaya ayrılmaktadır. 1,4,5 ve 8 komanın özel isimleri ve harfleri(rumuz) vardır. Makamları ortaya çıkaracak olan dörtlü ve beşliler oluşturulurken bu isimler ve harflerden yararlanılır.

OZKAN TURGAY VEDAT

Vedat Özkan Turgay 14/07/1958 de İstanbul da doğdu . 1964-1969 Aksaray ilk okulunda okudu. 1965 de Fırat Kızıltuğ'dan akordeon ve melodika, 1967 de İstanbul Belediye Konservatuarı'nda İhsan Balkır'dan solfej dersleri almaya başladı .
    1969da İstanbul Belediye Konservatuarı yatılı kısmında eğitime başladı, piyano, armoni, koro, müzik şekilleri, sanat tarihi, orkestra, kontrpuan, oda müziği, müzisyenler biyografisi, edebiyat,tarih, coğrafya, Fransızca ve Milli Savunma dersleri alarak 1977-1978 ders yılında nefesli çalgılar bölümünden ( Trompet ) pekiyi dereceyle mezun oldu.
    Prof. Tuvana Alton ( Piyanist ), Nedim Otyam ( Kompozitör ) ve Nejdet Yıldırım ( Trompetist ) konservatuar yıllarında Özkan Turgay'a emeği geçen çok değerli öğretmenlerdir.

Okul yıllarında Betin Güneş ve arkadaşlarıyla Popcaz ve caz denemeleri yaptı.
    1989 1999 yılları arası Galata kulesinde 10 yıl orkestra şefi ve klavyeci olarak çalıştı.
Erdoğan Ergün ile ( Trompetist ) caz çalışmaları yaptı., Emin Fındıkoğlu'yla caz tarzında reklam müziği çalışması yaptı. Selim Özer'den caz piyanistliği üzerine eğitim ve feyz aldı.
Aynı yıllarda Hardal'la rock çalışmalarına başladı, albümlerinde piyano, keyboard, flüt, trompet, ağız mızıkası ve synthseizer çalıp, orkestrasyon çalışmalarına katkıda bulundu.

    1974 yılından itibaren Marşandiz ses kayıt stüdyosunda klavye çalarak bir çok ünlü şarkıcının albümlerinde onlara eşlik etti. Aynı stüdyoda tonmayster Esat Kral'dan tonmayster'lik öğrenmeye başladı.
İlk aranjmanı 1978'de Sibel Egemen'e " Veda " adlı şarkıyla yaptı.

    1981-1983 İ T Ü Türk Müziği temel bilimlerde kanun ve türk müziği eğitimi aldı.Erol Sayan dan Türk müziği üstüne bilgiler aldı.
    1982 yılında İ. Devlet Konservatuarı'nda dışardan yüksek bitirme sınavlarına girdi ve çeşitli sebeplerden dolayı yarım bırakmak zorunda kaldı.
    1984-1988 yılları arasında Timur Selçuk'a ait Çağdaş Müzik Merkezi'nde piyano ve keyboard ( org ) dersleri verdi . Pop müzik dünyasına birçok yetenekler kazandırdı.
    Hulki Saner, Kartal Tibet, Nedim Otyam gibi büyük ustalarla film müziği konusunda çalışmalar yaptı.
    Okul yıllarında baba mesleği matbaacılık ve siyah-beyaz fotoğraf çalışmaları da yaptı. Halen yağlı boya tablo çalışmaları yapmaktadır.
    1980 den itibaren TRT Ankara çocuk programları müziklerini yaptı. Çocuk müziği eserlerinden bazıları; Karınca ailesi, Can ile Tomtini ( sağdan git ) Polis amca, Tekbıyık, Zeynep, Benekli, Cinli canlı çok heyecanlı. Bir çok çocuk şarkısı bestesi de TRT'de Marşandiz grubu tarafından yayınlandı.
    1984-1990 yılları arası reklam yönetmeni Üstün Barışta ( Cenajans ), Engin Köprücü ( Birikim Ajans ), Ege Ernand ( Birim Ajans)  çalıştı. Reklam müziklerini hayata birlikte sarıldığı, dostu, arkadaşı, Ercüment Yenidoğan'la ( Ercü ) ortak besteledi. Eserlerinden bazıları; Tat ketçap, Pınar süt-yoğurt-krem peynir-sucuk-sosis-, Tofaş, İveco, Ülker çikolatalı gofret, Ülker metro, DYO, Eczacıbaşı Vitra, Esem, Seb ......
    1986-1991 yılları arası Eurovision şarkı yarışmalarında orkestrada klavyeli çalgılar sanatçısı olarak yer aldı.
    1988 Eurovision şarkı yarışmasında Ali - Aysun Kocatepe bestesinde aranjör ve orkestra şefi olarak çalıştı.
    1989 da yönetmen Tunç Başaran'la çalışmalara başladı, Uçurtmayı Vurmasınlar filmi İstanbul Film Festivali, Altın Portakal, Akdeniz Film Festivali, Golden Butterfl, Ragazzi Belinzon, Lyon Çocuk Filmleri Şenliği'nde ödüller aldı.
    Diğer önemli filmleri ve belgeselleri: Abuzer kadayıf, Ömerçip, Çizme, Sadberk hanım müzesi, Osmanlı fotoğrafçılığı belgeseli, İstanbul Belgeseli, Sultanahmet, Selimiye, Rüstempaşa camii belgeselleri, Habitat çalışmaları.
    1990 dan itibaren kendi stüdyosunu kurdu ve Müzik sektöründe önemli yerleri olan Emre Kral, Tarık Ceran, Muammer Tokmak'ı Tonmeister , Günay Uysal, Hasan Çakırsoy ve Aydın Sarman'ı Aranjör olarak müzik dünyasına kazandırdı.
1990'dan beri TV dizi filmlerini de müziklendirmekte olan Turgay'ın önemli dizi müziği eserleri: Perihan abla, Mahallenin muhtarları, Şehnaz Tango, Böyle mi olacaktı, Affet bizi hocam, Çiçek Taksi, Ruhsar fon müzikleri, Tatlı kaçıklar, Bir dilim aşk.
    1991 Eurovision şarkı yarışmasına Hey Sen adlı bestesiyle aranjör ve orkestra şefi olarak katıldı.
    1990 ile 2004 yılları arasında ünlü prodüktör Türker İnanoğlu ile bir başka gece, işte müzik işte eğlence, Cümbüş sokak, ve bir çok televizyon show müzikleri yaptı.
    1990'lı yılların ikinci yarısında Çarkı Felek, Gol Show, Göster kendini, Bir şarkı söyle, Ah kızlar, Vah erkekler, Paparazzi gibi program müzikleriyle kitleleri ekran başına topladı.
    1991 da Raks müzik çatısı altında Kadri Önel, Tanju Arıkan-Koral Sarıtaş, Selçuk Tekay ve Özkan Turgay beraberliği sonucunda, Muazzez Abacı, Adnan Şenses, Bülent Ersoy, İbrahim Tatlıses, Muazzes Ersoy, Coşkun Sabah, Sibel Egemen, Selçuk Ural, Fatih Erkoç, Ebru Gündeş, Sibel Can, Serdar Ortaç, Gülşen'in albümlerinde besteci, yönetmen, aranjör olarak başarılı çalışmalar yaptı.ve hit eserlere imzasını attı.
    Bazı sevilen eserleri: Demir attım yanlızlığa, Olmaz ki, Haydi şimdi gel, Zakkum çiçekleri, Hadi git, Gel çarem, Son sözüm, Tatlı bela, Gurur en çok satan ve beğenilen eserler olarak çeşitli kurumlardan ödüller aldı. Bunlardan bazıları: TRT Eurovision, Milliyet gazetesi en sevilen10 şarkı, Unicef, Marmara eğitim kurumları, Vakıflar Müdürlüğü, Raksav, Emav.
    Cumhuriyetimizin 75 yılı dolayısıyla bestelediği " 75. yıl Valsi " Raksav tarafından CD haline getirildi, Devletimizin üst makamlarına ve dış temsilciliklere armağan edildi.
    2003 yılında 20 CD'den oluşan yüzyılın öyküsü adlı,Yönetmen Tuğrul Yenidogan tarafından hazırlanan, B.J.K. tarihini anlatan 20 saatlik çalışmayı müziklendirdi.
    2004-2005 de Sinan Çetin yapımlarını müziklendirmeye başladı. Deli Duran adlı tarihi dekorlu komedi dizi filmi yayınlandı yeni yapılan 5 adet film TV ve sinema filmleri önümüzdeki günlerde yayınlanacaktır.
    2006 sonbahar sezonunda Tunç Başaran yönettiği, TRT-1 de yayına giren, Pertev beyin üç kızı adlı dizi filmin özgün müziklerini yaptı.
Halen yönetmen Zeynep Tor'la memleket hikayeleri adlı projede film müzikleri, reklam müzikleri, popüler şarkı besteleri ve dizi film müzikleri yaparak çalışmalarına devam eden Turgay evli bir çocuk babasıdır.

MESAM'a bağlı eser listesi için tıklayınız...

web sayFası...

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Türkiye'deki - Ülkemizdeki Başlıca Müzik Türleri

TÜRKİYE’DEKİ BAŞLICA MÜZİK TÜRLERİ  Halk müziği : Türkiye'nin çeşitli yörelerinde farklı ağızlar ve formlarda söylenen yöresel etnik müziklerin tümüdür. Yapısal olarak folklorun bir parçasıdır. Anadoluhalk müziği, sözlü halk müziği ve sözsüz halk müziği olmak üzere ikiye ayrılır. Sözlü halk müziğine genel olarak türkü adı verilir. Sözsüz halk müziği ise düzenli yöresel çalgı ezgileridir. Türk halk müziği formları : Halk türkülerinin ölçülü olanına kırık hava, ölçüsüz olanına uzun hava denir. Kırık Hava : Ritmik karakterleri ve ölçüleri belirgin olan ezgilerdir. Düzenli bir ritim özelliği göstermekle birlikte geleneksel söyleyiş kalıplarına bağlı olarak icra edilen bir formdur. Uzun Hava : Geleneksel Türk halk müziğinde genel olarak serbest ritmli (usulsüz) olarak söylenen ezgi türüdür.  Başlıca formları, bozlak , gurbet havası, hoyrat , divan, yol havası, Arguvan ağzı, Çamşıhı ağzı, maya , barak ağzı ve müstezattır. Başlıca çalgılar : Bağlama ( Saz ), Kaval , Kemençe , Zur

Ortaokul Müzik Dersi Notları Hakkında / Kaç Not Vereceğiz?

EKLEME :  26 Temmuz 2014   Ölçme Değerlendirme Yönetmeliği ' nde yapılan değişikliğe göre en az ( ikisi   sınav  --e-okulda   sınav bölümüne yazılacak-- biri ders içi etkinlik ) 3 not girilecek . Performans görevi kaldırıldı ya hani... artık en az 4 not verme zorunluluğu yok anlayacağınız. a) Haftalık ders saati üç ve üçten az olan derslerde iki, üçten fazla olan derslerde ise üç sınav yapılır. Sınavların zamanı, en az bir hafta önceden öğrencilere duyurulur. Bir sınıfta/şubede bir günde yapılacak sınav sayısı 8 inci sınıfta üçü, diğer sınıflarda ikiyi geçemez. Sınavların süresi bir ders saatini aşamaz. Zümrelerde iki sınav bir ders ve etkinliklere katılım notu verilecektir diye karar almak gerekir (sınavlardan birisi yazılı yapılacaksa bu da belirtilmelidir) Hangi ölçeği kullanacağımıza da kendimiz karar verip zümreye yazıyoruz. Sınavlardan birisini isterseniz yazılı yapabilirsiniz ama ben ikisini de uygulama şeklinde yapıyorum ve değerlendirme ölçeği hazırlıyorum. Lisele

Biz Atatürk GençLeriyiz ( Söz + Nota + aLtyapı-eşLik )

Yıllar önce hazırladığım bu altyapı/eşliği nedense kendi bloğumda yayınlamamışım. Geç olsun güç olmasın. BİZ ATATÜRK GENÇLERİYİZ ( Muammer Sun ) Hoyra rira rira hey (2) Rira hoyrari (2) Rira hoyra hoyra hey Güneş bizimle doğar Yağmur bizimle yağar Bizimle coşar deniz Ateş bizimle yanar Biz Atatürk gençleriyiz Hoyra rira rira hey Sesimiz onun sesi Hoyra rira rira hey Bizimle yükselecek Hoyra rira rira hey Atatürk Türkiyesi Rira hoyra hoyra hey Sevgimizle bilgimizle Ulusumuzun hizmetindeyiz Aklımızla coşkumuzla Atamızın izindeyiz Hoyra rira rira hey (2) Rira hoyrari (2) Rira hoyra hoyra hey Fidan bizimle büyür Çiçek bizimle bizimle açar Bizimle sürer hayat Ulus bizimle yaşar Biz Atatürk gençleriyiz Hoyra rira rira hey Sesimiz onun sesi Hoyra rira rira hey Bizimle yükselecek Hoyra rira rira hey Atatürk Türkiyesi Rira hoyra hoyra hey Sevgimizle bilgimizle Ulusumuzun hizmetindeyiz A