Ana içeriğe atla

Makamsal Türk Müziğinde Aralıklar ve Koma Değerleri

Batı müziğinde iki sesin arası iki eşit parçaya bölünmektedir ve arada kalan ses diyez ya da bemol ifadeleriyle tanımlanır. Ancak Türk Müziğinde iki notanın arası her birine koma ismi verdiğimiz 9 eşit parçaya ayrılmaktadır. 1,4,5 ve 8 komanın özel isimleri ve harfleri(rumuz) vardır. Makamları ortaya çıkaracak olan dörtlü ve beşliler oluşturulurken bu isimler ve harflerden yararlanılır.

Grup Işığın Yansıması


Işığın yansıması yıllardır popüler kulvarın dışında kalmaya özen gösteren, klasik/protest rock çizgisinde kendi müziğini oluşturan bir gruptur. Grup ilk olarak, Uludağ üniversitesi'nde 80'li yılların ortalarında, öğretim üyeliğini ve müzik kulübü danışmanlığını sürdüren Murat Özyüksel ile müzik kulübünden bazı öğrencilerin birlikte müzik yapmaya başlamalarıyla oluşmuştur. Şu anda grupta Bursa kadrosundan solo gitarda Ayhan Orhuntaş ve basta Barlas Çevikus bulunmaktadır. Grup önce üniversite çevresinde ve giderek bursa Açıkhava tiyatrosunda konserler vermeye, kendi bestelerini ve saundunu oluşturmaya başlamıştır.

1990 yılında Murat Özyüksel İstanbul üniversitesi'nde göreve başlayınca çalışmalara uzun bir süre ara verilmiştir. Grubun toplanması ayrı kentlerde oturmak gibi hayatın getirdiği zorluklar nedeniyle olanaksız hale gelince, Murat Özyüksel Ercüment Vural ile birlikte grubun saunduna bağlı kalmaya çalışarak "bir çiçek yılı sonra" albümünü yayınlamıştır. Özyüksel bu albümde, ağırlıklı olarak grupla seslendirdikleri ve bazı yeni bestelerine yer vermiştir. Bu çalışmada yer alan şarkıların dördünü Teoman, ikisini Ercüment Vural, ikisini Aslı Omağ seslendirirken, birini selen gülün ve birini de şu anda grubun solisti olan ali erenus yorumlamışlardır. Selen gülün grupta uzun bir süre klavye çalmış ve solistlik yapmıştır. Ali Erenus ise o dönem Ankara’da Bilkent üniversitesi şan bölümünde öğrenci olduğundan çalışmaya katkısı sınırlı olmuş, ancak İstanbul’a döndükten sonra güçlü sesiyle gruba katılarak Işığın Yansıması'nın gücüne güç katmıştır. Bir Çiçek Yılı Sonra” albümü, popüler olmasa da müzik dünyasında kalıcı olarak yerini almış bulunmaktadır.

Grubun kendi adıyla ilk çalışmasını 1997 yılında "Birdenbire" adıyla yayınlamıştır. Bu çalışmada Özyüksel'in yanı sıra Bursa’dan İstanbul’a yerleşen Barlas Çevikus ile Murat Durmaz da yer almışlardır. Birdenbire albümünde de ağırlıklı olarak Afşar Timuçin’in sözleri üzerine yapılan besteler bulunmaktadır. Birdenbire albümü de önemli müzik marketlerin raflarında hala yerini korumayı sürdürmektedir.

Işığın Yansıması üç yıldır ideal ve kalıcı kadrosuyla çalışmalarını sürdürmektedir. Bu kadro birdenbire albümünden Özyüksel ve Çevikus'a davulda Ertuğrul Koç'un yanı sıra solo gitarda grubun kurucularından Ayhan orhuntaş'ın ve yukarıda belirtildiği gibi solist olarak da Ali Erenus'un katılımıyla güç kazanmış, konser ve bar çalışmalarıyla etkinliklerini sürdürmüş ve bu arada iki yeni albümün hazırlıklarını tamamlamıştır. Bu iki yeni albümün biri Seyhan
Plak tarafından piyasaya çıkartılmış olup, diğeri ise piyasaya bir süre sonra sürülecektir. Piyasaya yeni çıkmış olan "Nerde Ellerin" adlı albümde, klasik ışığın yansıması saunduyla yine ağırlıklı olarak Afşar Timuçin’in sözleri üzerine yapılmış besteler yer almıştır. Bir dönem sonra piyasaya sürülecek olan ikinci albümün çizgi ve saundu ise farklı bir süreçte ortaya çıkmış bulunmaktadır. Özyüksel'in TRT için hazırladığı demiryolları belgeselinin müziği için grup üyelerinin de katılımıyla yapılan çalışmalar, bir belgesel müziğinden öte beğeni kazanınca, grup aynı çizgide çalışmalarını geliştirmiş ve "Rayların İzinde " adı altında yayınlamaya karar vermiştir. Bu çalışma tam anlamıyla bir projedir. Anonim temalardan yola çıkılarak Anadolu’nun çeşitli yörelerine yapılan bir tren yolculuğunu anlatmaktadır. Ağırlıklı olarak sözsüz vokal kullanılmış, etnik/rock/New age tınılarının harmanlanmasıyla çalışmanın saundu oluşturulmuştur. Grup bu iki yeni çalışmasıyla tarzından, duruşundan ve müzik anlayışından ödün vermeksizin daha geniş kitlelere ulaşacağını umut etmektedir.

ALbümLeRİ

Işığın Yansıması - Kemancı Konseri



IŞIĞIN YANSIMASI - birdenbire



*duyarak,hissederek çalıp söyleyenlerin topluluğu,bir sesin yankısı, bir hayalin yansıması ve güzel sesler kulaklarda. ışığın yansıması çoğu müzik topluluğunda olmayan bir özelliği, aynı hislerin dünyaya farklı yansımasını konu ederek bu sağlam çizgiyi yakalamış. albümlerini ,özellikle de hikaye adlı şarkısını bulunduran, albümü müzik marketlerde bulması çok zor olan topluluktur aynı zamanda maalesef.

fiKiR sahibi oLmanız adına iki şarkıLarının mp3'ü...


BirdenbiRe


Lavinya (Solist Ercüment Vural)


anLamak



web sayFaLaRı ( nihayet yapmışLaR ! )

Yorumlar

Adsız dedi ki…
Güzeller,,,
İlginçler...


ve ,,,

tavsiye edilmeyi hakediyorlar...

Bu blogdaki popüler yayınlar

Türkiye'deki - Ülkemizdeki Başlıca Müzik Türleri

TÜRKİYE’DEKİ BAŞLICA MÜZİK TÜRLERİ  Halk müziği : Türkiye'nin çeşitli yörelerinde farklı ağızlar ve formlarda söylenen yöresel etnik müziklerin tümüdür. Yapısal olarak folklorun bir parçasıdır. Anadoluhalk müziği, sözlü halk müziği ve sözsüz halk müziği olmak üzere ikiye ayrılır. Sözlü halk müziğine genel olarak türkü adı verilir. Sözsüz halk müziği ise düzenli yöresel çalgı ezgileridir. Türk halk müziği formları : Halk türkülerinin ölçülü olanına kırık hava, ölçüsüz olanına uzun hava denir. Kırık Hava : Ritmik karakterleri ve ölçüleri belirgin olan ezgilerdir. Düzenli bir ritim özelliği göstermekle birlikte geleneksel söyleyiş kalıplarına bağlı olarak icra edilen bir formdur. Uzun Hava : Geleneksel Türk halk müziğinde genel olarak serbest ritmli (usulsüz) olarak söylenen ezgi türüdür.  Başlıca formları, bozlak , gurbet havası, hoyrat , divan, yol havası, Arguvan ağzı, Çamşıhı ağzı, maya , barak ağzı ve müstezattır. Başlıca çalgılar : Bağlama ( Saz ), Kaval , Kemençe , Zur

Ortaokul Müzik Dersi Notları Hakkında / Kaç Not Vereceğiz?

EKLEME :  26 Temmuz 2014   Ölçme Değerlendirme Yönetmeliği ' nde yapılan değişikliğe göre en az ( ikisi   sınav  --e-okulda   sınav bölümüne yazılacak-- biri ders içi etkinlik ) 3 not girilecek . Performans görevi kaldırıldı ya hani... artık en az 4 not verme zorunluluğu yok anlayacağınız. a) Haftalık ders saati üç ve üçten az olan derslerde iki, üçten fazla olan derslerde ise üç sınav yapılır. Sınavların zamanı, en az bir hafta önceden öğrencilere duyurulur. Bir sınıfta/şubede bir günde yapılacak sınav sayısı 8 inci sınıfta üçü, diğer sınıflarda ikiyi geçemez. Sınavların süresi bir ders saatini aşamaz. Zümrelerde iki sınav bir ders ve etkinliklere katılım notu verilecektir diye karar almak gerekir (sınavlardan birisi yazılı yapılacaksa bu da belirtilmelidir) Hangi ölçeği kullanacağımıza da kendimiz karar verip zümreye yazıyoruz. Sınavlardan birisini isterseniz yazılı yapabilirsiniz ama ben ikisini de uygulama şeklinde yapıyorum ve değerlendirme ölçeği hazırlıyorum. Lisele

Biz Atatürk GençLeriyiz ( Söz + Nota + aLtyapı-eşLik )

Yıllar önce hazırladığım bu altyapı/eşliği nedense kendi bloğumda yayınlamamışım. Geç olsun güç olmasın. BİZ ATATÜRK GENÇLERİYİZ ( Muammer Sun ) Hoyra rira rira hey (2) Rira hoyrari (2) Rira hoyra hoyra hey Güneş bizimle doğar Yağmur bizimle yağar Bizimle coşar deniz Ateş bizimle yanar Biz Atatürk gençleriyiz Hoyra rira rira hey Sesimiz onun sesi Hoyra rira rira hey Bizimle yükselecek Hoyra rira rira hey Atatürk Türkiyesi Rira hoyra hoyra hey Sevgimizle bilgimizle Ulusumuzun hizmetindeyiz Aklımızla coşkumuzla Atamızın izindeyiz Hoyra rira rira hey (2) Rira hoyrari (2) Rira hoyra hoyra hey Fidan bizimle büyür Çiçek bizimle bizimle açar Bizimle sürer hayat Ulus bizimle yaşar Biz Atatürk gençleriyiz Hoyra rira rira hey Sesimiz onun sesi Hoyra rira rira hey Bizimle yükselecek Hoyra rira rira hey Atatürk Türkiyesi Rira hoyra hoyra hey Sevgimizle bilgimizle Ulusumuzun hizmetindeyiz A